Toate cele 52 de centre de arest preventiv din ţară vor fi modernizate, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Române, urmând să fie dotate cu „echipament de gimnastică, sisteme de aer condiţionat, sisteme de securitate şi supraveghere video, întrerupătoare electrice cu potenţiometru, sistem audio pentru camere de vizitare, instalaţii de aer condiţionat pentru 50 de autospeciale de transport".
Fondurile sunt asigurate printr-un proiect european, iar potrivit Mediafax, din cele peste 426 de milioane de lei, pentru creşterea gradului de siguranţă a spaţiilor în care funcţionează centrele de reţinere şi arest preventiv de la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie şi al Poliţiei Capitalei, peste 271 de milioane de lei sunt necesari pentru lucrări de investiţii şi dotarea corespunzătoare a acestora, fondurile fiind eşalonate pe o perioadă de cinci ani.
Termopane la arest
La arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, potrivit reprezentanţilor instituţiei, sunt prevăzute să fie schimbate geamurile, cu tâmplărie termopan, de la Bucureşti fiind solicitate informaţii şi privind numărul dubelor cu care sunt transportaţi deţinuţii, pentru a fi montate instalaţii de aer condiţionat.
Cât despre echipament de gimnastică, sisteme audio şi alte modernizări, deocamdată nu se ştie nimic.
Ultima oară, arestul IPJ Suceava a fost modernizat în 2007, fiind dotat cu două cluburi, unul pentru minori, celălalt pentru adulţi, unde pot citi un ziar sau se pot uita la televizor (de obicei o oră de fiecare celulă), o bibliotecă, cu multe cărţi aduse de acasă chiar de poliţişti, un cabinet medical, 14 celule cu două, trei sau patru paturi (capacitate 52 de persoane), cu boxe pentru radio în fiecare cameră, telefon (nu în camere, cel puţin nu oficial), frizerie şi camera pentru „vorbitor”, cu un geam securizat despărţitor.
De asemenea, arestul dispune, aşa cum cere legislaţia, şi de un perimetru îngrădit de aproximativ 20 de metri pătraţi, ca o cuşcă acoperită cu sârmă (în curtea interioară a IPJ Suceava), unde deţinuţii au dreptul să iasă, o oră pe zi fiecare, la lumina zilei.
„Marele jaf” sau „Cum să ne ferim de infractori”, cele mai citite cărţi în arestul poliţiei
În arhiva cotidianului nostru am găsit un articol scris în urmă cu mai mulţi ani despre cât de căutate sunt cărţile din biblioteca arestului, iar atunci poliţiştii spuneau că nu duc lipsă de clienţi.
Pe atunci, majoritatea cărţilor erau donate chiar de poliţişti, iar oferta beletristică era una destul de modestă. Printre titlurile existente atunci erau şi multe care nu aveau mai deloc căutare printre clienţii bibliotecii improvizate în subsolul cu gratii la geamuri şi e lesne de înţeles de ce: „Enciclopedia istoriografiei româneşti”, „Marii prozatori – G. Călinescu”, „Războiul neatârnării României”, „Chipul lui Socrate, în dialogurile lui Platon”, „Titanul Nicolae Iorga”.
Cea mai citită carte, explicau la vremea respectivă poliţiştii de la Arest, era „Marele Jaf”. „Titlul îi atrage pe mulţi, dar cartea are un caracter educativ, fiind prezentată povestea unui infractor, care, în cele din urmă, este reabilitat...”, sublinia unul dintre agenţii de poliţie. Iar pe lista celor mai răsfoite mai erau: „Alertă la Poliţie”, „Crimă în labirint” sau „Cum să ne ferim de infractori”.