Măsurile propuse de municipalitatea suceveană pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Suceava au declanşat o mulţime de discuţii pro şi contra între suceveni, în principal în mediul online.
Tocmai de aceea, pe unul dintre cele mai utilizate medii de socializare online, Facebook, au fost organizate deja două proteste publice, unul al "Iubitorilor de Animale cu Stăpân din Suceava", referitor la regulamentul de gestionare aflat în dezbatere publică, iar altul, al "Iubitorilor de Animale fără Stăpân din Suceava", contra eutanasierii câinilor comunitari.
Primul protest, cel al "Iubitorilor de Animale cu Stăpân din Suceava", va avea loc luni, 23 martie, la ora 15.00, în faţa sediului Primăriei Suceava.
Zeci de protestatari, stăpâni de animale de companie, vor veni însoţiţi de câinii lor, patrupedele de talie medie sau mare urmând să fie aduse în lesă sau chiar şi cu botniţă.
O parte din nemulţumirile acestora au fost deja aduse la cunoştinţa viceprimarului Lucian Harşovschi, care a lucrat la elaborarea regulamentului ce urmează să fie adus în discuţie în Consiliul Local Suceava.
„În municipiul Suceava nu vor fi interzişi câinii în locurile publice, cum greşit s-a înţeles. Va fi interzisă prezenţa acestora în locurile de joacă ale copiilor, în vreme ce în parcuri vor fi interzişi câinii de talie medie şi mare, dacă nu există sisteme de control al acestora – lesă ori botniţă. Regulamentul este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Suceava, pot fi făcute propuneri pe mail. Am stat de vorbă şi cu reprezentanţi ai iubitorilor de animale şi le-am spus clar că este un proiect perfectibil, prin care noi sperăm în primul rând să reuşim să sterilizăm câinii de la case şi curţi, în 180 de zile de la intrarea proiectului în vigoare”, a explicat Harşovschi.
Cu toate că au fost deja aduse o serie de modificări proiectului propus spre dezbatere publică, există încă o serie de aspecte care îi nemulţumesc pe proprietarii de animale, în special pe cei care locuiesc la bloc, precum limitarea la maxim doi câini de apartament, obligativitatea sterilizării celor care nu sunt de rasă ori faptul că se dă mână liberă asociaţiilor de proprietari să impună taxe suplimentare celor care ţin câini în apartamente.
„Nemulţumirea oamenilor vizavi de limitarea impusă, de maxim doi câini ţinuţi în apartament – în această privinţă nu există loc de negociere. Dacă eşti iubitor de animale, poţi ţine două patrupede în casă, inclusiv puii acestora, până la vârsta de două luni, dar după aceea trebuie să cauţi un spaţiu adecvat să-i păstrezi. În privinţa faptului că asociaţiile pot impune plata unor sume suplimentare la cheltuielile comune de întreţinere pentru proprietarii de animale, această decizie poate fi luată numai de asociaţie, ca expresie a voinţei proprietarilor de locuinţe din acea zonă. Primăria nu impune nimic”, a răspuns viceprimarul Lucian Harşovschi problemelor ridicate de unii dintre iniţiatorii protestului.
Protestul contra eutanasierii câinilor vagabonzi este programat tot pentru o zi de luni, dar la finele lunii martie, pe 30, ora nefiind încă stabilită.