Proprietarii de câini din municipiul Suceava riscă să fie puşi la plata unor amenzi care ajung chiar şi la 1.600 de lei, dacă nu respectă o serie de reguli privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân.
Conform noului regulament întocmit de municipalitatea suceveană, care se află deocamdată în faza de dezbatere publică, este obligatorie declararea câinilor deţinuţi în proprietate, microciparea acestora – pentru a putea fi identificat uşor proprietarul în caz de abandon, dar şi sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă.
Măsuri drastice se impun şi în privinţa accesului câinilor pe domeniul public, dar şi în cazurile în care proprietarii de animale nu curăţă dejecţiile acestora, amenzile prevăzute fiind usturătoare.
Sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă devine obligatorie
Conform regulamentului iniţiat de primarul Sucevei, Ion Lungu, şi de viceprimarul Lucian Harşovschi, în municipiul Suceava este interzisă deţinerea câinilor de rasă comună sau a metişilor câinilor de rasă care nu sunt sterilizaţi. Sunt şi câteva cazuri în care se acceptă excepţii, dar în baza unor documente emise de o instituţie abilitată sau o asociaţie reprezentativă.
În locurile publice nu este permis accesul câinilor de rasă comună sau a metişilor câinilor de rasă care nu sunt sterilizaţi. Prin excepţie, câinii de rasă comună care pot rămâne nesterilizaţi pot avea acces numai dacă sunt ţinuţi în lesă ori într-un dispozitiv similar.
Pentru cei care nu respectă aceste prevederi, sancţiunile aplicate sunt cuprinse între 300 şi 800 de lei.
Câinii de peste 15 kg, interzişi în parcuri
O altă prevedere din regulament spune că în parcurile în care se află copii sau în spaţiile de joacă pentru copii ori în vecinătatea acestora este interzisă prezenţa câinilor mai mari de 15 kg, precum şi a oricărui alt animal care ar putea să creeze disconfort sau vătămări corporale copiilor.
„Oameni mari suntem şi tot avem o tresărire când vine cineva cu un câine mare spre noi”, a spus primarul Ion Lungu.
Singura excepţie – câinii speciali dresaţi care însoţesc nevăzătorii sau alte persoane cu nevoi speciale.
Şi în acest caz, amenzile sunt cuprinse între 300 şi 800 de lei.
Amendă de până la 1.600 de lei pentru cei care nu curăţă rahatul câinilor scoşi la plimbare
Proprietarii de câini care au ieşit cu ei la plimbare şi nu sunt pregătiţi să cureţe dejecţiile acestora de pe spaţiul public vor fi puternic „arşi” la buzunare.
„Proprietarii de animale au obligaţia să ridice dejecţiile, să cureţe în urma câinilor lor, aşa cum se face în toate ţările civilizate”, a exemplificat Lungu o altă prevedere din regulament.
Mai exact, conform proiectului de hotărâre, „deţinătorii câinilor plimbaţi în locurile publice au obligaţia să ridice dejecţiile solide provenite de la câinii lor. Pentru menţinerea curăţeniei domeniului public, însoţitorii animalelor de companie scoase la plimbare vor purta cu ei o pungă de hârtie sau de material plastic, pentru a colecta dejecţiile solide ale animalului”.
De asemenea, „este interzisă abandonarea deşeurilor de origine animală pe domeniul public. În cazul în care este identificată, persoana care a abandonat deşeurile va suporta, pe lângă sancţiunea specifică, costurile de ecarisare (de curăţare a acestora)”.
În acest caz, pentru cei care nu se conformează prevederilor din regulament, sancţiunile sunt cuprinse între 800 şi 1.600 de lei.
(12 mar 2015, 12:33:26