Cinci indivizi din clanul Lazăr din Câmpulung Moldovenesc, acuzaţi de structurile de combatere a crimei organizate că exploatau persoane prin practicarea cerşetoriei, victimele fiind supuse unor torturi şi tratamente inumane, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar vineri au fost duşi la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.
Lista inculpaţilor aduşi cu cătuşe din arestul poliţiei în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi începe cu Gheorghe Lazăr (76 de ani), criminalul eliberat acum aproximativ cinci ani, după ce a fost închis pentru două crime, comise alături de fiul său, cu acelaşi nume, Gheorghe Lazăr (32 de ani), zis „Norocel”. Acesta din urmă se afla şi el în lotul celor cinci indivizi scoşi din duba poliţiei şi duşi sub escortă în sala de judecată, alături de Florea Lazăr (22 de ani), Tudor Lazăr (42 de ani) şi Livica Motan (37 de ani), toţi din municipiul Câmpulung Moldovenesc.
Minoră de 14 ani, legată cu lanţul de picior în casa traficanţilor şi violată de tată şi fiu
Potrivit anchetatorilor, membrii familiei Lazăr erau cunoscuţi la Câmpulung Moldovenesc ca fiind periculoşi, recalcitranţi şi violenţi.
Trăiau doar din cerşit şi, realizând că se pot umple de bani doar stând cu mâna întinsă, au început să racoleze şi alte persoane pe care să le folosească în acest scop, pentru a-şi spori veniturile.
Capul grupării, septuagenarul Gheorghe Lazăr, şi fiul acestuia, „Norocel”, au fost închişi ani de zile în puşcărie, după ce-au fost condamnaţi pentru două crime, dar şi viol şi lipsire de libertate.
În septembrie 2000, arată anchetatorii, cei doi, tată şi fiu (acesta din urmă avea doar 17 ani atunci) au sechestrat o minoră în vârstă de 14 ani, pe care au ţinut-o cu forţa la domiciliul lor, legată cu un lanţ de picior, şi, prin ameninţare şi violenţă, au întreţinut raporturi sexuale cu victima.
În vara aceluiaşi an, în zona Cabanei Mestecăniş a fost găsit cadavrul unei femei de etnie romă în vârstă de aproximativ 18-25 de ani, învelit într-o pătură şi o cuvertură. Victima a fost strangulată cu un laţ, pe corpul neînsufleţit fiind identificate şi urme ale unor agresiuni. În urma anchetei, s-a stabilit că victima a fost văzută ultima oară la domiciliul lui Gheorghe Lazăr şi al fiului acestuia, iar pătura şi cuvertura găsite aparţineau celor doi.
În noaptea de 17/18 februarie 2001, a fost descoperit între şinele de cale ferată, în apropierea pasajului de cale ferată din zona Sadova, de la marginea municipiului Câmpulung Moldovenesc, cadavrul unei persoane de sex feminin, cu identitate necunoscută, având vârsta de aproximativ 25-30 ani, ce prezenta pe corp multiple leziuni de violenţă, iar în urma efectuării necropsiei s-a constatat că moartea a fost violentă şi s-a datorat unei asfixii mecanice prin ştrangulare cu laţul.
Victima a fost identificată ulterior în persoana unei tinere în vârstă de 23 de ani, care a locuit anterior decesului la domiciliul lui Gheorghe Lazăr, stabilindu-se că respectiva era folosită la cerşit.
Cum îşi racolau victimele
Anchetatorii arată că membrii grupării îşi racolau victimele din rândul persoanelor minore sau majore care proveneau din familii dezorganizate, aveau o situaţie dificilă (părinţii despărţiţi, decedaţi, neînţelegeri cu familia, fără sursă de venit constantă), prezentau handicap fizic ori cu experienţă de viaţă redusă (deficienţe mintale uşoare sau erau neşcolarizate). În dosarul DIICOT în care s-a cerut vineri arestarea celor cinci inculpaţi, procurorii au identificat şapte victime, dintre care trei minore.
Surse judiciare explică modul în care se făcea recrutarea victimelor, de cele mai multe ori prin împrietenirea cu acestea, traficanţii lăsându-le impresia că vor de fapt să le ajute, să le îngrijească.
„Traficanţii adăposteau victimele la locuinţa lor, după care le propuneau să practice cerşetoria în folosul lor, iar în cazurile în care se izbeau de refuzul acestora recurgeau la acte de violenţă, respectiv la legarea victimelor de mâini şi de picioare, folosirea unor mijloace şi metode de agresare fizice şi psihice din ce în ce mai dure, folosind diferite corpuri contondente, precum şi la înfometare şi însetare. Victimele acceptau în final propunerile, având în vedere lipsa unei alte alternative şi mai ales că tot timpul erau ameninţate cu acte de violenţă şi cu moartea”, susţin anchetatorii.
Faptul că legislaţia e neputincioasă împotriva cerşetorilor şi nici dosarele penale şi nici grămezile de amenzi nu îi puteau alunga de pe străzi i-a încurajat şi mai mult în activitatea infracţională pe membrii clanului Lazăr, care practicau şi ei cerşetoria, cerând bani de la oameni pe stradă, deşi erau apţi de muncă.
Strategii de marketing la cerşit
„Stagiul” de pregătire a victimelor era pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, după care, în funcţie de câţi bani produceau zilnic, acestea erau transportate în judeţ, dar şi prin ţară, tot la cerşit.
„Dacă în timpul <stagiului> din municipiul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, acestea dovedesc că sunt capabile de a obţine venituri considerabile, de a se descurca în orice situaţie (mai ales atunci când sunt interogate de poliţie) şi îşi însuşesc instructajul primit, atunci vor trece în cea de-a doua fază a exploatării, care are loc în alte localităţi urbane sau rurale din ţară. Perioada de exploatare a victimelor în alte localităţi urbane sau rurale din ţară este de regulă de maxim două - trei săptămâni de zile, după care acestea revin împreună cu traficanţii în municipiul Câmpulung Moldovenesc”, arată procurorii DIICOT.
Traficanţii nu îşi ţineau victimele la cerşit într-un singur loc, ci le schimbau periodic locaţiiile, ducându-le în alte localităţi. „După scurgerea unei perioade de timp, în care victima s-a aflat în altă localitate, iar imaginea sa <a dispărut> parţial sau total din memoria trecătorilor care frecventează zona respectivă, aceasta poate reveni, având succesul obţinerii unor sume de bani din apelarea la mila publicului trecător ca în momentul primei apariţii în acea locaţie”, explică surse judiciare.
O minoră de 15 ani obligată să cerşească făcea şi 300 de lei într-o zi
Iar banii câştigaţi erau de ordinul sutelor de lei în fiecare zi. Una dintre victimele lui Gheorghe Lazăr ”Norocel” a fost o minoră în vârstă de 15 ani, obligată să cerşească prin pieţe, târguri, în apropierea supermarketurilor şi a unităţilor de cult. Era supravegheată de traficant, atât direct, cât şi prin intermediul telefonului mobil. Adolescenta primea bani de la trecători şi zilnic câştiga sume de până la 300 de lei, banii fiind însuşiţi în totalitate, susţin anchetatorii, de „Norocel”. Când victimele nu câştigau suficient în opinia traficanţilor, erau bătute, legate şi torturate.
„Sumele de bani obţinute au fost însuşite în totalitate de membrii familiei Lazăr, iar din aceste sume, Lazăr Gheorghe - tatăl şi Lazăr Tudor - cel mai mare dintre fii şi-au cumpărat un apartament într-un imobil tip vilă şi şi-au construit o casă, ambele imobile în municipiul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, cu sumele câştigate de victime din practicarea cerşetoriei şi-au achiziţionat diferite autoturisme care erau conduse de şoferi <angajaţi> şi cu care se deplasau în diferite localităţi din ţară”, au susţinut procurorii în faţa judecătorilor.
Şi-a mutilat victima. A muşcat-o de nas, rupându-i o bucată de nară
Dacă ieri vă povesteam despre faptul că şeful clanului, bătrânul în vârstă de 76 de ani, este acuzat şi de tentativă de omor în acest dosar al DIICOT, după ce, potrivit anchetatorilor, şi-a legat una dintre victime, pe care o ţinea încuiată în casă, şi a bătut-o cu o cruzime ieşită din comun, punându-i şi un căluş în gură, să nu-i audă strigătele vecinii, ofiţerii care au făcut cercetările în acest caz susţin că şi alte victime au trecut prin terori inimaginabile.
Una dintre victime, Mădălina, a fost racolată de „Norocel” în cursul anului 2012, se arată în actele trimise instanţei, tânărul spunându-i acesteia că vrea să o ia de soţie. A pus-o să cerşească pentru el încă din prima zi după ce a adus-o acasă la el, la Câmpulung Moldovenesc, tot atunci începând şi bătăile. Când câştiga sub 100 de lei pe zi era vai şi amar pentru biata tânără pe care „Norocel” a dus-o la cerşit în municipiul Suceava, la Gura Humorului, Vatra Dornei, Rădăuţi, Iaşi, Oradea, Cluj, Botoşani, Arad, Bistriţa-Năsăud, dar şi în alte localităţi, în zona pieţelor, târgurilor, bisericilor şi a marilor centre comerciale.
Anchetatorii vorbesc şi despre un episod şocant al agresiunilor la care era supusă victima de către traficant. „La o dată nedeterminată din cursul anului 2012, acesta a legat-o pe Mădălina de mâini şi de picioare în timp ce se afla la domiciliul său din municipiul Câmpulung Moldovenesc, după care s-a urcat pe ea şi cu dinţii a muşcat-o de nas, rupându-i o bucată din nara stângă, cauzându-i un prejudiciu estetic grav şi permanent”.
Bătrânul Lazăr: „Mergeam pe la biserici cu cerutul, nu furam, nu nimica. Mă ajuta poporul”
Vineri, în jurul prânzului, duba poliţiei a tras într-o laterală a Palatului de Justiţie, iar cinci poliţişti de la Arest i-au scos pe rând pe cei cinci inculpaţi şi i-au dus în sala de judecată.
Prima care a ieşit din autospeciala de poliţie, cu mâinile în cătuşate, a fost Livica Motan.
Reporter: "Aţi dus oameni la cerşit?"
"De unde să duc domnu', n-am adus pe nimenea, sunt o femeie bolnavă. N-am dus pe nimenea”, a răspuns aceasta.
Urmează Tudor Lazăr şi Florea Lazăr, care împărţeau aceeaşi pereche de cătuşe: „Noi am dus oameni la cerşit? Cu ce probe?”.
Apoi, din duba de la Arest iese cu greu Gheorghe Lazăr, bătrânul, sprijinit într-un baston şi ţinut de o mână de fiul său, „Norocel”, cei doi fiind legaţi, ca şi în trecut, de o pereche de cătuşe.
„Doar noi am fost la cerşit. Cu ce să trăiesc? Şomajul? 140 de lei pe lună? Cu ce să trăiesc? Mergeam pe la biserici cu cerutul, nu furam, nu nimica. Mă ajuta poporul”, spune septuagenarul deplasându-se cu greutate şi lăsând impresia unui bătrân neputincios şi slăbit de puteri.
„Norocel”, fiul bătrânului, explică şi el: „Asta e vrăjeală. Poliţia de la noi are ură personală”.
„I-a fost rău, e cardiac”
Bătrânul e întrebat de crimele din trecut şi dintr-o dată începe să se vaite de bliţul aparatului de fotografiat al unui ziarist: „Lasă-mă, că mă dor ochii... Sărut mâna, doamnă!” - îi spune politicos unei avocate în robă care stătea pe holurile Palatului de Justiţie.
În drum spre sala de judecată, un jurnalist îl întreabă ce s-a întâmplat joi seară, la audieri, când a venit ambulanţa SMURD la Parchet. „I-a fost rău, e cardiac”, explică „Norocel”. „Da, mi-a fost rău”, subliniază bătrânul. Intervine un poliţist de la Arest, cu subînţeles: ”Dacă îi dai idei, s-ar putea să i se facă rău şi acuma”.
În spatele uşilor sălii de judecată, judecătorul de drepturi şi libertăţi hotărăşte: toţi cei cinci inculpaţi sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile.
(28 feb 2015, 11:22:55
Nu se poate ,cred ca au gresit judecatorii.
Astia trebuie impuscati nu plimbati prin instante!!!