Urmare a articolului publicat încotidianul Monitorul de Suceava, ediţia din 03.03.2015, cu privire la impactul activităţilor desfăşurate pe platforma EGGER TECHNOLOGIA S.R.L., în care se face referire la responsabilităţile instituţiei noastre în gestionarea problemelor de mediu din zona respectivă, prin prezenta, vă comunicăm următoarele:
Cu privire la responsabilităţile Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava în ceea ce priveşte monitorizarea factorilor de mediu, facem următoarele precizări:
- în confomitate cu prevederile H.G. nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control, care are în responsabilitate asigurarea controlului implementării profesioniste, uniforme şi integrate a politicii Guvernului de aplicare a legislaţiei naţionale armonizate cu cea comunitară în domeniul protecţiei mediului.
- în situaţii în care se constată fapte ce constituie contravenţii/infracţiuni în domeniul protecţiei mediului, Garda Naţională de Mediu aplică sancţiuni în conformitate cu legislaţia naţională/sesizează organele de urmărire penală competente, concomitent cu stabilirea măsurilor şi termenelor în vederea înlăturării deficienţelor constatate.
- în baza prevederilor H.G. nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, art. 8, alin. (2), lit. g) “Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii mediului înconjurător la nivel teritorial”.
- potrivit prevederilor menţionate mai sus, Garda Naţională de Mediu – CJ Suceava nu are atribuţii şi competenţe privind efectuarea de analize ale factorilor de mediu şi nu dispune de un laborator autorizat în acest sens, responsabilitatea privind monitorizarea factorilor de mediu revenind Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.
Referitor la aspectele semnalate în articol privind poluarea la care ar fi expusă populaţia oraşului Rădăuţi, ca urmare a activităţii SC EGGER TECHNOLOGIA S.R.L., precizăm următoarele:
- Conform anexei nr. 1 din Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, Societatea EGGER TECHNOLOGIA S.R.L. desfăşoară activitatea de producere a unor compuşi chimici organici şi este autorizată din punct de vedere al protecţiei mediului pentru producerea de adezivi şi răşini de impregnare.
- La această societate, poluanţii monitorizaţi sunt formaldehida provenită de la instalaţia Formox, instalaţia de producere a adezivilor şi răşinilor de impregnare şi pulberile de melamină provenite de la silozul de melamină.
- În baza prevederilorO.U.G. nr. 195/2005 privindprotecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, producătorul are obligaţia asigurării sistemelor proprii de supraveghere a instalaţiilor şi proceselor tehnologice şi pentru automonitorizarea emisiilor poluante.
- Prin Autorizaţia integrată de mediu deţinută de către operator, se impuneatât automonitorizarea emisiilor, cât şimonitorizarea acestora prin laboratoare acreditate şi independente.
- Frecvenţa de monitorizarea emisiilor în aer la EGGER TECHNOLOGIA S.R.L. se realizează, funcţie de punctul de emisie, astfel:
- la coş instalaţie de post-combustie catalitică Instalaţia Formox - monitorizare continuă a parametrului formaldehidă - valorile măsurate sunt afişate pe un panou electronic la poarta de acces pe amplasamentul platformei industriale EGGER;, iar rapoartele de automonitorizare pot fi consulate accesând http://www.egger-technologia.ro, la sectiuneaRapoarte monitorizare HCHO;
- la coş instalaţie de spălare a gazelor de la instalaţia de adezivi - monitorizare trimestrială a parametrului formaldehidă - prin laboratoare acreditate, independente (lista acestora se poate consulta pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor);
- la Instalaţie de filtrare siloz melamină - monitorizare anuală a parametrului pulberi melamină - prin laboratoare acreditate, independente.
Atât în urma automonitorizării emisiilor, cât şi conform determinărilor efectuate de WESSLING ROMANIA S.R.L. (laborator acreditat, independent), determinările pentru parametrul formaldehidă si pulberi de melamină se încadrează în valorile limită admise/valorile impuse prin Autorizaţia integrată de mediu.
- Valorile limită la emisieau fost stabilite şi prevăzute în Autorizaţia integrată de mediu emisă operatorului EGGER TECHNOLOGIA S.R.L.,
Din cele de mai sus, rezultă că S.C. EGGER TECHNOLOGIA S.R.L. monitorizează emisiile 24 de ore din 24, iar în urma determinărilor efectuate de WESSLING ROMANIA S.R.L. nu au fost semnalate depăşiri ale normelor admise pentru indicatorii monitorizaţi.
- Pe parcursul perioadei de funcţionare a instalaţiilor de pe platfoma EGGER Rădăuţi, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava a efectuat controale periodice în urma cărora a aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii respective în ceea ce priveşte monitorizarea emisiilor în apă şi pentru neconformităţi privind regimul deşeurilor şi transportul deşeurilor nepericuloase pe teritoriul României. În timpul acestor controale nu au fost constatate neconformităţi în domeniul emisiilor şi imisiilor de poluanţi în atmosferă.
- În privinţa sesizărilor cu privire la emisiile/imisiile de formaldehidă, la nivelul G.N.M.-S.C.J. Suceava s-a înregistrat o singură petiţie – în luna februarie 2014, soluţionată conform prevederilor legale în vigoare.
- Cu privire la evaluarea riscului asupra stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu activităţile de pe platforma EGGER Rădăuţi, Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj-Napoca – acreditat RENAR – a întocmit în luna iunie 2014 un studiu ale cărui concluzii au fost analizate de autorităţile cu competenţe în domeniu.
- G.N.M. – CJ Suceava apreciază interesul diverselor persoane publice pentru starea mediului şi a efectelor factorilor de mediu asupra sănătăţii populaţiei, considerând că un asemenea demers ar fi mult mai eficient dacă ar fi întreprins în colaborare cu G.N.M. şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului.
- Îi asigurăm pe locuitorii oraşului Rădăuţi că Garda Naţională de Mediu este permanent preocupată de starea mediului înconjurător şi că va veghea la păstrarea calităţii factorilor de mediu, astfel încât sănătatea populaţiei să nu fie afectată.