După publicarea rezultatelor simulărilor examenului de bacalaureat, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava vrea să verifice măsurile de îmbunătăţire adoptate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pentru a sprijini pregătirea elevilor pentru examenul maturităţii.
Şefii învăţământului sucevean spun că la simularea din acest an rezultate bune au obţinut colegiile naţionale şi liceele teoretice, în vreme ce „rezultate sub aşteptări au obţinut unele colegii tehnice şi licee tehnologice care şi la bacalaureatul 2014 s-au situat pe ultimele locuri ale promovabilităţii”.
„Ierarhia rezultatelor obţinute la simularea 2015 este comparabilă cu cea a rezultatelor examenului de bacalaureat din 2014”, au mai completat reprezentanţii instituţiei.
Reamintim că mai puţin de jumătate dintre elevii suceveni din clasele a XII-a au reuşit să promoveze examenul de simulare a bacalaureatului. Astfel, din cei 6.388 de elevi care au susţinut testarea, 3.068 (48,03%) au medii peste pragul de 6 (limita de promovabilitate).
La clasa a XI-a, din numărul total de elevi prezenţi (5.129), 36,45% au promovat testarea.
Recomandări făcute şcolilor
Totodată, şefii Inspectoratului Şcolar fac şi o serie de recomandări în ceea ce priveşte măsurile care ar trebui întreprinse în şcolile cu rezultate nesatisfăcătoare.
Inspectoratul Şcolar vrea consilierea elevilor pentru creşterea motivaţiei acestora pentru învăţare, continuarea şi intensificarea programului de pregătire suplimentară pentru examenele naţionale, comunicarea programului elevilor şi părinţilor acestora sau rezolvarea la clasă a unor modele asemănătoare celor de la bac.
De asemenea, IŞJ recomandă ca tezele semestriale la disciplinele de bacalaureat să fie realizate după modelul subiectelor de bac.
„Scopul simulării probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, ajutorul acordat acestora pentru a conştientiza nivelul de pregătire înainte de bacalaureat şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final”, a menţionat insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava.
Bacalaureatul din acest an va începe pe 8 iunie, cu examenul oral la limba română. Între 10 şi 12 iunie vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 15 şi 19 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – 22-26 iunie, proba scrisă la limba română – 29 iunie, proba scrisă la limba maternă – 30 iunie, proba obligatorie a profilului – 1 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării – 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 iulie.