Grupul compact de case în care trăiesc romii de pe strada Mirăuți, din municipiul Suceava, s-a construit ilegal, este concluzia (firească) la care a ajuns Primăria Suceava, după verificările pe care le-a efectuat aici, la sfârșitul lunii ianuarie.
Viceprimarul de Suceava Ovidiu Doroftei a declarat că singura locuință care are actele în regulă este cea care a fost cumpărată de șeful familiei Hagiu, Toader Hagiu, în urmă cu circa 30 de ani. În jurul acesteia și vizavi, pe terenul care aparține domeniului privat al municipalității, ceilalți membri ai familiei Hagiu și-au ridicat locuințe și anexe fără nici un fel de autorizație. Doroftei a refuzat să comenteze legalitatea unor contracte de concesiune pe care unele dintre cele 11 familii de romi le au încheiate cu Primăria Suceava, dar a precizat clar că, dacă romii care locuiesc aici nu respectă normele de bună conviețuire, construcțiile ridicate ilegal vor fi demolate. ”La primul scandal pe care îl provoacă, primăria va intra cu buldozerul în casele ridicate ilegal”, a spus sec viceprimarul Doroftei. Totodată, el a precizat că ”norme de bună conviețuire” înseamnă și asigurarea curățeniei în spațiul public.
Locuințele romilor de pe Mirăuți au reintrat în atenția publică la începutul acestui an, după un scandal izbucnit între ei și un alt locuitor, care are casa în apropiere. Cu această ocazie administrația locală și polițiștii au fost obligați să constate oficial că în locuința cu trei camere de pe strada Mirăuți nr.54 au domiciliu cu acte în regulă 55 de persoane, toți membri ai familiei Hagiu - fii, fiice, nurori şi gineri, concubini, nepoţi şi strănepoţi. Unii locuiesc în casa părintească, alții în celelalte câteva bordeie ridicate fără autorizaţie, dintre care şapte pe domeniul privat al primăriei.
Apel la calm pentru toți locuitorii de pe Mirăuți, indiferent de etnie
Casa lui Toader este cea mai mare, cu trei camere, celelalte construcţii sunt formate din câte o cameră şi un hol, în care trăiesc între două şi 14 persoane.
Nici unul dintre adulți nu lucrează, toţi sunt dependenţi de o formă de sprijin de la bugetul local sau de stat. Doar două familii, cu câte doi membri, efectuează zile de muncă în folosul comunităţii, obligatorii pentru primirea banilor acordați în baza legii venitului minim garantat.
Până la scandalul cu familia vecină Cimpoeșu, izbucnit în circumstanțe încă incomplet elucidate, în ultimii 14 ani romii de pe strada Mirăuți nu au dat polițiștilor motive să-i viziteze. În ceea ce privește scandalul din ianuarie, părțile se acuză reciproc. Romii spun că de câțiva ani au fost provocați permanent de Constantin Cimpoeșu, care ar vrea să-i vadă mutați pe toți din cartier, Constantin Cimpoeșu afirmă că nu mai poate locui în siguranță de răul romilor.
Liderii romilorfacapel la co-etnicii lor de pe strada Mirăuţi să fie calmi, să-şi facă în curţi curăţenie şi să nu le mai dea vecinilor ocazia să-i acuze de mizerie. Invitație la calm a adresat și primarul de Suceava, Ion Lungu, de data asta și către locuitorii neromi, de a avea înțelegere pentru problemele sociale ale celor 11 familii. Primarul a promis că situația va fi rezolvată ”pas cu pas” și a precizat că nu este de acord ”cu soluțiile radicale”.
(13 mar 2015, 11:49:32