Din cinci indivizi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate - Serviciul Teritorial Suceava sub acuzaţia că vindeau droguri pe raza municipiului Fălticeni, judecătorii au hotărât să-i trimită după gratii doar pe doi dintre ei, iar celorlalţi trei le-a fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere, cu mai multe condiţii, printre care şi acea de a lucra în folosul comunităţii.
Inculpaţii, Daniel Palamaru (33 de ani), Cristian Alexandru Vizitiu (22 de ani), Marius Lăcătuş (39 de ani), Victor Crupaci (36 de ani) şi Constantin Halotă (27 de ani), au fost trimişi în judecată în toamna anului trecut, iar sentinţa a rămas definitivă în urmă cu două zile.
“În perioada ianuarie-iunie 2014, inculpaţii au deţinut şi vândut droguri de risc (canabis) mai multor consumatori de pe raza municipiului Fălticeni”, au declarat anchetatorii, precizând că Victor Crupaci şi Marius Lăcătuş au introdus ilegal în ţară droguri de risc, prin intermediul unei firme de curierat.
Cei doi au fost prinşi în flagrant în aprilie 2014, reieşea din documentele procurorilor DIICOT, drogurile fiind disimulate într-un colet trimis din Spania, colet care a fost găsit asupra lor şi în care se aflau 135,5 grame de canabis.
În acest dosar, anchetatorii au efectuat nu mai puţin de zece cumpărări autorizate de droguri de la membrii grupării, prin investigatori sub acoperire, pe parcursul anchetei fiind identificaţi numeroşi clienţi, consumatori de canabis.
Trimişi la muncă, la primăriile Suceava ori Fălticeni, în afara orelor de program sau în zilele nelucrătoare
Singurii care au primit închisoare cu executare sunt inculpaţii Daniel Palamariu, zis „Pala”, condamnat la doi ani de închisoare, şi Constantin Halotă, trimis după gratii pentru 10 luni şi 20 de zile.
Restul inculpaţilor au primit şi ei pedepse cu închisoarea: Cristian Alexandru Vizitiu şi Victor Crupaci câte un an şi patru luni, iar Marius Lăcătuş – doi ani, cinci luni şi zece zile. Judecătorii au decis însă suspendarea executării pedepselor sub supraveghere faţă de cei trei, dându-le câte un termen de încercare pe doi ori trei ani, durată în care trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere (să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lor; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelorlor de existenţă).
De asemenea, judecătorii i-au obligat pe cei trei ca pe durata termenului de încercare să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Iar dacă vor călca din nou strâmb, în perioada „de probă”, vor ajunge direct la penitenciar.
Şi nu e tot, au mai stabilit judecătorii: „Vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Fălticeni sau Primăria municipiului Suceava, pe o perioadă de 60 de zile, în afara orelor de program, precum şi în zilele nelucrătoare, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate nu pot presta această muncă”.
(19 mar 2015, 15:29:07