Un proiect privind construcţia unui nou sediu pentru Judecătoria Suceava a fost aprobat la finele anului trecut de reprezentanţii Ministerului Justiţiei ca urmare a Memorandumului încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Acest acord vizează construcţia a 27 de instanţe la nivel naţional, în special în oraşele reşedinţă de judeţ.
Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava, a explicat ieri că ridicarea unui alt sediu este esenţială pentru buna derulare a actului de justiţie.
„Ca proiect, noul sediu ar urma să fie construit în parcarea din spatele Palatului de Justiţie, care aparţine Ministerului Justiţiei. Dacă aceasta va fi locaţia finală se vor respecta toate normele legale, inclusiv cele legate de protecţia monumentelor istorice”, a arătat Maria Andrieş.
Noua clădire ar trebui să deservească un număr de 21 de judecători şi 36 de oameni din personalul auxiliar şi va presupune şi înfiinţarea mai multor săli de judecată, în domeniul penal şi civil, dar şi săli de judecată pentru camerele de consiliu.
Dacă se vor găsi fondurile necesare pentru construcţia celor 27 de instanţe noi, termenul final avansat este 2020.
Judecătoria Gura Humorului nu se mai desfiinţează
Iminenţa desfiinţării Judecătoriei Gura Humorului se pare că a trecut. Camera Deputaţilor a votat deja împotriva acestui proiect, o decizie finală urmând să fie luată de Senat.
„Noi facem toate eforturile pentru a convinge Consiliul Superior al Magistraturii că Judecătoria Gura Humorului trebuie să funcţioneze şi mai departe. Am venit cu o propunere de rearondare a unor comune aflate pe raza Judecătoriei Rădăuţi şi a Judecătoriei Suceava astfel încât să realizăm o echilibrare a numărului de dosare şi a volumului de activitate”, a explicat Maria Andrieş.
Horaţius Dumbravă, unul dintre reprezentanţii CSM veniţi la Suceava pentru bilanţul Curţii de Apel, a precizat că se vor lua în considerare toate propunerile venite din ţară şi cel mai probabil se va merge pe o altă variantă, respectiv desfiinţarea instanţelor militare, al căror volum de activitate este nesemnificativ.
De exemplu, dacă anul trecut un judecător de la Tribunalul Militar Iaşi a avut de soluţionat lunar câte 1,9 dosare, la nivelul Tribunalului Suceava volumul de lucru a fost de 80 de dosare/lună pentru fiecare judecător.
( 6 mar 2015, 12:59:34