87.435 de elevi suceveni vor participa, în acest semestru şcolar, la ora de religie, acesta fiind numărul cererilor depuse la secretariatele şcolilor din judeţ în favoarea organizării orei de religie, potrivit unei centralizări a Inspectoratului Şcolar Suceava.
Potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar, 6.554 de elevi nu au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie la şcoală, la nivelul judeţului Suceava fiind înscrişi în clasele pregătitoare – a XII-a 93.989 de elevi.
Numărul de 6.554 de elevi care nu au fost înscrişi la ora de religie nu se traduce în mod obligatoriu prin refuzul părinţilor ca elevii să frecventeze această disciplină, ci şi prin faptul că aceşti elevi pot aparţine altor culte.
Părinţii şi-au putut înscrie copiii până vineri, 6 martie, pentru a frecventa ora de religie. Mariana Drumea a mai precizat că în judeţul Suceava sunt 226,75 de norme de profesori pentru ora de religie şi puţin peste 300 de cadre didactice care predau această disciplină.
Situaţia de la nivel naţional: 89,75% dintre elevi vor studia religia
Ministerul Educaţiei (ME) a centralizat, la nivel naţional, situaţia opţiunilor exprimate de elevi sau de părinţii acestora privind participarea la ora de religie. Datele înregistrate indică faptul că, la nivelul întregii ţări, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi, fiind exceptaţi cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi din formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă. La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt peste trei milioane de elevi.
Totodată, dintre cele 137.293 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar, pe 128.300, respectiv pe 93,45%, figurează opţiunea pentru ora de religie.
Ministerul spune că înscrierile se pot face în continuare
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că înscrierea pentru participarea la ora de religie este posibilă şi după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie s-au împlinit cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale.
Cîmpeanu a explicat că stabilirea zilei de 6 martie ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor nu înseamnă că, după această dată, orice solicitare va fi respinsă, ci şcolile vor putea primi opţiuni şi peste acest termen.
Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională, motivând că „oferta educaţională pentru materia religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Potrivit Constituţiei, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce oferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală”.