Asociaţia Intercult Bucovina implementează un proiect în cadrul căruia în Suceava ar urma să fie înfiinţat un Consiliu Local al Tinerilor, în cadrul proiectului ,,CLT – Centrul de Training pentru Tineret Suceava”. Proiectul se va desfăşura, în perioada 1 martie – 30 septembrie 2015, în 12 licee, implicând peste 2.000 de elevi. Preşedintele Asociaţiei Intercult Bucovina, Manuela Silţer, a declarat că beneficiarii proiectului vor fi şi membrii comunităţii locale din Suceava, care vor învăţa despre beneficiile asocierii în vederea conştientizării problemelor ce afectează comunitateaşi a identificării de soluţii la problemele cu care se confruntă. Ea a explicat că la proiect vor participa elevi din 12 licee sucevene, traineri, lucrători de tineret, consilieri locali municipali, reprezentanţi ai Primăriei Suceava şi voluntari ai Asociaţiei Intercult Bucovina.
Manuela Silţer a precizat că principalul obiectiv al proiectului îl reprezintă consolidarea dezvoltării societăţii civile prin încurajarea tinerilor elevi din liceele din municipiul Suceava să se implice direct în luarea deciziilor privind comunitatea din care fac parte, în spiritul valorilor democratice. „În cadrul proiectului va fi înfiinţat Consiliul Local al Tinerilor (CLT) din 24 de reprezentanţi ai elevilor din 12 licee sucevene, aleşi prin vot de către colegii lor”, a spus preşedintele Asociaţiei Intercult Bucovina. Ea a mai precizat că trainingul cu membrii echipelor de organizare a alegerilor Consiliului Local al Tinerilor în licee va avea tema „Instrumente utilizate în procesul alegerilor democratice în Europa” şi are rolul de a informa şi a arăta tinerilor mecanismele alegerilor democratice.
„Tinerii vor învăţa ce presupune o campanie electorală şi un sistem de vot modern. Cel de-al doilea training care va fi organizat cu membrii Consiliului Local al Tinerilor are rolul de a suda echipa nou formată de consilieri. Tinerii vor învăţa metode de cunoaştere şi lucru în echipă, cu ajutorul educaţiei nonformale, acest lucru fiind necesar pentru a crea o echipă compactă care va lucra la viitoarele idei de proiecte”, a afirmat Manuela Silţer. Ea a adăugat că după formarea noii echipe a Consiliului Local al Tinerilor, membrii acestuia vor participa la un curs de scriere de proiecte în cadrul căruia tinerii vor învăţa metodele de implementare a ideilor de proiect. „Practic, după cel de-al treilea curs, consilierii locali ai tinerilor vor fi capabili să perceapă şi să recunoască o nevoie sau o problemă a comunităţii şi să o transpună într-un proiect cu finanţare locală sau europeană”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Intercult Bucovina.
Manuela Silţer a spus că, în final, prin acest proiect se urmăreşte creionarea unui Centru de Training pentru Tineret în municipiul Suceava, care va fi un loc în care tinerii se pot întâlni, îşi pot prezenta ideile, pentru ca apoi să le transpună sub forma unui proiect.