Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat definitiv la finele săptămânii trecute în cazul unui tragic accident petrecut în vara anului 2010 pe un teren de sport din Gura Humorului, unde o poartă metalică a căzut peste un copil în vârstă de 13 ani, care a decedat. Inculpat în acest dosar a fost un angajat al Primăriei oraşului Gura Humorului, care a fost condamnat cu suspendare. De asemenea, magistraţii au decis definitiv că părinţii copilului trebuie să primească daune morale de 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi), plus încă 30.000 de lei daune materiale.
Accidentul fatal din parcul Ariniş
În iulie 2010, în parcul Ariniş, pe un teren de sport se efectuau lucrări de amenajare, acestea fiind aproape finalizare. Copilul în vârstă de 13 ani a intrat pe teren, alături de un prieten, şi s-a prins de bara de sus a unei porţi metalice. Şuruburile cu care era prinsă poarta au cedat, iar bara de fier l-a lovit violent pe micuţ în cap. Personalul medical ajuns la faţa locului l-a găsit pe copil în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral şi traumatism cranio-facial, ambele severe. Minorul avea practic capul zdrobit, au relatat martorii oculari. Copilul a fost transportat de urgenţă cu un elicopter la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, însă din păcate nu a mai putut fi salvat.
Şeful Biroului Turism din cadrul primăriei a răspuns în instanţă în acest caz
Cum terenul de sport era al Primăriei Gura Humorului, procurorii au demarat o anchetă din care a reieşit că persoana responsabilă de acest spaţiu de agrement nu a luat măsurile care se impuneau pentru a îngrădi accesul pe un teren care, practic, era încă în şantier. În aceste condiţii, Constantin Prostire, şef Birou Turism în cadrul Primăriei oraşului Gura Humorului, a fost pus sub acuzare în acest dosar pentru infracţiunea de ucidere din culpă.
Daunele morale, diminuate de la 250.000 de euro la 100.000 de euro
Prima instanţă care a judecat acest dosar a fost Judecătoria Gura Humorului. Judecătorii de aici au decis ca inculpatul, Constantin Prostire, să fie condamnat la doi ani de închisoare. Fiind vorba de o ucidere din culpă, faptă comisă fără intenţie, magistraţii au decis suspendarea condiţionată a pedepsei, pe o perioadă de încercare de patru ani de zile. Judecătoria Gura Humorului a mai stabilit ca inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Primăria Oraşului Gura Humorului, să plătească părţilor civile în solidar suma de 30.000 lei, daune materiale şi 250.000 euro, daune morale. A urmat recursul, la Curtea de Apel Suceava, care a menţinut condamnarea, însă a redus daunele morale de la 250.000 de euro la 400.000 de lei, adică sub 100.000 de euro. Această sentinţă a Curţii de Apel Suceava este definitivă.
„Va fi un efort important al comunităţii, vom vedea exact cine şi cât trebuie să plătească”
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că nu comentează decizia instanţei de judecată şi că referitor la valoarea daunelor, este greu de cuantificat ce sumă este echitabilă în cazul unei tragedii de acest gen. El a subliniat că este important faptul că s-a obţinut o diminuare semnificativă a daunelor ce trebuie achitate.
„Va fi un efort important al comunităţii, vom vedea exact cine şi cât trebuie să plătească. În acest sens aşteptăm motivarea instanţei cu privire la decizia luată”, a mai spus Marius Ursaciuc.