Redeschiderea oficială a Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi amânată cu aproximativ două luni după ce recent Consiliul Judeţean a obţinut aprobarea pentru realizarea unor lucrări suplimentare la zidurile exterioare. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei trebuia finalizat în luna aprilie a acestui an, însă după aprobarea realizării lucrărilor pentru restaurarea contraerscarpei şi completarea şi chituirea bastioanelor din şanţul de apărare, recepţia finală a lucrărilor se va efectua cel mai probabil în luna iunie 2015. Emil Ursu a arătat că toate cheltuielile pentru restaurarea zidurilor exterioare vor fi suportate din bugetul Consiliului Judeţean, fiind cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului european prin care s-a finanţat reabilitarea Cetăţii de Scaun. El a precizat că în momentul de faţă, lucrările cuprinse în proiectul iniţial de restaurare a Cetăţii de Scaun sunt finalizate în proporţie de 99%. Astfel, în momentul de faţă sunt aproape finalizate lucrările de amenajare a platoului cetăţii, fiind delimitate şi căile de acces către interior. După finalizarea proiectului, casa de bilete va fi amplasată în clădirea care este deja construită în zona de acces către şanţul de apărare. De aici, vizitatorii vor merge de-a lungul şanţului de apărare, iar din apropierea intrării pe podul de la cetate vor avea acces într-un parc nou amenajat în zona platoului, în care a fost construit un foişor din lemn. De asemenea, în apropierea casei de bilete va fi deschisă o parcare doar pentru persoane cu dizabilităţi. Emil Ursu a mai spus că şi iluminatul ambiental este finalizat în proporţie de 99%, iar în perioada următoare vor fi montate video-proiectoarele pentru spectacolele de lumini. Directorul Muzeului Bucovinei a ţinut să contracareze o serie de critici apărute recent în legătură cu faptul că în noile spaţii construite în incinta cetăţii vor fi montate geamuri termopan. El a arătat că tâmplăria care urmează să fie montată este din lemn, iar ceea ce se vede în momentul de faţă este doar o etapă în amenajarea noilor spaţii, spuma folosită la fixarea geamurilor urmând să fie acoperită.
„Acum este doar o etapă în amenajarea acestor spaţii. Reiterăm faptul că Muzeul Bucovinei a susţinut foarte mult ca cetatea să fie vizitabilă şi în timpul lucrărilor, gândindu-mă mai ales la sucevenii care au putut trăi pe cont propriu restaurarea celui mai important monument laic din spaţiul extracarpatic, dar şi la turiştii care au venit la Suceava pentru a o vizita. Asta contrar celor spuse de proiectant şi constructor, care în mod firesc au atras atenţia asupra faptului că era normal ca monumentul să fie închis pe toată perioada restaurării. Bineînţeles, constructorul a făcut tot ce a ţinut de el pentru a asigura cât s-a putut vizitarea în condiţii bune şi fără pericole pentru public, dovadă că nu s-au înregistrat accidente. Ca atare, era firesc ca vizitatorii cetăţii să poată vedea diverse faze de execuţie”, a spus Emil Ursu.
Spectacole de umbre pe zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei
De precizat că pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară. Înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Emil Ursu a explicat că prin aceste spectacole, vizitatorii vor putea să fie martori oculari ai unor activităţi presupuse a se fi întâmplat în mod curent în Cetatea de Scaun a Sucevei. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor, gardieni în mişcare, iar la final imaginea lui Ştefan cel Mare va fi proiectată cu raze laser.