Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2015 - Anul XX, nr. 52 (5864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centralizare parţială

Peste 82.000 de elevi din judeţ au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O centralizare parţială realizată de Inspectoratul Şcolar Suceava relevă faptul că 82.223 de cereri au fost depuse la secretariatele şcolilor din judeţ în favoarea organizării orei de religie, până miercuri, la ora 12.00.

Astfel, potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar, 11.666 de elevi încă nu au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie, la nivelul judeţului Suceava fiind înscrişi în clasele pregătitoare – a XII-a 93.989 de elevi.

În ţară, până marţi, pentru 1,2 milioane de elevi s-au depus cereri de participare la ora de religie, dintr-un total de 3,95 milioane de elevi.

Participarea elevilor la ora de religie se va face doar dacă părinţii vor solicita în scris acest lucru, cererea trebuind transmisă şcolii până vineri, 6 martie.

Cererile vor fi puse la dispoziţie de şcoli, iar odată completate vor primi număr de înregistrare, urmând să fie introduse în Sistemul informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar.

Inspectoratul Şcolar solicită unităţilor de învăţământ să monitorizeze cu atenţie completarea cererilor, pentru ca instituţia să realizeze, ulterior, o prognoză a resurselor umane necesare pentru predarea acestei discipline.

Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.

Mariana Drumea a mai precizat că în judeţul Suceava sunt 226,75 de norme de profesori pentru ora de religie. Activitatea profesorilor de religie este bulversată de decizia Curţii Constituţionale, Ministerul Educaţiei menţionând că profesorii de religie care îşi vor pierde orele vor putea căuta dreptatea în justiţie.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională, motivând că „oferta educaţională pentru materia religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Potrivit Constituţiei, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce oferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 82.000 de elevi din judeţ au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie.
 Vizualizări articol: 2480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
Peste 82.000 de elevi din judeţ au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Catehismul ortodox trimis de
( 5 mar 2015, 14:40:36
Ora de religie gândită ca o cateheză şi introdusă în curriculă ca materie opţională, fie de la sine înţeleasă, cum a fost până în prezent, fie chiar ca o opţiune, cum se propune de acum, cred că este un eşec, în mare măsură. Ea se predă în şcoli de aproape 20 de ani, dar care au fost rezultatele? A crescut media de absolvenţi? Au scăzut delicvenţele în şcoli? A scăzut numărul adolescentelor însărcinate? Nu prea. Pe de altă parte, cultura religioasă reprezintă o parte importantă a culturii înseşi (mai ales a culturii româneşti, mai vechi şi mai noi), şi cred că trebuie să existe în programă ca atare.Mai este problema faptului că religia, aşa cum a fost predată pînă acum, apare ruptă aproape complet de celelalte materii. Şi nu e numai problema darwinismului vs. creaţie, ci şi a orelor de literatură, de limbi străine, istorie sau a disciplinelor de creaţie în raport cu religia; pur şi simplu, au discursuri complet paralele, fără nici o interrelaţionare. Nu e o situaţie în măsură să dezvolte unui copil prea mult gândirea şi sentimentul valorilor universale! Cred că ar fi un lucru de bun-simţ ca în şcoală să se arate care este sensul gândirii raţionale şi care este cel al credinţei; că o ştiinţă poate avea un raţionament impecabil, verificabil perfect prin experienţă, dar care tot ar putea fi infirmat cândva, pentru că se bazează strict pe un număr de date cunoscute la un moment dat, pe când credinţa funcţionează diferit, ea ţinând de curajul unor convingeri şi de aspiraţia într-un bine superior raţiunii. Măcar şi numai atât dacă s-ar urmări, şi nu atît o cateheză creştină completă, şi tot ar fi un mare câştig pentru învăţământ.
2.   Catehismul ortodox trimis de
( 5 mar 2015, 14:52:20
Motivele pentru care Religia pierde teren este laicizarea sau occidentalizarea societăţii româneşti, conţinutul uneori controversat al manualelor şcolare şi frica de îndoctrinare. Religia se studiază de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, şi majoritatea covârşitoare a claselor studiază cultul ortodox. Manualele şcolare sunt realizate de mai multe edituri însă doar după ce au avizul Patriarhiei Române, după cum prevede Protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, semnat de Ministerul Educaţiei şi conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Şi programa şcolară pentru cultul ortodox se realizează tot sub supravegherea Patriarhiei. De cealaltă parte a disputei, Remus Cernea spune că în manuale "elevii sunt ameninţaţi cu pedepse fizice dacă nu sunt cuminţi, celebre fiind acele lecţii din manualele ortodoxe de clasa I când Dumnezeu îi trage scara lui Vasilică şi îl bagă în spital, ca pedeapsă pentru o faptă rea, ori imaginea cu un copil lovit de maşină tot ca pedeapsă. Nu în ultimul rând, destui profesori de religie au recurs la ameninţarea cu focurile iadului ori cu diavolul desenat pe tablă pentru a-i înspăimânta pe elevii de vârste mici", a exemplificat Cernea.
3.   Religia trimis de
( 5 mar 2015, 20:45:57
Pentru cei care spun ca toti profesorii de religie sunt preotese sau preoti sunteti cu capul. Sunt profesori de religie care au facut facultatea de teologie si nu au nici o legatura cu preotii. Pot sa spun ca eu sunt multumit de profesorul de religie care il invata pe copilul meu la scoala. I-a explicat care e treaba cu bullshitu de Haloween sau Sf.Valetin etc. + ca a avut mai multe activitati extrascolare decat diriginta clasei asa ca nu ii bagati pe toti in aceeasi oala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei