Reprezentanţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vor să informeze Comisia Europeană de faptul că unele universităţi din România ar putea fi private, în exerciţiul bugetar 2014-2020, de fondurile europene destinate infrastructurii de cercetare.
Nemulţumirile universitarilor suceveni ar putea ajunge la urechile reprezentanţilor Comisiei Europene în cazul în care Ministerul Educaţiei nu elimină din ghidul solicitantului o serie de clauze considerate discriminatorii pentru universităţile trimise de fostul ministru de resort Daniel Funeriu la coada clasamentului instituţiilor de învăţământ superior.
Întrebat dacă va acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei, în cazul în care acesta va priva universităţile din categoria A de fondurile europene pentru cercetare şi dezvoltare, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a replicat: „Cred că ar trebui să folosim toate căile de atac pentru că este o chestiune gravă de discriminare a unor universităţi. Până a ajunge în instanţă probabil va trebui să informăm Comisia Europeană despre ce se întâmplă. Observ o contradicţie între ceea ce spun oficialii români şi oficialii europeni referitor la finanţarea zonelor şi regiunilor nu foarte dezvoltate, dar se pare că detalii dintr-un ghid limitează accesul la finanţare şi o direcţionează doar către centrele universitare mari”.
Reamintim că, în exerciţiul bugetar 2014-2020, Universitatea din Suceava, considerată instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie, ar putea avea “interzis” la accesarea fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare.
Ghidul “Proiecte de investiţii pentru institute publice de CD şi universităţi” interzice universităţilor din categoria A, potrivit clasificării lui Daniel Funeriu, să depună proiecte pentru cercetare şi dezvoltare.
„Este inadmisibil să gândim un ghid prin care să interzicem accesul la finanţare universităţii noastre care are programe în vârful excelenţei româneşti, de exemplu Ingineria Alimentară - locul 2 la nivel naţional, Ingineria Electrică - locul 3 în România sau programul de Inginerie Electronică – locul 4”, a mai completat rectorul.
Peste jumătate din universităţile din ţară nu ar fi eligibile pentru accesarea fondurilor europene
În cursul săptămânii trecute, rectorul USV i-a trimis un memoriu ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prin care solicita eliminarea prevederii ce are la bază clasificarea realizată de Daniel Funeriu.
Ghidul a fost în dezbatere publică până în cursul zilei de ieri, urmând ca zilele următoare ministerul de resort să analizeze propunerile şi contestaţiile la adresa documentului.
„Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Educaţiei, însă sperăm că se va ţine cont de sugestiile noastre. De trei ani, de când sunt rector, am constatat că în 75-80% dintre cazuri sunt respectate şi punctele de vedere ale conducerii universităţilor. Cred că acest ghid va suferi o cosmetizare pentru că sunt mult prea multe opinii contrare folosirii unei clasificări expirate, care îşi încheie efectele la finalul anului. Probabil condiţiile de eligibilitate pentru participarea în competiţii de proiecte vor fi mai relaxate. Totodată, vreau să ştiu dacă experţii care au elaborat această variantă a ghidul vor fi şi cei care vor face evaluarea proiectelor care vor fi depuse în competiţii. Sunt sceptic că aceştia vor fi obiectivi în evaluarea proiectelor care sosesc de la universităţile pe care ei încă le consideră în categoria A”, a mai declarat rectorul Valentin Popa.
Popa a mai menţionat că, în condiţiile actuale, mai mult de jumătate din universităţile româneşti nu ar fi eligibile pentru accesarea fondurilor europene.
Un alt criteriu de eligibilitate a universităţilor pentru accesul la fonduri europene este legat de apartenenţa acestora la un cluster/pol de dezvoltare, în condiţiile în care există deja o linie de finanţare separată pentru clustere.
Trei proiecte de dezvoltare pentru 2014-2020
Pentru 2014-2020, universitatea suceveană are pregătite trei proiecte de dezvoltare.
„Sunt proiecte de dezvoltare a infrastructurii extrem de complexe şi laborioase. Ele presupun studii de fezabilitate care în principiu înseamnă costuri anterioare depunerii proiectului şi nu ne permitem să facem zeci de astfel de studii”, a explicat Popa.
Un prim proiect, în valoare de 31 de milioane de lei, vizează achiziţii de echipamente de cercetare pentru 11 laboratoare.
Un al doilea proiect urmăreşte construirea unui sediu pentru laboratoarele Facultăţii de Inginerie Alimentară, iar un altul face referire la o primă fază de dezvoltare a campusului 2 al USV.