Gheorghe Lazăr (76 de ani), criminalul din Câmpulung Moldovenesc eliberat acum câţiva ani din puşcărie, unde a fost închis pentru două crime comise în 2000-2001 (victimele, două femei), a fost arestat preventiv săptămâna trecută într-un dosar al DIICOT Suceava, dosar în care este acuzat că a exploatat atât direct, cât şi prin rudele sale, mai multe persoane care au fost obligate să cerşească, au fost bătute groaznic şi supuse unor tratamente inumane.
Acuzat şi de tentativă de omor în dosarul DIICOT
Printre acuzaţiile ce i se aduc bătrânului care abia mergea pe holurile Palatului de Justiţie, înaintate de a fi încătuşat şi trimis în arestul poliţiei judeţene, se numără şi cea de tentativă de omor, victima fiind chiar una dintre femeile pe care le-a exploatat prin cerşetorie.
Iată ce susţineau procurorii DIICOT referitor la această faptă în comunicatul de presă remis joia trecută: „În perioada cuprinsă între toamna anului 2011 - începutul lunii septembrie 2013, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, a supus-o unui regim de înfometare şi de însetare pe victimă, adoptând un comportament violent faţă de aceasta, prin exercitarea de violenţe de mare intensitate, legând-o de mâini şi de picioare, lovind-o cu pumnii, picioarele şi cu diferite obiecte contondente, după ce mai întâi îi punea un căluş în gură, pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, dându-i de mâncare numai resturi adunate de prin gunoaie”.
Răpită din curtea bisericii
Ana (nume fictiv) este născută în Câmpulung Moldovenesc, unde a urmat şcoala generală, dar şi o şcoală profesională.
A fost căsătorită de două ori, iar din prima căsătorie are un copil.
După cel de-al doilea divorţ, a locuit la o soră de-a sa, în zona Câmpulung Moldovenesc, şi a lucrat cu ziua în domeniul agriculturii la diferite familii, cât să adune ceva bani pentru a-şi lua de mâncare pentru ea şi fiul ei.
Obişnuia ca în fiecare zi de duminică sau la sărbători să meargă la biserici din localitate, la slujbă, unde cânta în cor.
Într-una din zile, povesteşte victima, se afla la slujbă la Biserica Sf. Nicolae, când un bărbat de etnie romă (Gheorghe Lazăr) i-a spus să-l însoţească până afară. A ieşit până în curtea bisericii, unde respectivul i-a spus să meargă cu el, să-i arate unde locuieşte, iar când l-a refuzat, explică anchetatorii, „acesta a luat-o cu forţa şi a băgat-o într-o maşină, care era condusă de un alt bărbat”.
“A bătut-o cu picioarele şi cu o bâtă, după care a legat-o cu o sfoară de mâini şi de picioare”
A fost dusă într-o casă din apropierea stadionului municipal, o casă cu etaj, în care, le povestea victima anchetatorilor, mai stăteau şi alte persoane.
“Bărbatul de etnie romă locuia în două sau trei camere din casa respectivă, iar pe ea a dus-o într-una din aceste camere, unde a bătut-o cu picioarele şi cu o bâtă, după care a legat-o cu o sfoară de mâini şi de picioare, spunându-i că din acel moment va fi femeia lui şi va trebui să facă doar ceea ce îi va cere el”, povestesc anchetatorii în documentele înaintate instanţei de judecată. Victima îşi aminteşte că a strigat după ajutor, dar nu a venit nimeni să o salveze. A fost încuiată în acea cameră, iar după două-trei zile, a fost scoasă la cerşit.
A încercat să se opună, însă a fost bătută din nou, fiind ameninţată cu moartea.
„În final a acceptat, fiindu-i frică de acesta şi nemaiputând suporta bătăile lui. Astfel, în fiecare zi, Lazăr Gheorghe o scotea la cerşit prin municipiul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, acesta i-a spus să nu vorbească cu alte persoane care o cunoşteau. Lazăr Gheorghe stătea de fiecare dată în apropierea sa şi o supraveghea pentru a nu putea fugi şi pentru a nu putea vorbi cu alte persoane cărora să le ceară ajutor şi să le spună că a fost obligată să cerşească şi că este sechestrată”, mai acuză procurorii DIICOT Suceava.
Toţi banii pe care îi câştiga din mila trecătorilor îi erau luaţi de Gheorghe Lazăr, mai arată anchetatorii, care era mai mereu nemulţumit de sumele pe care Ana le câştiga. Şi fostul deţinut închis pentru crimă cerşea în apropierea ei, supraveghind-o astfel tot timpul.
“Întreţinea şi relaţii sexuale cu ea, spunându-i că ea este femeia lui”
Victima le-a mai spus anchetatorilor că au fost situaţii în care a fost luată la întrebări de lucrători ai Jandarmeriei care îi spuneau că-i vor da amendă dacă o mai prindeau la cerşit.
„Le-a spus acestora că era obligată să cerşească de către Lazăr Gheorghe care o ţinea încuiată la el acasă, însă aceştia nu au crezut-o şi astfel nu au făcut nimic”, se arată în documentele DIICOT.
Ana a scris în declaraţia dată în faţa procurorilor şi că bătrânul Lazăr îi dădea să mănânce resturi adunate de prin gunoaie, povestind şi că „în tot acest timp a fost agresată şi umilită de Lazăr Gheorghe care întreţinea şi relaţii sexuale cu ea, spunându-i că ea este femeia lui”.
Când veneau musafiri acasă la Gheorghe Lazăr, Ana susţine că era ţinută încuiată într-o cameră, cu perdele de culoare închisă la geamuri, pentru a nu se vedea nimic de afară în interior.
„Toată perioada în care a fost sechestrată de Lazăr Gheorghe, datorită terorii în care o ţinea şi a abuzurilor fizice, a slăbit foarte mult, ajungând la o greutate de aproximativ 30 de kilograme. Din cauza bătăilor, fiind lovită frecvent cu o bâtă în zona capului şi a spatelui, a înfometării, a modului în care trebuia să stea când cerşea, respectiv în genunchi direct pe beton, pe toată durata zilei, fiind foarte slăbită, leşina destul de des şi nu-şi aminteşte de unele persoane, locuri sau detalii din perioada în care a fost obligată să cerşească”, mai susţin procurorii în propunerea de arestare preventivă făcută în cazul lui Gheorghe Lazăr.
Salvată de o fostă vecină, care o cunoştea din copilărie şi a recunoscut-o pe stradă
În a doua jumătate a anului 2013, calvarul Anei a luat sfârşit, salvarea ei venind de unde nici nu se aştepta.
Patroana unui magazin din Câmpulung Moldovenesc a văzut-o cerşind şi, cunoscând-o din copilărie, a întrebat-o cum a ajuns să facă aşa ceva. Atunci, Ana i-a povestit tot, spunându-i că este forţată de bărbatul de etnie romă de peste drum (Gheorghe Lazăr) şi cerându-i să o ia din acel loc.
„Imediat, martora a ajutat-o să se ridice de jos şi a urcat-o în autoturismul său care se afla în imediata apropiere. La maşină au venit alte persoane de etnie romă care îi cereau martorei să o lase în acel loc… (n.r. – pe Ana), spunând că ar fi mama lor. Întrucât o cunoştea din copilărie, fiind vecine, îi cunoştea familia, nu i-a crezut pe acei romi şi a dus-o din acel loc la un magazin al acesteia”, e finalul fericit al unei poveşti triste conturate de procurorii DIICOT Suceava.
Femeia care a salvat-o pe Ana i-a dat de mâncare şi a dus-o în municipiul Suceava, la un medic. Ulterior, a avut grijă de ea, i-a făcut carte de identitate şi aşa a reuşit Ana să lase în urmă acel coşmar.
Psihologii: „Victima ezită să-şi privească interlocutorul direct în faţă, manifestă teamă”
Ana a fost evaluată psihologic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială Suceava, iar raportul a fost anexat referatului cu propunerea de arestare preventivă.
„Victima prezintă dificultăţi motorii (merge cu dificultate, acuză frecvent dureri de spate, încheieturile mâinilor sunt tumefiate, prezintă aspect îmbătrânit), o stimă de sine scăzută, este introvertită, predominant pesimistă. Prezintă labilitate emoţională şi trăiri interioare puternice, exteriorizate prin crize de plâns. De asemenea, femeia prezintă numeroase complexe de inferioritate, nu relaţionează empatic, ezită să-şi privească interlocutorul direct în faţă, manifestă teamă. Expresia facială este inexpresivă, îşi maschează anumite trăiri şi starea de agitaţie a corpului şi mâinilor sau picioarelor. Prezintă intelect de limită şi o vizibilă deteriorare a funcţiilor cognitive posibil din cauza loviturilor repetate la nivelul capului. Prezintă profilul real al unei victime, fapt ce accentuează manifestările comportamentale ale abuzului fizic şi sexual cu predispoziţii pentru reacţii de fugă şi evitare socială”, sunt concluziile specialiştilor de la Asistenţă Socială.
Internată în Spitalul Judeţean Suceava
În octombrie 2013, Ana a fost internată la Spitalul Judeţean Suceava, iar biletul de la externare vorbeşte de la sine despre traumele suferite de victimă: malnutriţie protein-calorică; diabet zaharat tip 1 inaugural; diselectrolitemie; fracturi costale multiple vechi, bilateral; contuzie antebraţ stâng şi coloană dorsală; sindrom de deshidratare; insuficienţă renală acută; tulburări de memorie şi dezorientare temporală. În decembrie 2014 a fost examinată şi de un medic legist, care a constatat că leziunile constatate ar fi putut fi provocate şi prin legare cu materiale textile, prin loviri repetate cu mijloace contondente (pumni, picioare) şi corpuri contondente (baston, bâtă).
( 4 mar 2015, 11:26:35