Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 4 mar 2015 - Anul XX, nr. 51 (5863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fără efect

Directorul CNU, Ioan Moraru, şi-a dat demisia, dar peste 400 de mineri continuă să fie blocaţi în subteran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărul oamenilor blocaţi în subteran a crescut la aproape 450, după ce toţi ortacii care lucrează în mina de la Crucea s-au solidarizat. De aproape 48 de ore minerii stau în condiţii total improprii, în umezeală şi frig, fără ca nimeni din conducerea Ministerului Energiei sau din Guvern să fi catadicsit să vină la Crucea pentru a discuta cu protestatarii.

Se pare că ţap ispăşitor a fost găsit directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru. Acesta a fost chemat ieri la Bucureşti, la discuţii cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, iar la final şi-a prezentat demisia.

Contactat telefonic, Ioan Moraru a precizat că a avut o discuţie cu ministrul Energiei, inclusiv despre conflictul de la mina de uraniu de la Crucea, din judeţul Suceava.

„Decizia de a demisiona am luat-o mai de multă vreme şi are la bază chestiuni personale. Nu am demisionat din cauza grevei de la Crucea. Deocamdată, voi rămâne la conducerea CNU până va fi numită o altă persoană”, a declarat Ioan Moraru.

Până aseară nu era cunoscut numele noului director al CNU, dar numele cel mai vehiculat era cel al fostului subprefect, Constantin Harasim.

 

Minerii îl aşteaptă la negocieri pe premierul Victor Ponta

Supăraţi că sunt duşi cu preşul de ani de zile, având parte doar de promisiuni fără acoperire, minerii au mărturisit că protestul de acum va dura până când revendicările acceptate în urma protocolului din ianuarie, semnat cu ministrul Andrei Gerea, va fi respectat.

În momentul de faţă, ortacii nu mai au încredere în nimeni şi solicită venirea premierului Victor Ponta la Crucea pentru negocieri serioase în privinţa problemelor financiare ridicate.

Oamenii spun că salariile celor din subteran, după circa 15 ani de muncă, ajung, cu tot cu sporuri, la circa 1.500-1.800 de lei pe lună. Ortacii sunt extrem de nemulțumiți, deoarece ei sunt încadrați la grupa I de muncă, iar activitatea o desfășoară în cele mai grele condiții, în timp ce colegii lor de la birouri au lefuri mult mai mari.

O altă problemă ridicată este cea a pensiilor, care în multe cazuri nu depăşesc 1.000 de lei/lunar, iar bolile contractate în mină pur şi simplu îi doboară înainte de ajunge la 60 de ani.

„Într-o mină de uraniu cu 10 milioane de lei vechi, rest de plată, nu se poate trăi. Femeia e bolnavă acasă, am doi copii, cu ce să trăim?”, s-a întrebat supărat unul dintre ortaci.

 

Salarii de mizerie pentru condiţii de muncă extrem de grele

Minerii sunt supăraţi pentru faptul că au fost ocoliţi mereu de creşterile salariale, deşi la nivelul CNU lefurile au tot crescut.

Astfel, salariul mediul la CNU a fost de 2.700 de lei în 2013, în 2014 a crescut la 3.100 de lei, iar acum a ajuns la 3.300 de lei.

„La noi nu s-o cunoscut deloc creșterea salarială. Nu știu unde s-or dus banii ăștia. Sunt 109 inși cu salariul per total pe companie peste 3.000 de lei, dintre care şapte sunt la sectorul Crucea și Botoșanu, restul sunt din personal TESA”, au spus protestatarii. 

După 14 ani de mină, Ilie Masichievici are 1.300 de lei lunar în mână. Are doi copii acasă, iar soția nu lucrează.

Bărbatul blocat în mină spune că îşi cere doar drepturile sale. „Vrem dreptul nostru legal. Salariul trebuia să crească din 2012 încoace. Salariul mediu pe Companie pe hârtie este 3.000 de lei. În schimb, salariul nostru, dacă nu am avea sporturile, ar fi sub salariul minim pe economie. Fără sporuri salariul este de mizerie”, a menţionat Ilie Masichievici.

Un alt miner blocat în subteran a povestit că după 24 de ani de subteran pensia pe care o va primi va ajunge la circa 1.200 de lei pe lună.

„Avem același salariu de şase ani, 16-17 milioane de lei vechi, și mai am o lună până la pensie. Și sunt miner în mina de uraniu. …o iau prin țări străine, ce să fac prin țara asta. Am copii, cu pensia de 10 milioane (de lei vechi – n.r.)... 15 ani consecutiv numai la mina de uraniu”, a spus supărat Fănică Nistor.

Cei 450 de mineri sunt hotărâţi să-şi continue protestul până când revendicările lor vor fi soluţionate, şi spun că de această dată nu se vor mai lăsa păcăliţi ca până acum. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul CNU, Ioan Moraru, şi-a dat demisia, dar peste 400 de mineri continuă să fie blocaţi în subteran.
 Vizualizări articol: 3005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Directorul CNU, Ioan Moraru, şi-a dat demisia, dar peste 400 de mineri continuă să fie blocaţi în subteran3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu sariti calu`! trimis de
( 4 mar 2015, 13:42:14
Astia, adica plagiatu`, a ingropat Oltchimu`, drumurile si restu`. Nu va bucurati de greva, intrati automat in serviciu fara plata, iar uraniu exista mai mult decat trebuie. Sindicatul in orsice ramura e o structura mafiota 100%.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de praz Ziua de marți, numită și Marțea Încuiată, este ziua în care se respectă aceleași interdicții ca și în săptămâna precedentă. Femeile nu au voie să coasă sau să țeasă pentru a nu fi pedepsite de Caii lui Santoader. De asemenei,... Citeşte