Aprecierea dolarului american faţă de leu din ultima perioadă se va reflecta în perioada următoare în creşterea preţurilor mai multor produse, specialiştii şi reprezentanţi ai mediului de afaceri estimând că scumpirile cele mai semnificative se vor produce la combustibili, gaze naturale, dar şi la produsele electronice şi electrocasnice. Dacă la începutul anului cursul de schimb al dolarului anunţat de BNR era de 3,7742 de lei, în urmă cu două zile acesta a atins recordul de 4,2059 de lei, pentru ca ieri să scadă puţin la 4,1796 de lei. În urma acestei aprecieri, nu va trece mult până când sucevenii vor ajunge să plătească mai mult pentru produsele importate în România, în special din Turcia sau din alte ţări din Asia, creşterile de preţuri fiind deja vizibile în cazul combustibililor.
Directorul general a Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, a explicat că aprecierea dolarului va influenţa preţurile la o gamă mare de produse, având în vedere că în afara zonei Euro, moneda americană e principala valută utilizată pe piaţa mondială. Astfel, plecând de la resursele energetice care sunt cuantificate în dolari şi până la cereale sau metale, toate acestea urmează să fie influenţate de aprecierea cursului de schimb al monedei americane. Lucian Gheorghiu ne-a declarat că, în mod sigur, primul efect se va observa la combustibili, preţul acestora fiind influenţat direct de aprecierea dolarului având în vedere că barilul de petrol se tranzacţionează în această monedă. De altfel, reprezentantul unei reţele de benzinării din Suceava ne-a declarat în cursul zilei de ieri că după o perioadă în care preţul benzinei şi motorinei a scăzut semnificativ, în ultimul timp s-a înregistrat o nouă creştere. El a arătat că diminuarea preţurilor la carburanţi a început să fie vizibilă la începutul lunii octombrie a anului trecut, când litrul de combustibil era de aproximativ 6,18 lei, cu scăderi mici dar constante, apoi din ce în ce mai accentuat, iar la mijlocul lunii ianuarie 2015 s-a ajuns la un minim de sub 5 lei pentru un litru de combustibil. De la finalul lunii ianuarie a.c., preţurile la benzină şi motorină au început să crească din nou, ajungându-se în prezent la aproximativ 5,60 de lei pentru un litru de combustibil. Reprezentantul reţelei de benzinării a mai spus că aprecierea dolarului american faţă de leu are influenţe şi asupra preţului barilului de petrol, motiv pentru care este de aşteptat ca preţul benzinei şi motorinei să continue că crească în perioada următoare.
Preţuri mai mari pentru electrocasnice, electronice, produsele IT sau telefoane
Directorul CCI Suceava a mai precizat că odată cu aprecierea dolarului american sunt aşteptate creşteri semnificative de preţuri la eletrocasnice, electronice, produse IT sau telefoane, având în vedere că majoritatea acestora sunt aduse din ţări asiatice sau sunt asamblate din piese fabricate în această zonă a lumii. Contactat telefonic, reprezentantul unuia dintre cei mai mari distribuitori din judeţ şi de la nivel naţional de echipamente electronice şi electrocasnice ne-a spus că majorările de preţuri la aceste produse vor deveni mai accentuate după data de 1 aprilie 2015, însă deja pentru unele modele furnizorii au decis creşterea preţurilor.
„Deja ne lovim de această problemă în condiţiile în care anul trecut în toamnă dolarul era 3,7 sau 3,8 lei, iar acum a ajuns la maximul de 4,2 lei. Iar toţi cei care importă din Asia au o pierdere de minim 10%, care va trebui să se regăsească în preţul de vânzare al produselor. Interesul nostru este să diminuăm la maxim acest impact al aprecierii dolarului faţă de leu”, a spus reprezentantul distribuitorului sucevean de electrocasnice şi electronice.
În acelaşi timp, şi proprietarul unei firme sucevene care distribuie scule şi unelte pentru construcţii a apreciat că „în mod sigur vor sări preţurile în perioada următoare” în condiţiile în care cei care importă din ţări din zona Asiei vor trebui să plătească mai mult în lei. „Şi anul trecut am avut pierderi de două miliarde de lei vechi din aceste diferenţe de curs valutar, însă acum, după cum văd eu, va fi mai grav”, ne-a spus omul de afaceri sucevean, care a mai adăugat că în scurt timp ar urma să fie afectate şi firmele care importă din UE, în condiţiile în care şi unii producători din ţările Uniunii se aprovizionează cu materie primă din ţări în care tranzacţiile se fac în dolari americani.