În exerciţiul bugetar 2014-2020, Universitatea din Suceava, considerată instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie, ar putea avea “interzis” la accesarea fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare.
Ghidul “Proiecte de investiţii pentru institute publice de CD şi universităţi”, aflat în dezbatere publică, interzice universităţilor mici, aflate în categoria A, potrivit clasificării lui Daniel Funeriu, să depună proiecte pentru cercetare şi dezvoltare.
Clauza a stârnit nemulţumire printre universitarii suceveni, rectorul Valentin Popa trimiţând actualului ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, un memoriu în acest sens. În memoriu, Popa atrage atenţia că această prevedere are la bază clasificarea realizată de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, clasificare intens contestată de comunitatea academică românească şi chiar de oficialii care l-au succedat pe Funeriu la cârma ministerului.
“Prevederile cuprinse în acest document au ca efect interzicerea accesului la finanţare publică a infrastructurii de cercetare pentru universităţile introduse, în mod abuziv, de către domnul ministru Daniel Funeriu, în categoria A, a universităţilor centrate doar pe educaţie”, se arată în memoriul semnat de rector.
Totodată, acesta îi aminteşte actualului ministru că acest ordin a fost anulat în primă instanţă de Curtea de Apel Suceava, iar apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă nici până astăzi.
În memoriu se mai menţionează că evaluarea primară a universităţilor se realizează anual, iar rezultatul este valabil în anul universitar la începutul căruia s-a făcut evaluarea. De cealaltă parte, evaluarea instituţională se realizează o dată la maximum patru ani, iar rezultatul ei este valabil până la următoarea evaluare.
“Având în vedere că nu s-a mai efectuat nici o evaluare anuală şi nici o evaluare instituţională, efectul ordinului emis de Daniel Funeriu încetează de drept la 9.09.2015, moment când se împlinesc patru ani de la publicarea lui în Monitorul Oficial. Având în vedere că o clasificare nu poate fi valabilă mai mult de patru ani, considerăm că este inadmisibil ca, în situaţia în care nu se organizează evaluări instituţionale, prevederile unui ordin să fie extinse fără limite de timp, statuând o clasificare cel puţin dubios efectuată şi privând de finanţare o serie mare de universităţi”.
Rectorul Valentin Popa ne-a transmis că forma actuală a ghidului solicitantului se află în dezbatere publică până marţi.