Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2015 - Anul XX, nr. 57 (5869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Situaţie problematică

Plăţile populaţiei către Termica, tot mai mici de la o lună la alta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încasările de la populaţie pentru căldura şi apa caldă furnizate de Termica în această iarnă sunt tot mai mici de la o lună la alta. Numai luna trecută, datoriile sucevenilor către societatea de termoficare au crescut cu 8,4 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care aceştia au achitat doar 64% din valoarea facturii pentru luna ianuarie.

„Din păcate, nu reuşim să plătim factura lunii curente, nici vorbă să mai recuperăm din datoriile anterioare. Într-o singură lună a crescut soldul populaţiei către Termica cu 840.000 de lei, în condiţiile în care factura a fost destul de mică, de 2,177 de milioane de lei, pentru că a fost mai cald afară”, a constatat primarul Sucevei, Ion Lungu, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari.

Edilul sucevean a spus că, în condiţiile în care costul mediu de încălzire a unui apartament este de 100 de lei – dacă se împarte factura totală a lunii ianuarie la numărul de apartamente racordate la Termica, este de neînţeles cum de nu se achită nici acum aceste facturi.

„Grosul iernii a trecut, dar problema rămâne şi pentru iarna care vine. Nu reuşim să achităm factura lunii curente, ceea ce mă îngrijorează. Avem unul dintre cele mai mici costuri de încălzire din ţară, dar nici aşa nu se plăteşte”, a concluzionat Lungu, care spune că este necesară o reanalizare a strategiei de termoficare a municipiului.

Conform directorului societăţii de termoficare a Sucevei, Ovidiu Dumitrescu, nivelul de acoperire a facturii precedente este în continuă scădere. În decembrie s-a plătit 87% din factura lunii noiembrie, în ianuarie 73% din factura lunii decembrie, iar în februarie numai 64% din valoarea facturii pe ianuarie. „Este un trend periculos”, a concluzionat Ovidiu Dumitrescu.

 

Doar 50 de asociaţii îndeplinesc condiţiile necesare pentru a beneficia de căldură şi apă caldă

Dacă s-ar aplica strict prevederile legale, mai bine de jumătate din populaţia municipiului Suceava racordată la Termica nu ar mai beneficia de căldură şi apă caldă.

Asta deoarece contractele dintre asociaţiile de proprietari şi Termica prevăd că serviciile de furnizare a energiei termice pot fi sistate pentru facturi neachitate mai vechi de trei luni de zile.

„Sunt 50 de asociaţii care se încadrează în condiţiile de furnizare a energiei termice – 32 de asociaţii sunt cu plata la zi şi 18 sunt cu plăţile la nivelul lunii ianuarie.

Din păcate, alte 48 de asociaţii sunt cu plăţile la nivelul anului 2014, iar o asociaţie nu a achitat încă facturi restante din 2013”, a explicat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Valoarea datoriei totale a populaţiei către Termica este de 15.872.186 lei (158,7 miliarde de lei vechi), fără a fi luată în calcul şi factura lunii februarie, care se va încasa începând de săptămâna aceasta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plăţile populaţiei către Termica, tot mai mici de la o lună la alta.
 Vizualizări articol: 9623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Plăţile populaţiei către Termica, tot mai mici de la o lună la alta3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(11 mar 2015, 11:44:09
 Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contoar la poarta/usa fiecarui consumator in parte si contract individual. Noua centrala pe lemne carate din 4 judete - "bijuteria" edilului, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem, datorita sistemului de termoficare distrus prin deciziile primariei si a celor care au condus la Termica in ultimii zece ani, ramane fara piata de desfacere pentru energia termica, doar ca producator de energie electrica prin tocarea padurilor si distrugerea drumurilor nationale. Asa cum s-a procedat si in alte orase, primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat cu plata utilitatilor la zi si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice. Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la sistemul de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung si-au spus cuvantul.
2.   Fara replica! trimis de
(11 mar 2015, 14:23:29
Prostii sunt de vina. Eu vand giga cu 50% pierdere, JUmatate e finanta de primarie pentru aia care sunt la comun, banii ii dau astia care platesc impozitele. Daca esti disdeptu` satului, dute unde tie lucu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonac cu prune Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”,... Citeşte