A înlocuit calculatorul cu planşele şi şevaletul, jocurile cu acuarelele, îşi cultivă permanent pasiunea pentru pictură, chiar şi în pauzele dintre cursuri, şi, la doar cei 11 ani ai săi, plănuieşte să îşi organizeze prima expoziţie personală.
Este vorba despre Guilherme Araujo Regado, micul artist portughez de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care, după numeroase distincţii câştigate pe plan local şi naţional în cadrul unor concursuri de specialitate, are parte şi de recunoaştere internaţională.
La doar 11 ani, Guilherme, elev în clasa a VI-a, se numără printre laureaţii Concursului Internaţional Lions Peace Poster, de la New York.
„Ghi”, aşa cum l-au botezat colegii şi profesorii, şi-a adjudecat marele premiu la etapa locală a concursului, apoi la cea naţională, iar în cadrul etapei finale, de la New York, juriul i-a oferit menţiune.
Lucrarea cu care a participat „Ghi”, una bogată în simboluri, a fost realizată în circa o lună de zile. Tema concursului a fost „Pace, iubire şi înţelegere”, peste 450.000 de copii din întreaga lume, cu vârste între 11 şi 13 ani, fiind încurajaţi să-şi exprime prin artă viziunea despre pace în cadrul acestui concurs.
A venit la 4 ani în România, împreună cu familia sa
„Ghi” s-a născut în Santa Maria da Feira, Portugalia, iar la vârsta de 4 ani a venit în România împreună cu familia sa.
S-a adaptat uşor, a învăţat limba română la grădiniţă şi, tot preşcolar fiind, a început să îndrăgească pictura, motiv pentru care a fost înscris la un liceu vocaţional.
A evoluat uluitor pe parcurs, ajungând să-şi contureze o manieră proprie de exprimare, tematica abordată variind de la naturi statice, icoane şi peisaje, personaje abstracte sau filozofice, la compoziţii complexe, profunde, bogate în simboluri şi metafore.
Încurajat şi îndrumat cu măiestrie şi răbdare de profesoara sa de pictură, Raluca Schipor,Guilherme îşi dă frâu liber imaginaţiei creând lucrări ce îl recomandă ca viitori artist de calibru internaţional.
Iubeşte atât pictura, cât şi grafica, iar până în luna iunie vrea să deschidă o expoziţie personală, fie la Universitatea din Suceava, fie la o galerie de artă.
Şi-a petrecut Revelionul printre acuarele şi planşe
Despre el, profesoara Raluca Schipor mărturiseşte că „este un copil talentat, deosebit, un spirit special. Este elevul care, la şcoală, nu iese în nici o pauză, preferând să lucreze, un elev cu o imaginaţie peste cea a adulţilor, elevul care întotdeauna cere sfaturi şi ţine cont de ele. Nu am mai întâlnit un astfel de elev, şi pentru mine un astfel de copil e o mare şansă, un elev special, care trece de limita celor mai buni, este supradotat”. Totodată, profesoara a mai evidenţiat numărul mare de competiţii de profil la care portughezul a fost premiat.
„Ghi” recunoaşte că petrece, şi când nu este la şcoală, ore bune în faţa şevaletului. Ba mai mult, pentru că a vrut să încheie anul 2014 pictând şi să înceapă 2015 tot pictând, micul artist şi-a petrecut Revelionul printre acuarele şi planşe.
Totodată, reuşeşte să facă faţă cu succes şi celorlalte cerinţe şcolare, bifând doar două medii de 9, iar restul de 10.
În prezent, puştiul lucrează la o serie de planşe „pe fundal albastru”, după cum el însuşi a povestit, planşe ce vor deveni imaginea unor melodii ale unui cântăreţ din Portugalia.
„Este vorba despre o cunoştinţă de familie care compune muzică fado, muzică portugheză, şi care m-a rugat să ilustrez fiecare cântec cu un desen. Ascult întâi piesele, iar apoi mă gândesc ce s-ar potrivi. Am de făcut cam 12 desene”, povesteşte micul artist.
Doi fraţi portughezi, vârfuri în şcolile unde învaţă
Guilherme are un frate mai mare – Gonçalo, acesta studiind la Colegiul Naţional „Ştefan cel mare” Suceava încă de la vârsta de 9 ani, când a venit pentru prima dată în Suceava. Olimpic internaţional, Gonçalo este pasionat de ştiinţele exacte, dorind să studieze chimia pentru o carieră în cercetare.
În acest sens, acesta a aplicat la 11 dintre cele mai bine cotate centre universitare din lume, şapte din SUA şi patru Anglia - Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard, Yale, Standford (California), Princeton (New Jersey), Cornell (New York), California Institute of Technology (Caltech), Cambridge, Imperial College London, Manchester şi Bristol. De la trei dintre universităţile din Anglia deja a primit răspuns afirmativ - Cambridge, Manchester şi Bristol, iar până în luna mai aşteaptă şi celelalte răspunsuri.