Pe 7 martie 1990, printr-o Hotărâre a Guvernului României, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare”. Comunitatea academică a sărbătorit în această săptămână un sfert de veac de la acest moment esenţial pentru învăţământul superior sucevean.
Pe lângă lansări de carte, concerte, proiecţii de filme, manifestări prin care s-a marcat această aniversare, universitarii suceveni au organizat, vineri, 6 martie, o ceremonie festivă găzduită de Auditorium „Joseph Schmidt”.
Primul cuvânt l-a avut conf. univ. dr. Liviu Popescu, preşedintele Senatului USV, cel mai înalt for de decizie şi deliberare al USV, acesta menţionând că structura pe care o conduce va contribui, în continuare, la îndeplinirea misiunii de educaţie şi cercetare pe care şi-a asumat-o întreaga comunitate academică”.
La rândul său, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a evidenţiat evoluţia instituţiei pe parcursul celor 25 de ani, remarcând saltul spectaculos de la un institut cu aproape 1.000 de studenţi şi trei facultăţi, la o universitate cu aproximativ 8.500 de studenţi şi nouă facultăţi.
Acesta a mai subliniat că, în 2014, USV a numărat 1.500 de absolvenţi de licenţă, 950 de absolvenţi de master şi în cadrul instituţiei au fost susţinute 39 de teze de doctorat.
Totodată, Valentin Popa a mai trecut în revistă activitatea conducerii USV din ultimul an, stabilind totodată câteva repere şi obiective pentru viitorul an universitar.
„Anul trecut am marcat un eveniment extraordinar pentru comunitatea noastră academică, respectiv înfiinţarea şi activarea Casei de Cultură a Studenţilor. Este a 15-a Casă de Cultură a Studenţilor din România şi singura care se află sub coordonarea unei universităţi şi sub patronajul şi finanţarea Ministerului Educaţiei”, a punctat rectorul instituţiei.
Acesta a mai menţionat că, tot în 2014, USV a înfiinţat un lectorat în limba română, în Ucraina, la Universitatea „Yurii Fedkovici” Cernăuţi. De asemenea, comunitatea academică suceveană s-a implicat la realizarea de acte normative care să reglementeze funcţionarea învăţământului superior din România, rectorul specificând că, de puţin timp, există o nouă metodologie de finanţarea a universităţilor de stat din România, care o înlocuieşte pe cea din 2011, care se baza preponderent pe indicatori cantitativi.
„Acest nou mod de finanţare va elimina discrepanţele şi neajunsurile vechii metodologii de finanţare care, prin acei indicatori cantitativi, a favorizat universităţile mari, cu mulţi studenţi şi cadre didactice. Sperăm că noua metodologie să certifice poziţia noastră de universitate centrată pe cercetare şi educaţie”, a mai adăugat Popa.
Cât priveşte viitorul apropiat, rectorul USV a specificat că aşteaptă stabilirea cifrei de şcolarizare pentru licenţă, masterat şi doctorat, pentru noul an universitar, şi distribuţia locurilor pe universităţi.
Totodată, la ceas aniversar, prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, directorul Şcolii doctorale a Universităţii din Suceava, a înmânat 11 diplome care atestă titlul de „doctor”, iar doi doctoranzi ai instituţiei au primit titulatura de „Doctoranzii anului” - Oana Elena Grozavu (domeniul filozofie, coordonator prof. Sorin Maxim) şi Marius Beniuga (domeniul Inginerie mecanică, prof. coordonator prof. Ioan Mihai).
Premiaţi au fost şi masteranzii Ionela Nechifor şi Abel Lucian Torac Mitric.
Rectorul USV: „În ultimii trei ani am reuşit să asigurăm o stabilitate financiară în universitate”
În discursul său, rectorul Valentin Popa a spus că ziua de vineri, 6 martie, este propice pentru un dublu moment de bilanţ, ţinând cont că este şi prima zi din al patrulea an din mandatul actualei conduceri a USV.
Acesta a evidenţiat că în ultimii trei ani conducerea Universităţii a reuşit să asigure o stabilitate financiară în instituţie, „după şocul politicii guvernamentale care l-a avut ca exponent pe domnul ministru Funeriu, de care ne amintim cu tristeţe şi care a provocat un şoc pe care încercăm şi continuăm să-l reparăm”.
Popa a menţionat că a reuşit să asigure toate plăţile salariale la zi, pentru toate activităţile, plăţi dimensionate în funcţie de resursele financiare de care instituţia a dispus.