Încasările de la populaţie pentru căldura şi apa caldă furnizate de Termica în această iarnă sunt tot mai mici de la o lună la alta. Numai luna trecută, datoriile sucevenilor către societatea de termoficare au crescut cu 8,4 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care aceştia au achitat doar 64% din valoarea facturii pentru luna ianuarie.
„Din păcate, nu reuşim să plătim factura lunii curente, nici vorbă să mai recuperăm din datoriile anterioare. Într-o singură lună a crescut soldul populaţiei către Termica cu 840.000 de lei, în condiţiile în care factura a fost destul de mică, de 2,177 de milioane de lei, pentru că a fost mai cald afară”, a constatat primarul Sucevei, Ion Lungu, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari.
Edilul sucevean a spus că, în condiţiile în care costul mediu de încălzire a unui apartament este de 100 de lei – dacă se împarte factura totală a lunii ianuarie la numărul de apartamente racordate la Termica, este de neînţeles cum de nu se achită nici acum aceste facturi.
„Grosul iernii a trecut, dar problema rămâne şi pentru iarna care vine. Nu reuşim să achităm factura lunii curente, ceea ce mă îngrijorează. Avem unul dintre cele mai mici costuri de încălzire din ţară, dar nici aşa nu se plăteşte”, a concluzionat Lungu, care spune că este necesară o reanalizare a strategiei de termoficare a municipiului.
Conform directorului societăţii de termoficare a Sucevei, Ovidiu Dumitrescu, nivelul de acoperire a facturii precedente este în continuă scădere. În decembrie s-a plătit 87% din factura lunii noiembrie, în ianuarie 73% din factura lunii decembrie, iar în februarie numai 64% din valoarea facturii pe ianuarie. „Este un trend periculos”, a concluzionat Ovidiu Dumitrescu.
Doar 50 de asociaţii îndeplinesc condiţiile necesare pentru a beneficia de căldură şi apă caldă
Dacă s-ar aplica strict prevederile legale, mai bine de jumătate din populaţia municipiului Suceava racordată la Termica nu ar mai beneficia de căldură şi apă caldă.
Asta deoarece contractele dintre asociaţiile de proprietari şi Termica prevăd că serviciile de furnizare a energiei termice pot fi sistate pentru facturi neachitate mai vechi de trei luni de zile.
„Sunt 50 de asociaţii care se încadrează în condiţiile de furnizare a energiei termice – 32 de asociaţii sunt cu plata la zi şi 18 sunt cu plăţile la nivelul lunii ianuarie.
Din păcate, alte 48 de asociaţii sunt cu plăţile la nivelul anului 2014, iar o asociaţie nu a achitat încă facturi restante din 2013”, a explicat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Valoarea datoriei totale a populaţiei către Termica este de 15.872.186 lei (158,7 miliarde de lei vechi), fără a fi luată în calcul şi factura lunii februarie, care se va încasa începând de săptămâna aceasta.
(11 mar 2015, 11:44:09