Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au anunţat, ieri, că au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile aflate în proprietatea lui Ştefan Ciprian Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, moştenitorul unei mari suprafeţe de pădure, acuzat de tăierea ilegală a mii de arbori, cu complicitatea unor silvicultori din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni. Procurorii au anunţat că în urma inventarierii efectuate de Direcţia Silvică Suceava – Biroul de Pază şi Protecţie a Pădurilor, a rezultat că tăierile ilegale de arbori din partidele aflate în proprietatea lui Cihoski au cauzat un prejudiciu de 412.852 de lei (4,12 miliarde de lei vechi).
„Ţinând cont de cuantumul mare al prejudiciului cauzat, se impune în vederea reparării pagubei instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile, până la recuperarea sumei de 412.852,5 lei”, au precizat procurorii.
Nu mai puţin de şapte inculpaţi se află în arest la domiciliu în acest dosar, în urma unei decizii a Tribunalului Suceava, după ce prima instanţă, Judecătoria Fălticeni, i-a trimis în arest preventiv. Printre ei se află Cihoski şi şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor.
Tăierile ilegale s-ar fi făcut timp de cinci ani, cu implicarea directă a silvicultorilor
După cum am mai relatat în paginile cotidianului nostru, anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, făcute în perioada 2009-2014. Toate infracţiunile au fost comise pe suprafaţa de pădure deţinută de Ştefan Ciprian Cihoski, care a fost unicul moştenitor, în calitate de fiu vitreg, al Wandei Cihoski, reprezentanta familiei de boieri cu acelaşi nume, care a deţinut mari suprafeţe de pădure pe raza judeţelor Suceava şi Iaşi. Anchetatorii susţin că pădurarii, în complicitate directă cu unii şefi, până la nivel de şef de ocol, au marcat ilegal arborii şi i-au trimis spre exploatare în mod fictiv. Practic, masa lemnoasă era tăiată şi vândută de silvicultori, iar banii împărţiţi. Contractele de exploatare, susţin anchetatorii, erau doar încercări de acoperire a activităţii infracţionale cu hârtii.
Proprietarul pădurii s-a declarat doar o victimă în acest caz, venind cu argumentul că a sesizat nereguli organelor competente încă din 2012, iar pădurea era dată în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni. El susţine că nu a vrut decât să exploateze legal lemn şi nu avea de unde să cunoască modul în care lucrau cei responsabili să-i administreze pădurea. Procurorii au însă o cu totul altă variantă, bazându-se pe un probatoriu solid din care ar reieşi că Cihoski era principalul beneficiar al afacerii ilegale.
Ştefan Ciprian Cihoski a avut în ultima perioadă calitatea de consilier personal al primarului comunei Preuteşti, Ion Vasiliu.
( 4 mar 2015, 16:40:34