Sindicaliştii din învăţământul sucevean atrag atenţia asupra faptului că oamenii şcolii nu vor primi la timp o parte din restanţele salariale cuvenite, drepturi băneşti câştigate de aceştia în instanţă.
Banii (restanţe aferente anilor 2015 şi 2016) ar fi trebuit să ajungă la aproape 9.000 de angajaţi din învăţământul sucevean, personal didactic şi didactic auxiliar, la începutul lunii martie.
Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, explică faptul că „profesorii ar fi trebuit să primească trei tranşe de bani în această lună, exceptând salariul. Este vorba despre o diferenţă de bani din restanţele aferente anului 2015 şi prima şi a doua tranşă de bani aferenţi anului 2016. Din păcate, banii din 2016 vor ajunge cu întârziere la beneficiari, poate chiar în aprilie”.
Adresă către primării
Giani Leonte a mai precizat că Ministerul de Finanţe şi cel al Educaţiei au făcut o adresă comună către primăriile din ţară, solicitându-le să dispună de urgenţă măsurile ce se impun, astfel încât personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat să poată beneficia de tranşele de bani ce trebuiesc plătite în acest an, în luna martie 2015.
„Acest document ar fi trebuit să ajungă mai devreme pe masa primarilor pentru ca plata acestor restanţe să se facă odată cu plata salariilor din luna martie. În primul rând, primarii au obligaţia de a convoca urgent Consiliile Locale şi de a aproba banii. Ulterior, mai urmează nişte proceduri care pot dura, astfel că beneficiarii vor primi mai târziu banii ce li se cuvin”, a mai precizat Giani Leonte.
Angajaţii din învăţământul preuniversitar sucevean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă trebuie să primească, în acest an, 35% din banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să îi plătească acestora, bani care erau programaţi să fie primiţi în anul 2016. Jumătate din banii aferenţi anului 2016 vor fi plătiţi în această lună, în luna iunie a acestui an se va plăti un sfert, iar ultima tranşă se va plăti în luna februarie 2016.
Plata restanţelor salariale se face către profesori în cinci tranşe, din 2011 până în 2016. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni şi pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive.