Societatea de termoficare a Sucevei a rămas fără un plan de reorganizare, ca urmare a anulării celui propus de principalul creditor, Unicom Holding, printr-o decizie a Curţii de Apel Iaşi, pronunţată ieri, după nu mai puţin de patru amânări.
Operatorul regional de servicii de apă şi canalizare, ACET, unul dintre marii creditori ai Termica, a contestat planul de reorganizare în varianta propusă de Unicom Holding şi aprobată de Adunarea Creditorilor pe 6 mai 2014.
Odată cu anularea planului de reorganizare, prin decizia instanţelor de judecată, Termica se află la un pas de faliment.
Mai exact, judecătorul sindic care a aprobat planul de reorganizare propus de Adunarea Creditorilor poate decide începerea procedurilor de declarare a falimentului, în condiţiile în care nu se întrevăd alte şanse de redresare a societăţii, în lipsa planului de reorganizare.
Cu toate acestea, cei care gestionează activitatea societăţii de termoficare a Sucevei spun că nu e cazul să „bată clopotele”, cel puţin deocamdată.
Asta pentru că, odată cu decizia instanţelor ieşene, se redeschide un dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava, care a fost suspendat, până la pronunţarea membrilor Curţii de Apel.
„Sunt în continuare instanţe care trebuie să se pronunţe asupra viitorului Termica, într-un dosar deschis de ACET şi Bioenergy Suceava. Apoi, pe 28 aprilie este termen în procedura generală a insolvenţei, la judecătorul sindic. Decizia ar putea fi şi cea de întoarcere la Adunarea Creditorilor, care a avut de ales între două planuri de reorganizare, unul propus de Termica şi unul propus de un creditor. Adunarea creditorilor ar putea considera că celălalt plan de reorganizare, gândit pe trei ani, nu pe un an, ca cel adoptat, să fie mai potrivit. La fel de bine, judecătorul sindic ar putea spune că falimentul este singura opţiune, în lipsa unui plan de reorganizare. Dar cu siguranţă nu s-a pus punct în problema Termica, urmează alte etape”, consideră administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Problematica Termica este cu atât mai complicată cu cât sentinţa care a validat planul de reorganizare este încă în vigoare, fiind încă subiect al unui procesul la Curtea de Apel Suceava.
Termica SA Suceava a intrat în insolvenţă în data de 18 iunie 2013, administratori judiciari fiind numiţi Management Reorganizare şi Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL Suceava.
Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a confirmat în luna iunie 2014 planul de reorganizare aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor SC Termica SA propus de Unicom Holding SA Bucureşti, care este cel mai mare creditor al societăţii cu 26 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea cărbunelui livrat şi neplătit, dintr-un total de 46 de milioane de lei datorii pe care le avea societatea la data intrării în insolvenţă.
Planul de reorganizare al Termica SA prevedea restructurarea activităţii şi plata datoriilor în termen de un an prin continuarea furnizării de agent termic, dar şi prin producerea şi livrarea de energie electrică, lucruri care nu s-au întâmplat.
(21 mar 2015, 11:23:07