Înşelăciunile comise prin aşa-zisa „metodă a accidentului” par să nu se mai oprească, iar escrocii continuă să facă noi victime, deşi modul lor de operare a fost prezentat de foarte multe ori în mass-media, odată cu recomandările preventive ale poliției.
Ieri, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava a transmis că sâmbătă, în jurul orei 15.00, o femeie în vârstă de 73 de ani a anunţat că a fost păcălită cu suma de 10.000 de lei.
I-a dat toate economiile din casă unei tinere trimise de „procurorul de caz”
Păgubita, Domnica C., din municipiul Suceava, le-a povestit poliţiştilor că locuieşte singură şi în acea zi, în jurul orei 13.30, a fost apelată pe telefonul fix, la celălalt capăt al firului auzind o voce de femeie, care i-a spus că este fiica ei şi că vorbeşte mai ciudat întrucât a provocat un accident de circulaţie, lovind o femeie pe trecerea de pietoni. „Fiica” i-a mai spus septuagenarei că se află la audieri, la poliţie, şi că îi va telefonul procurorului de caz să vorbească cu ea.
„Aşa-zisul procuror i-a adus la cunoştinţă părții vătămate faptul că fiica ei a provocat un accident şi conform noilor prevederi legale poate să se împace cu victima, iar dacă nu plăteşte spitalizarea victimei, respectiv suma de 10.000 de lei, fiica ei urmează să fie arestată”, explica ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Domnica C. a luat de bună toată această poveste şi i-a comunicat „procurorului” că are în casă banii necesari, fiind vorba de economiile strânse de-a lungul anilor.
În aceste condiții, de la telefon i s-a spus că va ajunge la domiciliul ei o secretară de la Procuratura Suceava, în realitate o complice de-a escrocului.
La scurt timp, bătrâna a fost sunată şi rugată să iasă în faţa blocului, unde s-a întâlnit cu o tânără de circa 20 de ani, îmbrăcată îngrijit, căreia i-a înmânat suma de 10.000 de lei.
Ulterior, şi-a dat seama că a fost înşelată şi a sunat la poliţie, însă era prea târziu.
„În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului”, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Recomandările poliţiei:
- verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat postal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;
- nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice;
- nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice;
- nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri;
- nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentruridicarea unor premii.