Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean vrea ca şcolile sucevene să adopte soluţii pentru îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a care vor susţine examenul de evaluare naţională în vara acestui an.
Odată cu publicarea rezultatelor simulării probelor de la evaluarea naţională, conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava a apreciat că „rezultatele de la limba şi literatura română sunt comparabile cu cele de anul trecut, în schimb, la matematică, procentul elevilor care au luat note peste 5 este aproape dublu faţă de cel din 2014. Semnalul e că pregătirea elevilor este din ce în ce mai serioasă, că aceştia conştientizează importanţa acestui examen. Trebuie să ţinem cont că aceasta este prima testare importantă din viaţa lor”.
Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei, a precizat că „40,78% dintre elevii suceveni au luat notă peste 5 la proba de matematică a testării. De cealaltă parte, la proba de limba română, procentul elevilor care au note de trecere este de 72,52. Prezenţa cumulată la cele două probe a fost de 93,95%. Asta nu înseamnă că aceste rezultate ne mulţumesc. Conducerea IŞJ urmăreşte ca pregătirea elevilor să fie intensificată şi notele care au fost mai slabe să fie un semnal care să-i preocupe pe elevi pe viitor, pentru evaluarea naţională”.
De menţionat că în 2014, la disciplina limba şi literatura română, 74,7% dintre elevi au luat note de trecere. Note mediocre s-au înregistrat la disciplina matematică, unde 78,8% au luat note mai mici de 5.
Elevii claselor a VIII-a au susţinut simulările la limba română şi matematică în perioada 23 - 25 februarie.
50,68% dintre elevii din ţară au luat note de trecere la simulare
Ministerul Educaţiei a centralizat rezultatele înregistrate, la nivel naţional, la simularea probelor din cadrul evaluării naţionale pentru elevii claselor a VIII-a. Evaluarea lucrărilor a relevat că 91.445 de elevi (50,68%) au obţinut medii peste 5, procentaj de promovare superior celui din 2014 (48,83).
Pe judeţe, cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în Bacău - 68,56%, municipiul Bucureşti - 64%, Giurgiu - 63,8% şi Bihor - 61,89%. Cele mai slabe rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au înregistrat în judeţele Caraş-Severin - 36,27%, Vaslui - 38,55% şi Tulcea - 39,89%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 95%.
Reamintim că obiectivele specifice ale simulărilor organizate la nivel naţional de Ministerul Educaţiei sunt stabilirea nivelului real de pregătire atins de elevii de clasa a VIII-a cu trei luni înainte de examenul propriu-zis, respectiv aplicarea de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
În acest sens, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu solicită analiza rezultatelor obţinute la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-a desfășurat simularea.
(10 mar 2015, 12:42:28