Ortacii de la mina de uraniu de la Crucea intră astăzi în a patra zi de protest. Până în prezent revendicările lor nu şi-au găsit rezolvarea, deşi ministrul Energiei, Andrei Gerea, le-a transmis că depune toate diligenţele pentru a pune în practică protocolul încheiat în luna ianuarie 2015, la precedenta grevă a minerilor din judeţul Suceava.
În timp ce la Bucureşti se caută soluţii, demisiile în cadrul CNU curg una după alta. Prima a fost cea a directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), fostul primar din Vatra Dornei Ioan Moraru.
Gestul său a fost urmat la scurt timp de Constantin Proboteanu, directorul sucursalei Crucea a CNU.
Acesta a arătat că demisia sa este una de onoare. „Am fost în imposibilitatea de a rezolva problemele salariale ridicate de oameni, aşa încât este o chestiune de morală şi verticalitate să renunţ la funcţie. Nu am reuşit să rezolv problemele ridicate de salariaţi şi pentru că nu am pârghiile legale, dar sper să se găsească resurse pentru a ieşi din acest impas”, a declarat Constantin Proboteanu.
După greva spontană de cinci zile din ianuarie, soldată cu un armistiţiu pe termen scurt, minerii au obţinut respectarea Contractului Colectiv de Muncă, în sensul că nivelul de salarizare ar fi trebuit să plece de la salariul minim pe economie urmând a fi înmulţit cu 1,5 şi mai apoi cu 1,4, adică un spor de 40% pentru muncă în condiţii grele în subteran.
Şi cel de-al doilea punct care se referă la veniturile minerilor a fost acceptat, astfel încât acestora trebuia să le fie respectată grila de salarizare şi grupa de muncă în subteran.
Totuşi, nici una din revendicările puse pe hârtie şi asumate la vremea respectivă de ministrul Andrei Gerea nu şi-a găsit rezolvarea în practică, motiv pentru care minerii au declanşat o nouă grevă spontană, care a dus la blocarea în subteran a circa 300 de ortaci.