Reabilitarea centrului municipiului Rădăuţi şi transformarea unei porţiuni din strada Unirii în zonă pietonală au provocat un imens scandal la mijlocul anului trecut, iar undele de şoc se propagă şi acum. În data de 22 august 2014, Poliţia Rădăuţi a emis o hârtie prin care semnala că acordul de închidere a circulaţiei rutiere pe strada Piaţa Unirii, tronson Ştefan cel Mare - colţ clădire patrulater nr. 67, a fost suspendat de drept.
În ciuda acestei hârtii, primarul de atunci al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, şi ulterior succesorul acestuia în fruntea primăriei, Tiberiu Maerean, şi-au dat acordul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare.
Acestea s-au finalizat acum câteva luni, dar traficul rutier nu a fost reluat nici până astăzi.
„În urma adresei pe care am emis-o în luna august 2014 prin care s-a suspendat de drept acordul de închidere a circulaţiei rutiere, Primăria Rădăuţi avea obligaţia să emită alte documente, inclusiv o Hotărâre de Consiliu Local, prin care să intre în legalitate şi să revină cu o nouă solicitare de închidere a circulaţiei. Până astăzi nu am primit o astfel de solicitare, iar din punctul nostru de vedere traficul rutier este blocat fără respectarea legislaţiei”, a declarat subcomisarul Gabriel Chifan, şeful Poliţiei Rutiere Rădăuţi.
Acesta a precizat că pentru blocarea traficului rutier pe strada Piaţa Unirii s-a întocmit deja un dosar penal, iar zilele trecute a fost înaintată o adresă la Primăria Rădăuţi, instituţie care trebuie să răspundă cine se face vinovat de această ilegalitate.
Sancţiuni pentru lucrările de reabilitare de pe strada Piaţa Unirii
În afara dosarului penal aflat în lucru, lucrările din zona centrală a municipiului Rădăuţi au generat şi alte sancţiuni. Astfel, firma SC Bader SRL Rădăuţi, care a executat lucrările, luate în subantrepriză de la câştigătorul licitaţiei, ConDacia Botoşani, a fost amendată cu 1.890 de lei de Poliţia Rădăuţi. Amendă a primit şi directorul tehnic al Primăriei din Rădăuţi, Igo Kofler. Acesta a fost sancţionat cu 5.000 de lei de Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava.
Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an Tribunalul Suceava a anulat Hotărârea de Consiliu Local nr. 76 din 19 iunie 2014 privind aprobarea restricţionării traficului auto pe durata executării lucrărilor de „Amenajare zonă pietonală strada Piaţa Unirii, municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava”. Decizia a fost luată după ce prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a atacat în contencios administrativ HCL 76/2014 deoarece a considerat că nu îndeplineşte condiţiile de legalitate cerute.
„Motivul apreciat ca nelegal privind actul administrativ contestat este acela că nu a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local privind modificarea destinaţiei domeniului public, respectiv din stradă cu acces auto şi pietonal care este destinaţia ei actuală, în stradă cu acces doar pietonal, care reprezintă destinaţia dorită după finalizarea lucrărilor”, a precizat prefectul Florin Sinescu în vara anului trecut.
În aceeaşi acţiune depusă la Tribunal, prefectul de Suceava a amintit şi de faptul că avizul eliberat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie privind restricţionarea circulaţiei a fost valabil până la 30 iunie 2014, iar ulterior a fost eliberat un nou aviz, suspendat în august 2014.
Prefectul Florin Sinescu a arătat că deşi a solicitat Consiliului Local al municipiului Rădăuţi comunicarea hotărârii de modificare a destinaţiei domeniului public, deliberativul local nu a dat curs cererii. El a mai spus că efectuarea unor lucrări de „amenajare zonă pietonală” în lipsa unui act administrativ de modificare destinaţie domeniu public, adoptat de Consiliul Local care administrează bunurile proprietate publică a localităţii, nu are suport legal.