Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2015 - Anul XX, nr. 60 (5872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict: vinovat

Prima condamnare în dosarul naşilor de tren, pentru o mită de 30 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul de corupţie în rândul personalului de control CFR, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov încă din 2012, s-a finalizat la prima instanţă de judecată pentru un prim inculpat din judeţul Suceava. Mihaela Antonela Miculeac, conductor de tren, a fost judecată pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, procesul începând pe 11 decembrie 2014. Interesant este că aceasta a fost judecată pentru dobândirea, prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită, a sumei de doar 30 de lei.

 

Condamnare suspendată sub supraveghere, cu o serie de obligaţii stricte 

În ciuda prejudiciului extrem de mic (este vorba de cel probat efectiv de anchetatori, în cadrul a patru acte materiale) judecătorii nu au aplicat o pedeapsă tocmai mică. Miculeac a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită şi la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Cele două pedepse au fost contopite, astfel că inculpatei i s-a aplicat o condamnare de 2 ani şi 6 luni de închisoare.

Magistraţii au decis ca pedeapsa să fie suspendată sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni de zile. Aşadar, inculpata nu va executa nici o zi de închisoare dacă va respecta măsurile de supraveghere dispuse. Printre condiţiile impuse, Mihaela Antonela Miculeac trebuie să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să frecventeze un program de reintegrare socială stabilit şi derulat de serviciul de probaţiune. O altă obligaţie impusă inculpatei este de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul unei instituţii care va fi stabilită de serviciul de probaţiune.

Instanţa a mai stabilit că inculpatei îi este interzis dreptul de a exercita funcţia de conductor de tren pe o perioadă de doi ani de zile. Încălcarea oricărei din obligaţiile amintite mai sus va duce imediat la transformarea pedepsei în una cu executare.

Tribunalul Braşov a fost prima instanţă care a judecat acest dosar, astfel că inculpata are dreptul să facă apel.

 

20 de inculpaţi din Suceava, o parte deja trimişi în judecată

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au precizat, în toamna anului trecut, în urma unei solicitări a Monitorului de Suceava, că au o listă cu 20 de inculpaţi pentru luare de mită din Suceava, în dosarul care a vizat în total peste o sută de şefi de tren şi conducători din ţară. O parte din cei 20 sunt deja trimişi în judecată, procesele fiind pe rolul Tribunalului Braşov. Alţii nu au fost încă trimişi în judecată, dar au calitatea de inculpaţi în dosare. Procurorii au anunţat că şi aceştia urmează a fi trimişi în judecată.

Procurorii braşoveni care s-au ocupat de această amplă anchetă au decis ca fiecare inculpat să fie cercetat într-un dosar distinct, astfel explicându-se de ce aceştia nu au fost trimişi în judecată simultan.

 

Faptele de luare de mită, înregistrate de anchetatori

Ancheta în cazul celui mai mare dosar de corupţie în rândul personalului CFR a început în mare forţă la finele lui octombrie 2012. Peste o sută de şefi de tren sau secunzi ai acestora, conductorii, au fost urcaţi în microbuze şi autocare şi duşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, pentru a fi audiaţi. Mulţi dintre ei au petrecut 24 de ore în arest, în baza ordonanţelor de reţinere, după care au fost lăsaţi în libertate, însă cu diferite interdicţii, de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara. Peste acest dosar s-a aşternut apoi o lungă linişte, avocaţii celor vizaţi acuzând că probatoriul împotriva suspecţilor este foarte slab ori chiar inexistent. 

Conform anchetei procurorilor, conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, de regulă jumătate din valoarea tichetelor, iar transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor. La Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord. Procurorii susţin că şpaga ajungea până la nivelul revizorilor.

Faptele de luare de mită au fost înregistrate de anchetatori.

Mai trebuie spus că mulţi dintre şefii de tren şi conductorii vizaţi de anchetă au fost retrogradaţi pe posturi inferioare în cadrul CFR, iar o parte au părăsit deja sistemul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima condamnare în dosarul naşilor de tren, pentru o mită de 30 de lei.
 Vizualizări articol: 4843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Prima condamnare în dosarul naşilor de tren, pentru o mită de 30 de lei3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OFERTA trimis de
(14 mar 2015, 20:30:34
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirela2929@yahoo.it
1.1  RE: OFERTA trimis de
(14 mar 2015, 21:03:33
Măi ciumă!
Ofertele bune de lucru se epuizează foarte repede și nu prea au nevoie de publicitate.
Disperarea cu care împingeți înainte mizeria asta pe care voi o numiți ofertă, demonstrează că nu e vorba de altceva decât de vreo altă găselniță a unui căutător de proști.
Cum am spus și altădată, nu cumva să vă apucați să puneți de-o afacere pe bune, să produceți ceva, acolo e cu muncă, cu investiție, cu bătăi de cap.
E mai simplu așa: direct pe piața mondială, interplanetară și intergalactică.
Fără experiență, costuri zero, e suficient să fii destul de prost să pui botul la așa ceva.

Ordinarilor!
2.   OFERTA trimis de
(15 mar 2015, 08:44:49
Bravo _STAPLER_!
2.1  RE: OFERTA trimis de
(15 mar 2015, 15:39:15
Nu înțeleg de ce monitorul nu banează aceste spamuri (sunt create să adune email-uri de la fraieri). Or fi publicitate platită..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Drob de ghebe În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și poate cerca îndemânarea cu un... drob de ghebe. Mai ales dacă le are puse la păstrare, la sare sau... Citeşte