Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost „în vizită” la Primăria Suceava, de unde au ridicat documente care vor fi analizate în perioada următoare şi care, cel mai probabil, vor constitui baza unei anchete.
Mai exact, au fost ridicat 16 bibliorafturi cu documente pentru atribuirea contractului de salubrizare pentru următorii 7 ani, încheiat în octombrie 2014 de municipalitatea suceveană cu firma Diasil.
Ridicarea acestor documente s-a realizat în baza unei plângeri depusă de Horaţiu Prigoană, fiul omului de afaceri Silviu Prigoană, cel care a pus bazele firmei Rosal. Trebuie spus că Rosal a fost principalul perdant al licitaţiei de salubrizare a municipiului Suceava, contractul fiind atribuit către Diasil după lungi dispute, inclusiv în instanţă.
Rosal a efectuat salubrizarea municipiului Suceava pentru o perioadă de aproximativ 10 ani, în timp ce noul contract încheiat cu Diasil este valabil pentru 7 ani.
Comparativ cu anteriorul contract de salubrizare stradală, obligaţiile acesteia sunt extinse, atât prin includerea unui număr mai mare de străzi – 324, cu aproximativ 30 mai multe decât erau în atribuţiile Rosal, fiind vorba de străzi nou apărute, cât şi prin includerea unor spaţii suplimentare, precum locurile de joacă pentru copii şi aleile dintre blocuri, care, de asemenea, nu erau prevăzute în contractul din 2004.
În total, o suprafaţă de 343.775 de mp trebuie să fie salubrizată prin măturat mecanizat, în vreme ce prin măturatul manual au de curăţat o suprafaţă de 360.505 mp. Întreţinerea locurilor de joacă, o problemă care îi nemulţumea pe o mulţime de suceveni, reprezintă alţi 32.480 de mp care trebuie îngrijiţi de cei la Diasil.
Valoarea anuală a contractului este de 3.463.560 lei fără TVA, iar pentru întreaga perioadă contractuală, de şapte ani, valoarea este de 24.244.920 lei fără TVA, aproximativ 5,5 milioane de euro.
Acesta nu este singurul dosar aflat în lucru la DNA în ceea ce priveşte Primăria Suceava. O altă cauză priveşte afacerea Termica, în această situaţie fiind începută urmărirea penală in rem, adică faţă de fapte nu şi faţă de anumite persoane.
Plângerea priveşte modul în care firma Bioenergy, care acum furnizează căldura şi apa caldă pentru populaţia municipiului Suceava, a ajuns în posesia unei suprafeţe de circa 6 hectare de teren, deşi acestea nu au făcut obiectul licitaţiei iniţiale pentru acordarea serviciului de termoficare. Licitaţia iniţială a fost câştigată de Adrem Invest Bucureşti, o firmă care şi-a constituit o filială la Suceava, denumită Bioenergy. Ulterior, Bioenergy nu a mai avut capital 100% al Adrem Invest, aşa cum stipula contractul. Câştigătorul licitaţiei a ajuns să deţină sub 50% din acţiunile Bioenergy, restul fiind preluate de RZ Rumanien Beteiligungs GMBH din Austria, cu 25,51% din acţiuni, şi Bio Electrica Transilvania, tot cu 25,51%.
(18 mar 2015, 11:14:57