O armată întreagă de poliţişti, jandarmi, lucrători silvici a fost angrenată la sfârşitul săptămânii trecute într-o amplă acţiune de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava care desfăşoară activităţi de exploatare, transport, debitare şi comercializare a materialului lemnos şi care se sustrag de la plata taxelor şi impozitelor, precum şi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, acţiunea s-a desfăşurat în perioada 11-13 martie, fiind formate echipe mixte de control constituite din poliţiştii de la Investigarea Fraudelor, Ordine Publică, specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava şi Direcţia Silvică Suceava, la care au fost agrenate şi forţe de jandarmi.
Reprezentanţii poliţiei judeţene au anunţat că au fost verificate 34 de instalaţii de debitat material lemnos, fiind efectuate 51 de controale în fondul forestier şi fiind verificate 251 de vehicule folosite la transportul materialului lemnos.
Rezultatele: 14 infracţiuni constatate şi 325 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 104.183 lei.
„De asemenea, au fost confiscaţi 128,56 metri cubi material lemnos în valoare de peste 27.000 de lei”, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Acţiune de amploare, exemple modeste
Exemplele prezentate însă de reprezentanţii IPJ Suceava în comunicatul remis mass-media, drept rezultate ale acţiunii, sunt unele modeste.
Astfel, în pădurea unei femei din comuna Şaru Dornei, de pe raza Cantonului Silva Băuca, s-au găsit 31 de cioate specia molid, provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum total de aproximativ 17 metri cubi şi o valoare de circa 3650 de lei.
Al doilea exemplu dat în comunicat este cu un şofer din Ostra prins în timp ce transporta cu o autoutilitară aproape 3,5 metri cubi de cherestea răşinoase, fără documente de provenienţă.
„Efectele infracţiunilor silvice se pot resimţi şi peste 100 de ani”
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a anunţat ieri că prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni şi că, periodic, au fost şi vor fi organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare, dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport al materialului lemnos.
„Fondul forestier ocupă aproximativ 50% din suprafaţa judeţului, reprezentând cca. 7% din întregul potenţial silvic al României. Judeţul Suceava ocupă din acest punct de vedere locul I pe ţară. În ansamblul infracţiunilor contra patrimoniului un loc aparte îl ocupă infracţiunile la regimul silvic care, datorită specificului lor, sunt prevăzute în legi speciale şi în Codul Silvic. Efectele infracţiunilor silvice se pot resimţi şi peste 100 de ani. Aceste infracţiuni pot fi considerate atentate la viaţa unor colectivităţi, mai ales că tăierile ilegale din păduri, defrişările pot provoca schimbări climatice sau catastrofe naturale”, explică subcomisarul Epureanu.