Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mar 2015 - Anul XX, nr. 56 (5868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tehnică germană

Siturile de la Baia şi Adâncata, scanate de specialişti germani cu aparatură geomagnetică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situl arheologic de la Baia unde a fost descoperită cea mai mare locuinţă din arealul Precucuteni, areal care cuprinde Republica Moldova, Ucraina și România, dar şi situl de la Adâncata au fost scanate cu aparatură geomagnetică de doi specialişti de la Universitatea din Kiel - Germania. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că această operaţiune este extrem de importantă deoarece va duce la identificarea unor locuinţe, cuptoare sau fortificaţii. "O echipă de la Universitatea din Kiel condusă de Robert Hofmann şi Stanislav Ţerna a efectuat scanare geomagnetică a sitului de la Baia şi totodată şi a celui de la Adâncata, de la Dealul Lipovanului. Un astfel de demers este foarte important deoarece în linii generale aduce completări vizavi de întregul ansamblu. În cazul sitului de la Baia discutăm, pe lângă identificarea unor locuinţe, cuptoare, şi a sistemului de fortificaţii. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Adâncata. Practic acolo scanările geomagnetice au arătat că avem de a face cu un sit de două ori mai mare decât ceea ce se credea iniţial. Rămâne de văzut până la finele anului, când într-o revistă europeană va apărea şi un studiu, dacă discutăm la Adâncata de un singur sit sau poate chiar de două situri, însă important e că ambele aparţin civilizaţiei cucuteniene", a spus Ursu.

 

Sistem de fortificaţii în situl de la Baia

Emil Ursu a declarat că cel puţin în ceea ce priveşte situl de la Baia, rezultatele scanării geomagnetice sunt foarte promiţătoare, evidenţiind sistemul de fortificaţii al aşezării neolitice. "Noi nu putem face publice datele până nu se publică acel studiu de care vorbeam. Spuneam de sistemul de fortificaţii, ceea ce este foarte important. Este de altfel singura scanare geomagnetică realizată în arealul Precucuteni - Tripolie până la această dată, iar pentru judeţul Suceava cele două scanări sunt singurele realizate până acum", a subliniat directorul Muzeului Bucovinei. Emil Ursu a arătat că locuinţa scoasă la iveală în ultimii doi ani de săpături arheologice încă nu este completă, scanările geomagnetice relevând faptul că mai e nevoie de săpături pe o lăţime de şase metri. "Vorbim practic de un sat neolitic. Am identificat o locuinţă de dimensiuni foarte mari pe care nu am reuşit să o finalizăm după doi ani de cercetare cu suprafeţe deschise destul de mari. Scanarea geomagnetică ne-a lămurit, mai e necesară o lăţime de şase metri, iar anul acesta, în funcţie de timpul pe care-l vom avea, poate vom finaliza acea megastructură, acea locuinţă de dimensiuni foarte mari. Din scanarea geomagnetică rezultă că e o singură locuinţă de astfel de dimensiuni, celelalte fiind normale, similare cu cele descoperite în 2012", a spus Ursu.  Locuinţa descoperită în situl de la Baia are o suprafaţă de 220 de metri pătraţi, aparţine civilizaţiei Precucuteni I şi datează din anii 5000 înainte de Hristos. Este cea mai mare locuinţă din Europa pe acest nivel cronologic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Siturile de la Baia şi Adâncata, scanate de specialişti germani cu aparatură geomagnetică.
 Vizualizări articol: 2015 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Siturile de la Baia şi Adâncata, scanate de specialişti germani cu aparatură geomagnetică2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici moldovenești Pe 9 martie, ortodocșii cinstesc memoria celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. În memoria lor se pregătesc acum „mucenici”, colaci în formă de opt unși cu miere și presărați cu nuci pisate. În alte zone colacii sunt... Citeşte