Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a atras atenţia, în plenul Parlamentului, că politizarea educaţiei din România continuă. Într-o declaraţie politică susţinută în Parlament, Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că în urmă cu două săptămâni a participat la o dezbatere privind Codul de etică în învăţământul preuniversitar, la care peste 200 de persoane şi-au exprimat interesul legat de o măsură bună, acest document reprezentând un pas înainte în democratizarea, dar şi stabilitatea sistemului.
Ardeleanu a precizat că, în acelaşi timp, mai mulţi colegi parlamentari şi-au exprimat însă scepticismul în privinţa finalizării metodologiei de aplicare a Codului etic, dar şi cu privire la implementarea acestuia. „S-au dat exemple <omologate> deja, legi bune dar neaplicate sau aplicate necorespunzător, cum este cazul Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Iar confirmarea acestor <premoniţii> nu a întârziat să apară, de data aceasta în învăţământul superior”, a declarat deputatul liberal. Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că din componenţa Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU), constituit în baza Ordinului de ministru nr. 2204/2015, emis pe data de 10 martie, fac parte cinci membri de la Universitatea Politehnică Bucureşti, de unde au provenit doi miniştri PSD, doi membri de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, unde a activat actualul ministru al Educaţiei, la care se adaugă un membru de la USAMV Iaşi, un rector de la Alba Iulia, membru al PSD, un reprezentant al Universităţii Transilvania din Braşov şi un reprezentant al studenţilor dintr-o federaţie apropiată social-democraţilor.
Ardeleanu a amintit faptul că înfiinţarea CEMU a fost prevăzută în Legea Educaţiei încă din 2011, dar a fost pusă în practică doar acum. Ea a mai explicat că potrivit art. 218, alin. 2 din Legea Educaţiei, „Consiliul de Etică şi Management Universitar se pronunţă asupra litigiilor de etică universitară şi are ca principale atribuţii: monitorizarea punerii în aplicare a politicilor de etică universitară la nivelul sistemului de învăţământ superior; auditarea comisiilor de etică din universităţi şi prezentarea unui raport anual privind etica universitară; constatarea încălcării de către o instituţie de învăţământ superior a obligaţiilor prevăzute de prezenta lege; elaborarea şi publicarea Codului de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, care este un document public.”
„Chiar dacă este, conform legii, doar un organism consultativ, acest consiliu poate avea o influenţă importantă în menţinerea integrităţii din universităţi, auditând comisiile de etică sau chiar putând propune revocarea din funcţie a rectorilor. Şi cine îşi mai poate imagina că actualul CEMU, profund politizat şi constituit fără respectarea unor minime criterii de etică, îşi va exercita misiunea sa etică?”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.
(19 mar 2015, 08:30:14
Daca ar fi facut ea parte din CNE, atunci era Ok, nu mai era politizat.
Putina decenta, va rog!