Şcolile din Fălticeni s-au înscris în cadrul concursului de colectare selectivă a deşeurilor „Participă activ... colectează selectiv”, organizat de primăria acestui municipiu. Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a precizat că primăria a organizat acest concurs pentru unităţile de învăţământ fălticenene, parteneri fiind Goscom SA Fălticeni şi Eco-Rom Ambalaje. Cătălin Coman a explicat că acest concurs reprezintă una dintre acţiunile pe care municipalitatea fălticeneană le derulează în cadrul competiţiei naţionale „Oraşul Reciclării 2015”. El a arătat că Primăria Fălticeni şi-a asumat participarea în această competiţie, alături de alte 45 de municipalităţi din România, pentru a le oferi fălticenenilor un imbold pentru colectarea separată a deşeurilor de ambalaje. „Colectarea selectivă trebuie să devină o obişnuinţă pentru noi toţi. De aceea informarea şi conştientizarea populaţiei sunt esenţiale într-un astfel de demers. În timp putem reduce impactul acţiunilor noastre asupra mediului. Copiii şi şcoala reprezintă două verigi importante în acest proces de schimbare a comportamentului nostru faţă de mediul înconjurător”, a precizat Cătălin Coman. El a subliniat că în condiţiile în care proiectul are un rol educativ, Primăria Fălticeni mizează pe sprijinul şcolii în dezvoltarea responsabilităţii faţă de mediu în rândul unui segment important al populaţiei, copiii.
„În acest sens a fost iniţiat Concursul de colectare selectivă <Participă activ... colectează selectiv>, la care s-au înscris toate unităţile de învăţământ. Iar pentru a oferi şcolilor o motivaţie în plus, concursul este dotat cu premii în valoare de 240.000 de lei”, a declarat primarul din Fălticeni. El a spus că marele premiu al concursului este în valoare de 50.000 de lei. De precizat că unităţile de învăţământ vor utiliza sumele obţinute din acest concurs exclusiv pentru dotarea claselor cu mobilier şcolar, tehnică de calcul sau alte lucruri necesare procesului de învăţământ.
Premiile vor fi acordate diferenţiat, în două etape, în funcţie de cantitatea de deşeuri colectată şi valoarea deşeurilor reciclate per elev, fiind luate în calcul deşeurile de PET-uri, hârtie – carton, sticlă, aluminiu şi fier. Cătălin Coman a mai afirmat că în afara concursului, şcolile se implică şi în alte activităţi care au ca scop reciclarea deşeurilor, în această săptămână unităţile de învăţământ colectând deja 2.300 de baterii uzate. În cadrul acestei acţiuni, pentru 20 de baterii uzate, şcolile primesc la schimb patru baterii noi.