La finele lunii februarie, studenţii Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei (din anii II şi III) au beneficiat de experienţe de practică pedagogică inedite, realizate în mediul rural şi urban montan, reuşind să configureze o imagine despre specificul educaţiei în şcoala rurală.
Studenţii au fost primiţi la şcoala şi grădiniţa din Poiana Stampei, aflate sub coordonarea profesorului Vasile Chiforescu, la şcoala din Dorna Candrenilor, coordonată de prof. Gheorghe Bogza, precum şi la Şcoala Nr. 1 şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie” din Vatra Dornei, coordonate de prof. Daniel Bereholschi. Activitatea a propus experienţe semnificative de învăţare pentru studenţi, aceştia având posibilitatea de a experimenta şi compara modalităţile de predare şi învăţare specifice elevilor din medii diverse.
Studenţii au participat la activităţi didactice, dar şi la activităţi de formare continuă specifice învăţământului primar.
Potrivit conf. univ. dr. Otilia Clipa, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, „practica pedagogică a presupus participarea studenţilor la lecţii, precum şi analiza acestora, urmată de sesiuni de întrebări adresate mentorului. Fiind o oportunitate de învăţare experienţială, practica pedagogică a presupus şi reflecţii asupra celor trăite pentru ca studenţii să fie capabili să identifice propriile lecţii utile devenirii personale ca profesionişti în domeniul educaţiei”.
Activitatea de mentorat s-a realizat la Centrul de formare continuă al Universităţii Suceava din Vatra Dornei şi a presupus activităţi interactive între viitorii formatori şi cei cu o experienţă didactică şi managerială deosebită.
„Cu această ocazie am apreciat colaborarea dintre instituţiile de formare din zona Bucovinei şi ne referim aici, în special, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, care şi-a adus aportul pentru buna desfăşurare a acestor activităţi. Activitatea credem că a fost una de învăţare profundă, temeinică şi de trăire a unor valori fundamentale umane, precum generozitatea, cooperarea, responsabilitatea, gratitudinea, atât de necesare timpurilor noastre”, a mai adăugat Otilia Clipa.