Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 24 mar 2015 - Anul XX, nr. 68 (5880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Milioane de puieţi

Peste 1.700 de hectare de teren vor fi reîmpădurite de Direcţia Silvică Suceava în campania din această primăvară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Silvică Suceava va planta în campania de împădurire din această primăvară aproximativ şapte milioane de puieţi forestieri, proveniţi în general din pepinierele proprii. Într-un comunicat al instituţiei se arată că puieţii vor fi folosiţi pentru reîmpădurirea unei suprafeţe de peste 1.700 de hectare. ”Programul de regenerare a pădurilor în fond forestier de stat în primăvara anului 2015 include peste 1.700 de hectare, din care regenerări naturale 700 de hectare şi împăduriri 1.000 de hectare.Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări se vor efectua completări curente în plantaţii cu reuşită provizorie în suprafaţă de 273 de hectare.În campania de împăduriri din primăvara acestui an, necesarul de puieţi pentru Direcţia Silvică Suceava este de 6,9 milioane bucăţi, puieţii fiind produşi în cea mai mare parte în pepinierele proprii. În fondul forestier privat administrat cu contracte, în primăvara acestui an se va împăduri o suprafaţă de 140 de hectare. Lucrările de completări în plantaţiile cu reuşită provizorie din fond forestier privat administrat cu contracte se vor executa pe o suprafaţă de 35 de hectare”, se menţionează în comunicatul Direcţiei Silvice Suceava.

Totodată, documentulprecizează că Direcţia Silvică Suceava poate pune la dispoziţia celor interesaţi în primăvara acestui an2,6 milioane de puieţi forestieri, din care 2,1 milioane din specia molid. Instituţia silvică poate oferi celor interesaţi şi puieţi forestieri din alte specii autohtone valoroase, precum larice - 160.000 de bucăţi, salcâm - 210.000, stejar - 80.000 sau gorun - 2.000. ”Putem pune la dispoziţie, contra cost, puieţi din specii ornamentale, dintr-o gamă variata de specii, pentru amenajarea spaţiilor verzi”, se spune în comunicatul Direcţiei Silvice.

 

Sprijin pentru persoanele fizice deţinătoare de suprafeţe de teren în fond forestier privat

Direcţia Silvică Suceava anunţă de asemenea că sprijină persoanele fizice deţinătoare de suprafeţe de teren în fond forestier privat, tăiate în anii anteriori şi cărora li s-a constituit fond de conservare şi regenerare cu o valoare ce acoperă cheltuielile de împăduriri.

”Pe aceste terenuri văduvite după 1990 de arbori se vor executa lucrări de împăduriri în primăvara acestui an în conformitate cu prevederile legale. Suprafaţa care se va împăduri în fond forestier privat de către persoanele fizice deţinătoare este în această primăvară de 280 de hectare, iar suprafeţele cele mai mari incluse în această categorie se regăsesc în raza Ocoalelor Silvice Vatra Dornei, Breaza, Cârlibaba, Iacobeni, Broșteni, Pojorâta şi Dorna Candrenilor. Puieţii necesari şi asistenţa tehnică pentru lucrările de împăduriri pe aceste terenurile vor fi asigurate de Direcţia Silvică Suceava. Subliniem importanţa participării active, efective a micilor proprietari de păduri pentru reuşita acestei acţiuni de <reparare> a unor greşeli şi abuzuri săvârşite în acele păduri după aplicarea legilor de retrocedare a pădurilor către foştii deţinători. Nu dorim să incriminăm, deoarece ar fi tardiv şi inutil, acei proprietari care şi-au distrus grăbit şi regretabil <moştenirea verde>. Vrem numai să evidenţiem importanţa implicării lor în efortul de reîmpădurire a acestor terenuri dezgolite, acţiune benefică atât pentru societate în ansamblul ei, cât şi pentru urmaşii actualilor proprietari”, menţionează comunicatul Direcţiei Silvice Suceava.

Acesta amintește în acest context de importanţa şi complexitatea activităţilor desfăşurate permanent în pepiniere şi solarii. Programul de culturi în pepiniere din primăvara acestui an cuprinde 688 ari de culturi din specii diferite, incluzând repicaje şi butăşiri. Culturile în solarii totalizează circa 2.500 de metri pătraţi şi includ specii forestiere valoroase, specifice zonei noastre.

”Suprafeţele pe care vor intra în cultură în această primăvară au fost cultivate cu plante amelioratoare în anul 2014, s-au erbicidat şi sunt arate din toamnă, astfel încât există premisele unei bune reuşite a culturilor. În vederea ameliorării terenurilor de pe care se scot puieţii, precum şi pentru fertilizarea şi protecţia culturilor se vor utiliza îngrăşăminte minerale, erbicide, precum şi seminţe de plante amelioratoare: mazăre, trifoi roşu, ovăz. O preocupare constantă este obţinerea unor culturi de puieţi forestieri cu indici de producţie corespunzători suprafeţelor pepinierelor silvice și înfiinţarea de noi culturi în corelaţie cu necesarul estimat de puieţi pentru perioada 2016-2018”, subliniază comunicatul Direcţiei Silvice Suceava.

 

Acţiunile promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei forestiere susţinute de Direcţia Silvică Suceava

Documentul mai arată că o componentă importantă şi tradiţională a activităţii Direcţiei Silvice din această perioadă o reprezintă susţinerea acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei forestiere, în direcţia apărării şi conservării fondului forestier, a cultivării respectului pentru pădure în societatea actuală. În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” se vor desfăşura o serie de evenimente ca: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii. ”Pornind de la faptul – unanim recunoscut – că nicăieri în spaţiul naţional expresia <Codru-i frate cu românul> nu şi-a găsit o împlinire mai deplină, mai bogată în semnificaţii ca aici la noi, în Bucovina, ne exprimăm optimismul că fiecare sucevean va întreprinde un cât de mic gest în sensul celor spuse mai sus”, se mai arată în comunicatul Direcţiei Silvice Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.700 de hectare de teren vor fi reîmpădurite de Direcţia Silvică Suceava în campania din această primăvară.
 Vizualizări articol: 2260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Peste 1.700 de hectare de teren vor fi reîmpădurite de Direcţia Silvică Suceava în campania din această primăvară3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budincă de spanac A trecut și echinocțiul de primăvară (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc și, o dată cu vremea caldă, înverzesc grădinile. Sunt pline piețele de trufandale, iar spanacul e întâiul între aceste ingrediente... Citeşte