20 de copii din judeţul Suceava cu afecţiuni metabolice şi respiratorii şi părinţii acestora vor beneficia de consiliere psihologică şi terapie prin artă prin intermediul proiectului „Cu TACT (Terapie prin Artă pentru Copii şi Tineri) drumul vieţii e mai vesel”.
Iniţiativa aparţine Asociaţiei „Licuricii”, fiind lansată joi, 19 martie. Proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii a 20 de copii cu afecţiuni metabolice şi respiratorii, fiind derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi Aşezământul de copii “Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi. Proiectul este sprijinit de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.
Activităţile proiectului se vor desfăşura până la sfârşitul lunii iulie 2015, atât în Suceava, la Şcoala Gimnazială Nr. 3, cât şi la Rădăuţi, la Aşezământul “Sfântul Ierarh Leontie”, şi are în vedere două grupe de copii de 6-14 ani şi pe adulţii care îi au în grijă.
Arta ca un mijloc de terapie pentru diminuarea stărilor de anxietate şi de frustrare
Şedinţele de terapie prin artă se vor desfăşura lunar. În cadrul acestora copiii vor lucra într-o atmosferă relaxată, punându-şi în valoare calităţile native şi spiritul creativ. Potrivit iniţiatorilor proiectului, “arta nu e văzută ca scop în sine, ci ca un mijloc de terapie pentru diminuarea stărilor de anxietate, de vinovăţie şi de frustrare generate de afecţiunile copiilor. Am ales ca metodă de lucru art-terapia întrucât este o metodă naturală, blândă, o formă de exprimare firească a copilului. Este o modalitate prin care participanţii redau cu uşurinţă gândurile, emoţiile şi comportamentele generate de apariţia şi evoluţia bolilor cronice. Accentul nu cade pe calitatea produsului final, ci pe procesul în sine, un proces simbolic în care copilul se descoperă pe sine. Are ca beneficiu pe termen lung modificarea stilului de viaţă al copilului, respectiv al familiei”. Metodele de lucru utilizate sunt: desenul, pictura, modelajul, marionetele.
“Am optat pentru art-terapie, pe de o parte, ca mijloc de psihoeducaţie prin care copilul să înţeleagă cauzele şi diagnosticul, iar pe de altă parte, ca mijloc de intervenţie, astfel încât copilul să facă faţă dificultăţilor emoţionale asociate”, au mai spus reprezentanţii Asociaţiei “Licuricii”.
La evenimentul de lansare de joi au participat iniţiatorii proiectului: psihoterapeutul Carmen Posmangiu, psih. Andreea Petriceac, prof. Mihaela Mustea, reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi voluntari din rândul elevilor Şcolii Gimnaziale Nr. 3.
Prof. Sidonia Apetrei, directoarea şcolii menţionate, şi-a exprimat disponibilitatea pentru sprijinirea activităţilor proiectului prin oferirea spaţiului destinat desfăşurării activităţilor, cât şi prin popularizarea acestuia în rândul elevilor şi părinţilor.