O centralizare parţială realizată de Inspectoratul Şcolar Suceava relevă faptul că 82.223 de cereri au fost depuse la secretariatele şcolilor din judeţ în favoarea organizării orei de religie, până miercuri, la ora 12.00.
Astfel, potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar, 11.666 de elevi încă nu au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie, la nivelul judeţului Suceava fiind înscrişi în clasele pregătitoare – a XII-a 93.989 de elevi.
În ţară, până marţi, pentru 1,2 milioane de elevi s-au depus cereri de participare la ora de religie, dintr-un total de 3,95 milioane de elevi.
Participarea elevilor la ora de religie se va face doar dacă părinţii vor solicita în scris acest lucru, cererea trebuind transmisă şcolii până vineri, 6 martie.
Cererile vor fi puse la dispoziţie de şcoli, iar odată completate vor primi număr de înregistrare, urmând să fie introduse în Sistemul informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar.
Inspectoratul Şcolar solicită unităţilor de învăţământ să monitorizeze cu atenţie completarea cererilor, pentru ca instituţia să realizeze, ulterior, o prognoză a resurselor umane necesare pentru predarea acestei discipline.
Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.
Mariana Drumea a mai precizat că în judeţul Suceava sunt 226,75 de norme de profesori pentru ora de religie. Activitatea profesorilor de religie este bulversată de decizia Curţii Constituţionale, Ministerul Educaţiei menţionând că profesorii de religie care îşi vor pierde orele vor putea căuta dreptatea în justiţie.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională, motivând că „oferta educaţională pentru materia religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Potrivit Constituţiei, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce oferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală”.
( 5 mar 2015, 14:40:36