Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a solicitat ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, să salveze activitatea de cercetare de la Universitatea „Ştefan cel Mare”. Într-o interpelare susţinută aseară în Parlament, Ovidiu Donţu a atras atenţia asupra faptului că Universitatea din Suceava (USV) nu poate participa la procesul de accesare a fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare în exerciţiul bugetar 2014-2020 din cauza Ordinului fostului ministru Daniel Funeriu care a încadrat USV la categoria instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie, categoria A.
„Asta în ciuda tuturor proiectelor şi proceselor deosebite de cercetare şi dezvoltare derulate de USV, care, <datorită> domnului Funeriu, are interzis la depunerea de proiecte pentru cercetare şi dezvoltare, aşa cum se arată şi în ghidul <Proiecte de investiţii pentru instituţii publice de cercetare - dezvoltare şi universităţi>. Ba, mai mult! Toate acestea se întâmplă în ciuda eforturilor şi demersurilor iniţiate până acum chiar şi prin intermediul Justiţiei. Într-o primă etapă, Curtea de Apel Suceava a anulat <Ordinul Funeriu>, ca apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să admită recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă până în prezent”, a arătat Ovidiu Donţu.
El l-a informat pe ministrul Educaţiei că, potrivit legii, evaluarea primară a universităţilor are loc anual, rezultatul fiind valabil pentru anul universitar la începutul căruia s-a efectuat respectiva evaluare. Senatorul PSD a mai spus că evaluarea instituţională are loc o dată la maximum patru ani, rezultatul fiind valabil până la următoarea evaluare. „Realitatea, expusă şi de reprezentanţii USV, arată că în cazul acestei universităţi nu s-a mai realizat nici o evaluare anuală sau instituţională, efectul <Ordinului Funeriu> încetând de drept la data de 9 septembrie 2015”, a spus Donţu, care a mai adăugat că „de vreme ce o clasificare nu poate fi valabilă mai mult de patru ani, în logica legii, nu se pot extinde fără limite de timp nici prevederile <Ordinului Funeriu>, luând astfel drepturile USV de a beneficia de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare”.
Donţu cere anularea „Ordinului Funeriu” de declasificare a Universităţii Suceava
El a atras atenţia că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ar trebui să reprezinte şi cercetarea, însă, practic, în cazul Universităţii Suceava, „această reprezentare a devenit de neregăsit”.
În interpelarea adresată ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu, Donţu a subliniat că educaţia nu poate exista în afara cercetării. „Asta aşa cum nimic nu se poate crea, desfăşura şi dezvolta fără această activitate fundamentală, cercetarea. Ca să nu mai vorbim de rolul educaţiei şi, în speţă, al cercetării pentru orice societate. Orice explicaţie sau motivaţie ar fi complet de prisos. Iar evidenţa nu are nevoie de motivaţii!”, a declarat senatorul sucevean.
Ovidiu Donţu consideră, de asemenea, că a priva o instituţie de învăţământ, de orice nivel, şi cu atât mai mult de ordin superior, de a beneficia de fondurile necesare cercetării şi dezvoltării este echivalent cu o condamnare la moarte a acelei instituţii. „Din acest motiv, în calitate de senator de Suceava, dar mai ales de cetăţean român pentru care educaţia reprezintă o prioritate, vă solicit clarificarea şi rezolvarea de urgenţă a situaţiei USV, dar şi a celorlalte universităţi din ţară aflate într-o situaţie similară, prin anularea <Ordinului Funeriu> şi luarea tuturor măsurilor suplimentare pentru ca Universitatea Suceava să poată participa la procesul de accesare a fondurilor europene destinate cercetării şi dezvoltării în exerciţiul bugetar 2014-2020”, a spus Ovidiu Donţu în încheierea interpelării.
El a ţinut să amintească faptul că începând din anul 1990, Universitatea „Ştefan cel Mare” a devenit o instituţie prestigioasă nu numai a educaţiei, cât şi a cercetării universitare româneşti, rezultatele fiind recunoscute oficial în septembrie 2008 şi prin acordarea calificativului „Grad de încredere ridicat” de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.