Un tânăr în vârstă de 24 de ani a ajuns, sâmbătă, în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu mandat pentru 30 de zile, acuzat că a fost complice la trei fapte de înşelăciune comise prin metoda „accidentul”. Din anchetă rezultă că tânărul în vârstă de 24 de ani avea rolul de colector al sumelor de bani, direct de la victime, după ce înşelăciunile propriu-zise, prin telefon, erau comise de deţinuţi închişi în Penitenciarul din Iaşi. Anchetatorii au date deocamdată despre trei fapte de acest gen, cu un prejudiciu care depăşeşte 20.000 de lei.
I-a luat banii mamei, pentru a-şi ajuta fratele, şi i-a dat unui necunoscut cu care s-a întâlnit în centrul comunei
Andrei Moloce, din Calafindeşti, a fost reţinut pentru 24 de ore, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, după care, sâmbătă, Judecătoria Rădăuţi a dispus arestarea sa preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Ultima faptă la care Moloce a fost complice s-a petrecut marţea trecută, pe 3 martie. În acea zi, poliţiştii de la Postul comunal Grăniceşti au fost sesizaţi prin numărul de urgenţe 112 că o femeie în vârstă de 41 de ani, localnică, a fost înşelată cu 3.200 de lei. Metoda este deja arhicunoscută, însă, din păcate, rămâne încă foarte eficientă pentru escroci. Femeia de 41 de ani a fost sunată pe telefonul fix de un individ care i-a spus că este poliţist şi a anunţat-o că fratele ei a provocat un accident de circulaţie în municipiul Suceava, în urma căruia doi copii minori au fost răniţi. Pentru a „rezolva” cazul, a explicat poliţistul, era nevoie de suma de 550 de euro, care să-i fie oferită tatălui copiilor răniţi. Disperată, femeia a luat 3.200 de lei, toţi banii mamei sale, şi s-a deplasat în centrul comunei Grăniceşti, unde, la indicaţia celui care a sunat-o, s-a întâlnit cu un om de legătură, care să preia banii.
Telefoanele mobile cu care s-au comis înşelăciunile, ridicate din penitenciar
Cel care a luat banii, rezultă din anchetă, este tânărul de 24 de ani.
Prins de poliţişti şi audiat, Moloce a recunoscut comiterea faptei. Ulterior, zilele trecute, poliţiştii au descins la Penitenciarul Iaşi, de unde au ridicat telefoane mobile de pe care s-ar fi sunat pentru comiterea a trei fapte de înşelăciune pe raza judeţului nostru.
Prejudicii mari
„Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că suspectul de 24 de ani a mai participat la alte două fapte comise pe raza municipiului Suceava, respectiv una din 31 ianuarie a.c., când persoana vătămată, o femeie din municipiul Suceava, a fost prejudiciată cu suma de 11.000 lei, și cea din 26 februarie 2015, când o altă victimă a fost prejudiciată cu suma de 7.000 lei”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.
Anchetatorii l-au pus deocamdată sub acuzare, pentru cele trei fapte, doar pe Andrei Moloce, care a fost arestat preventiv pentru complicitate la înşelăciune.
Activitatea infracţională a suspecţilor aflaţi în penitenciar urmează a fi probată, au precizat anchetatorii.
Deţinuţi cu pedepse grele care se „distrează” fără a se teme de repercusiuni
Şi în anii anteriori, în judeţ s-au înregistrat fapte de înşelăciune cu acelaşi mod de operare, coordonate tot din penitenciar. Într-o perioadă de timp victimele erau puse să trimită banii prin Western Union, direct către complici ai deţinuţilor, după care, când această metodă a început să de rateuri, personalul de la unităţi bancare sesizând posibile înşelăciuni, escrocii au început să-şi trimită complicii să ridice banii direct de la victime.
De regulă, în cazurile de acest gen, prejudiciile sunt foarte greu de recuperat. Banii sunt „tocaţi” foarte rapid, de regulă de rude ale celor închişi. În ceea ce îi priveşte pe deţinuţi, aceştia au de regulă condamnări grele, astfel că un spor de pedeapsă, pentru înşelăciune, nu le creează mari neplăceri.