Turiştii care vor vizita Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi întâmpinaţi şi vor primi informaţii despre acest monument din partea unor ghizi sub formă de hologramă. Noua tehnologie, care este folosită la Muzeul Unirii din Iaşi sau la Palatul de la Ruginoasa, va fi disponibilă şi în Cetatea de Scaun a Sucevei în maxim doi ani. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că în perioada următoare va fi scoasă la licitaţie realizarea expoziţiei permanente din Cetatea de Scaun a Sucevei, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 1,55 de milioane de lei. Expoziţia permanentă va fi amenajată în toate spaţiile închise, precum şi în curţile interioare şi exterioare ale cetăţii. Astfel, vizitatorii cetăţii se vor regăsi în mijlocul unor replici de personaje istorice, figurile principale ale expoziţiilor fiind domnitorii Petru Muşat şi Ştefan cel Mare, totul fiind completat de panouri informative moderne şi sisteme de informare multimedia.
Practic, în momentul în care turiştii vor intra în una dintre încăperile Cetăţii de Scaun a Sucevei vor activa un senzor care va declanşa apariţia unui ghid îmbrăcat în costum de epocă, sub formă de hologramă, care le va explica unde se află, precum şi informaţii despre acest monument. Proiectul poate fi o completare a spectacolului de sunet şi lumini, unic în ţară, care urmează să fie realizat prin investiţia actuală de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi care ar urma să se finalizeze în luna iunie a acestui an. Astfel, înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Emil Ursu a spus recent că prin aceste spectacole vizitatorii vor putea să fie martori oculari ai unor activităţi presupuse a se fi întâmplat în mod curent în Cetatea de Scaun a Sucevei. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în Cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor, gardieni în mişcare, iar la final imaginea lui Ştefan cel Mare va fi proiectată cu raze laser.
Emil Ursu a mai declarat că în proiectul pentru realizarea expoziţiei permanente din Cetatea de Scaun a Sucevei este inclusă şi achiziţionarea a 6-8 tunuri, care ar urma să fie amplasate pe pulberăria cetăţii. După achiziţionarea lor, salvele de tun vor fi trase în fiecare zi la ora 12:00. Reamintim că Cetatea de Scaun a Sucevei este reabilitată printr-un proiect european în valoare de 52 de milioane de lei, promovat de Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava, iar majoritatea banilor sunt asiguraţi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Lucrările sunt executate de un consorţiu format din firmele General Construct, Loial Impex şi Restaco, toate din Suceava, şi Grup Corint din Alba Iulia.