Problema câinilor comunitari din Suceava urmează să fie gestionată de municipalitatea suceveană în colaborare cu o asociaţie înfiinţată de un grup de germani inimoşi, care, de câţiva ani de zile, asigură cele necesare funcţionării adăpostului, de la hrană la medicamente şi personal medical.
Până anul trecut, gestionarea adăpostului a fost făcută cu Asociaţia ProAnima, apoi cu ProAnimals Tina, care a inclus şi componenta germană, ca acum să se dorească un parteneriat direct cu voluntarii nemţi care de câţiva ani se implică puternic în tot ce ţine de funcţionarea adăpostului.
„Intenţionăm să facem un nou parteneriat, cu Asociaţia Suceava Memory of Tina, cu reguli noi, care vor fi propuse spre aprobare Consiliului Local Suceava în şedinţa de Consiliu Local de luna viitoare”, a declarat ieri viceprimarul Lucian Harşovschi, prezent la adăpostul de animale din lunca Sucevei, unde voluntarii germani munceau de zor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale câinilor aduşi acolo de pe străzi.
Modernizarea celor 108 ţarcuri amenajate de Primăria Suceava se face cu materiale cumpărate de municipalitate, dar cu forţa de muncă a voluntarilor germani, care au venit în concediu aici, la muncă, în loc să se relaxeze în altă parte.
„Sunt convins că vom găsi împreună o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari din Suceava. Noul parteneriat merge pe ideea punerii la comun a unor resurse, astfel încât fiecare din părţi să acopere o parte din costuri. Primăria va suporta o parte din hrană şi cheltuielile medicale”, a explicat Ralf Trautmann, preşedintele Asociaţiei Suceava Memory of Tina, care, împreună cu compatrioţii săi, se ocupă de acoperirea tuturor ţarcurilor.
Cei şapte voluntari germani care vor să ofere condiţii mai bune de trai câinilor fără stăpân lucrează de aproape o săptămână în adăpostul din lunca Sucevei.
1.000 de câini în adăpost, cifra optimă
Principala problemă a adăpostului de animale a municipiului Suceava o reprezintă riscul de supraaglomerare, ca urmare a campaniei intensive de prindere a câinilor de pe străzi, demarată din toamna anului trecut.
„Avem 680 de câini adunaţi de pe străzi numai anul acesta, în mai puţin de trei luni. În prezent avem în adăpost 1.450 de câini. Optim ar fi să fie cam 1.000 de câini, dar ca să ajungem la acest număr trebuie să fie adopţii făcute, iar câinii bolnavi să fie scăpaţi de suferinţă prin eutanasiere. Pe de altă parte trebuie să luăm în continuare câini de pe străzi, pentru că avem încă numeroase reclamaţii la care trimitem echipele de prindere. Locul câinilor nu este pe străzi. Ei vor fi aduşi aici, în adăpost, de aceea facem apel la iubitorii de animale să vină să sprijine funcţionarea acestui adăpost, cu hrană şi forţă de muncă – să ajute la menţinerea curăţeniei”, a spus viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.
Măsura eutanasierii câinilor, conform prevederilor legale, este considerată necesară şi de noii parteneri ai municipalităţii sucevene, care sunt de acord că locul câinilor nu este pe străzi, ci în adăpost sau, mai bine, alături de familiile care îi adoptă.
Dar, pentru cei care ajung să stea la adăpost, aceştia cer să fie făcute condiţii cât mai bune.
„Eutanasierea este o decizie a medicilor veterinari, care pot distinge între câinii care trebuie să rămână în viaţă şi cei pentru care este mai bună această soluţie, care înseamnă de fapt eliberarea de suferinţe”, a declarat Claudiu Dumitriu, preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor.
Un nou parteneriat, o nouă abordare a problemei
Rezilierea actualului contract de administrare a adăpostului de animale, în vederea semnării unuia nou, cu partenerii germani, ar urma să fie discutată în deliberativul local luna viitoare.
„Situaţia s-a schimbat fundamental, până acum, aproape toate costurile au fost suportate de asociaţia din Germania. Dar s-au adus foarte mulţi câini în ultima perioadă, atunci am convenit cu toţii că trebuie să suportăm împreună costurile. Noul parteneriat merge pe ideea punerii la comun a unor resurse, astfel încât fiecare din părţi să acopere o parte din costuri. Primăria va suporta o parte din hrană şi cheltuielile medicale”, a precizat Ralf Trautmann, preşedintele Asociaţiei Suceava Memory of Tina, care au fost motivele pentru care este necesară rezilierea actualului contract de administrare a adăpostului.
„Vorbim de noi baze, un parteneriat public-privat, în care asociaţia germană va continua să asigure fonduri pentru funcţionarea adăpostului, ca şi până acum, iar, pe de altă parte, primăria va participa şi ea cu fonduri”, a spus Claudiu Dumitriu, preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor.
Extinderea ţarcului, necesară pentru continuarea capturării câinilor de pe străzi
Nu în ultimul rând, conducerea Primăriei Suceava ia în calcul o extindere a spaţiilor de cazare a câinilor fără stăpân, pentru a nu suprapopula ţarcurile existente.
„La o rectificare bugetară, vom estima costurile pentru o eventuală extindere, pentru că mai avem o bucată de teren disponibilă în această zonă”, a spus Harşovschi, care e decis să continue acţiunea de capturare a câinilor de pe străzile municipiului.
Deschiderea pe care a arătat-o conducerea Primăriei Suceava, de la primarul Ion Lungu până la viceprimarul Lucian Harşovschi, pentru găsirea unor soluţii eficiente şi echilibrate ale problemei câinilor fără stăpân a fost apreciată de preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, Claudiu Dumitriu: „La Suceava nu s-au făcut afaceri cu câinii comunitari, nu s-au sifonat bani, aşa cum s-a întâmplat în multe alte localităţi, plus că Suceava nu se află pe lista oraşelor însângerate, unde s-au făcut nişte abuzuri incalificabile, doar pentru a arăta ceva pe termen scurt, deşi asta nu reprezenta o soluţie eficientă. Suceava poate fi un model de conlucrare între societatea civilă şi autorităţile publice, iar aceasta este singura soluţie posibilă. Dacă suntem mereu într-un război, nu se vor găsi soluţii, ci vor fi numai victime colaterale”.
Schimbările de la adăpostul de animale vor fi făcute în paralel cu măsuri de stopare a înmulţirii necontrolate a câinilor fără stăpân, atât la nivelul municipiului, cât şi al comunelor din jur, dar şi cu măsuri de gestionare a câinilor cu stăpân – una din sursele de animale abandonate pe străzi.
(21 mar 2015, 13:30:30