Un poştaş din Şcheia, Gheorghe Scripcariu, în vârstă de 65 de ani, a fost sărbătorit vineri de angajaţii Primăriei Şcheia, după 43 de ani de activitate. Nea Ghiţă, după cum îl ştie tot satul, a primit din partea primarului comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, o Diplomă de onoare „pentru cel mai priceput poştaş al satului Şcheia, la împlinirea a 43 de ani de activitate”, un buchet de flori şi o sticlă cu băutură. La fel s-a întâmplat şi acum zece ani, când poştaşul din Şcheia a fost sărbătorit după 33 de ani în slujba Poştei Române. „Cel mai priceput poştaş” a fost aplaudat de toţi angajaţii Primăriei Şcheia, care l-au felicitat şi i-au urat „pensie uşoară”, multă sănătate şi viaţă lungă.
„În fiecare zi a străbătut circa 20 de kilometri pe jos sau pe bicicletă”
Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, ne-a spus că „nea Ghiţă merită din plin admiraţia noastră pentru perseverenţă, pentru că şi-a închinat viaţa în slujba cetăţenilor din Şcheia şi a agenţilor economici din Şcheia. Merită din plin felicitările noastre, pentru că omul acesta nu a supărat pe nimeni, dimpotrivă, a adus bucurie oamenilor”. Primarul a completat că poştaşul devotat din Şcheia, care tocmai şi-a pus „geanta în cui” şi s-a pensionat, „este un exemplu pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei tineri. Meseria de poştaş nu este uşoară, dar nea Ghiţă, indiferent de vreme, pe ploaie sau ninsoare, a bătut din poartă-n poartă şi a dus corespondenţa, ziare şi bani pentru pensionari. În fiecare zi a străbătut circa 20 de kilometri pe jos sau pe bicicletă. În 43 de ani a parcurs circa 300.000 de kilometri şi a cărat metri cubi de bani, pe care i-a împărţit pensionarilor, şi a dus vagoane de corespondenţă. Nu s-a plâns niciodată. Să ne ridicăm pălăria în faţa unui astfel de om. Primăria Şcheia a investit în oficiile poştale de la Mihoveni, Şcheia şi Sf. Ilie, unde lucrează oameni deosebiţi, care au cultul responsabilităţii şi dragoste pentru meserie”.
“Mi-a plăcut această meserie până în ultimul ceas, când am pus geanta în cui”
Cu emoţie, Gheorghe Scripcariu ne-a povestit că a început meseria de poştaş în septembrie 1972, în satul Pleşeşti, comuna Vultureşti, unde a lucrat şase luni cu jumătate de normă, apoi cu normă întreagă, până în anul 1974. În anul 1975 s-a căsătorit şi s-a transferat la Agenţia Şcheia, cum se numea atunci Oficiul Poştal, de unde a ieşit la pensie.
„Mi-a plăcut această meserie, mi-a plăcut să lucrez cu oamenii. A fost greu la început, cam jumătate de an, până i-am cunoscut pe locuitorii din Şcheia. Înainte de Revoluţie aveam de cărat multe ziare. După Revoluţie a trebuit să duc oamenilor multă corespondenţă, multe facturi. Numărul caselor s-a dublat”, ne-a povestit bărbatul. Tot el a completat că nu a avut niciodată probleme cu oamenii din comună, s-a înţeles foarte bine cu toată lumea, „nu a dat nimeni cu pietre în mine. Mi-a plăcut această meserie până în ultimul ceas, când am pus geanta în cui”.
Cu lacrimi în ochi, poştaşul Gheorghe Scripcariu şi-a luat rămas bun de la cei care l-au sărbătorit, de la angajaţii Primăriei Şcheia, de la locuitorii comunei, dar şi de la Poşta Română.