Crescătorii de bovine din judeţul Suceava care au fost anunţaţi de furnizorul care le prelua laptele că de la 1 aprilie contractele ar putea fi sistate au toate motivele să fie îngrijoraţi. Oficialii Albalact, societatea care a preluat marea majoritate a acţiunilor societăţii Rarăul SA, au precizat, într-un răspuns oficial transmis Monitorului de Suceava, că, într-adevăr, este posibilă o reducere a colectării de lapte, începând cu 1 aprilie. După cum am relatat în ediţia de ieri a ziarului nostru, crescători de bovine din Salcea, Dumbrăveni sau Liteni au fost anunţaţi, deocamdată neoficial, că societatea nu le va mai colecta laptele, ceea ce, pentru mulţi dintre ei, este similar cu falimentul.
Consumul şi dinamica industriei de lactate nu sunt prea încurajatoare
Raluca Balota, PR Manager Albalact, a transmis următoarele precizări: “Referitor la situaţia pe care aţi menţionat-o, deocamdată ne aflăm în discuţii cu câţiva furnizori de lapte materie primă din zona Suceava, cu privire la posibilitatea de a nu mai prelungi contractele de preluare a laptelui crud începând cu luna aprilie. Această situaţie este determinată de faptul că Albalact va înceta, la rândul său, o colaborare cu un client pentru un produs de private label (marcă privată), iar acest lucru va duce la un mic surplus de lapte materie primă în stocurile companiei. În condiţiile de piaţă actuale, în care nu cunoaştem o redresare semnificativă a consumului şi a dinamicii industriei de lactate, iar planurile companiei sunt adaptate foarte bine la această realitate, surplusul de lapte cu care ne vom confrunta nu poate fi direcţionat către alte segmente de producţie. Estimăm că este vorba despre o situaţie temporară, dat fiind că fluctuaţiile în zona de producţie există în fiecare an.”
Albalact colectează lapte din zonele Transilvaniei şi a Moldovei, pentru cele două fabrici pe care le deţine, Albalact Oiejdea, din Alba, şi Rarăul Câmpulung Moldovenesc.
De la scăderea preţului la lapte, la sistarea colectării
Crescătorii de vaci cu care au discutat reporterii Monitorului de Suceava au relatat că vestea sistării colectării a venit după ce, mai întâi, preţul oferit pe litrul de lapte a fost diminuat, de la 1,5 lei, cât era în toamna anului trecut, la 1,2 lei per litru. De precizat că acesta este preţul pentru fermierii care au multe animale şi pot pune la dispoziţie peste 500 de litri de lapte pe zi.
Fermierii spun că fără un ajutor real din partea statului, a Ministerului Agriculturii, care să ia măsuri de încurajare a produsului autohton, vor fi nevoiţi să renunţe la ferme. Marea problemă este că mulţi dintre ei au făcut credite pentru a achiziţiona bovine, astfel că situaţia este extrem de delicată.