Un campus şcolar în valoare de aproape 8 milioane de euro va fi construit pentru elevii şi profesorii Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, cea mai mare unitate de învăţământ din judeţul Suceava.
Lucrările au fost deja demarate, iar conform proiectului, de la începutul anului viitor, infrastructura instituţiei se va îmbogăţi cu încă un corp de clădire cu 10 săli de clasă, un corp cu 10 garsoniere pentru profesori, un internat cu 100 de locuri de cazare (25 de camere), o cantină, un atelier pentru practica elevilor, un teren şi o sală de sport.
Totodată, vor fi reabilitate mai multe clădiri aparţinând unităţii, printre care o clădire unde învaţă elevii din ciclul primar şi una unde învaţă preşcolarii, construcţii vechi de peste 100 de ani.
Angelo Cătălin Bărbuţă, directorul liceului, a explicat că „proiectul a fost demarat în anul 2008, însă a fost sistat un an mai târziu din lipsă de fonduri, astfel că lucrările la campus nu au mai început. Anul trecut, Primăria Vicovu de Sus a depus proiectul la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, proiectul a fost aprobat. Valoarea proiectului este de 34.519.693,89 de lei. Am avut foarte mult sprijin din partea domnului primar, s-a zbătut foarte mult ca acest proiect să repornească”.
Cel mai mare proiect din Regiunea Nord-Est
La liceul din Vicovu de Sus învaţă peste 2.300 de elevi (88 de clase), iar numărul profesorilor care predau este de peste 100.
Angelo Cătălin Bărbuţă a apreciat că acest campus este foarte necesar, dat fiind faptul că unitatea nu mai dispune de spaţii de şcolarizare.
„Suntem la limită cu spaţiile, elevii învaţă în două schimburi. Cât priveşte construcţia căminului, acesta este necesar dat fiind faptul că avem mulţi elevi navetişi. Vin din Brodina de Sus, din Ulma, unii se trezesc de la 5 dimineaţa pentru a ajunge la şcoală. Cât priveşte profesorii, situaţia este aceeaşi. Sunt care fac naveta chiar şi din Suceava, astfel că aceste garsoniere sunt foarte aşteptate de mulţi”, a mai spus managerul unităţii.
Directorul a mai spus că atelierul care urmează să fie construit va deservi practicii din domeniile prelucrării lemnului, textile şi pielărie. Acesta a mai subliniat şi importanţa renovării clădirilor care găzduiesc învăţământul primar şi preşcolar, menţionând că acestea sunt construite din 1870.
Proiectul de construire a acestui campus şcolar are valoarea cea mai mare dintre toate proiectele aprobate prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
(14 mar 2015, 20:29:23