Medicii de familie din judeţul Suceava au primit, în prima parte a lunii februarie a acestui an, o solicitare ciudată din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Medicilor li se cerea, în baza unui ordin ce are ca emitent Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, să comunice, până la data de 23 martie a.c., ”tabelul nominal cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”.
Directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce a transmis această solicitare medicilor de familie pentru că instituţiile care au elaborat ordinul, publicat în Monitorul Oficial nr. 312 din 28 aprilie 2014, au invocat legislaţia. Este vorba despre art. 47 din Legea nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, modificată şi completată ulterior, conform căruia direcţiile sanitare judeţene întocmesc şi transmit centrelor militare, anual, până la data de 1 noiembrie, astfel de tabele, şi de ordinul care ”aprobă forma şi conţinutul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război”.
Numai că, spune dr. Abiţei, medicii nu pot comunica astfel de date. Pe de o parte, confidenţialitatea relaţiei medic-pacient nu le permite doctorilor să transmită date despre bolile de care suferă pacienţii, iar pe de altă parte nu medicii de familie sunt cei abilitaţi să dea verdicte asupra capacităţii unei persoane de a efectua sau nu serviciul militar. ”Decizia de inapt pentru serviciul militar o dă o comisie medicală care se constituie la încorporare, nu medicul de familie. Există o listă cu afecţiuni pe care medicii o au în vedere pentru militarii de carieră, dar este cu totul altceva faţă de ceea ce ni s-a cerut”, a precizat dr. Ludovic Abiţei.
Medicii de familie au reacţionat imediat şi oficial. Secretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, ne-a declarat că, după ce doctorii au primit această solicitare, Colegiul Medicilor a informat în scris DSP Suceava că întocmirea unor astfel de liste nu este treaba medicilor de familie. ”Medicii de familie nu au nici o legătură cu asta, nu este de competenţa noastră”, ne-a declarat dr. Badrajan.
Informaţiile despre rezerva de soldaţi a judeţului sunt ”clasificate”
De la Centrul Militar Judeţean Suceava, ofiţerul de relaţii publice şi şef birou informare, lt. col. Gabriel Ghiduş, ne-a explicat că, din punctul de vedere al militarilor, medicul de familie este cel care atestă starea de sănătate a populaţiei şi că nu este vorba de a li se da pacienţilor neapărat verdicte de apt sau inapt pentru serviciul militar, ci mai curând de comunicare a unei liste cu pacienţi care vizibil nu pot efectua acest serviciu, în situaţii ca de exemplu lipsa unui braţ sau o afecţiune psihică. În ceea ce priveşte evidenţele cu rezerva de potenţiali soldaţi a judeţului Suceava, lt. col. Ghiduş ne-a declarat că este vorba despre informaţii clasificate. Ofiţerul a afirmat că, în conformitate cu legea, orice tânăr care împlineşte vârsta de 18 ani are obligaţia de a se prezenta la CMJ pentru a fi luat în evidenţă, dar câţi tineri au făcut asta în ultimii ani este de asemenea informaţie clasificată.
(20 mar 2015, 12:54:38