Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2015 - Anul XX, nr. 48 (5860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani europeni

Proiect de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul de lucru al proiectului de creare a Centrului de Incluziune Socială (CIS) din oraşul Siret s-a întrunit, ieri, pentru a evalua situaţia actuală a persoanelor cărora li se adresează, respectiv persoanele cu dizabilităţi, precum şi a modalităţilor prin care o parte din acestea pot fi integrate pe piaţa muncii. În cadrul proiectului ”ACCES PLUS - pentru o piaţă a muncii incluzivă” s-au reunit în acest grup de lucru reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor din oraş, care se ocupă de oamenii cu dizabilităţi - Eagle House, O Nouă Viaţă, Centrul Kincasslagh, Şcoală pentru Viaţă, managerul Spitalului de Boli Cronice Siret, Marius Scorobohaci, psihologi, asistenţi sociali din primărie şi unităţile de asistenţă socială şi manageri ai firmelor care angajează sau intenţionează să angajeze persoane cu dizabilităţi.

Managerul proiectului, Alina Butnariu, a declarat, la începerea dezbaterilor, că scopul acestei întruniri a grupului de lucru este de a analiza situaţia de fapt şi de a elabora un plan de măsuri care să poată fi corelate cu cele derulate deja de partenerii din proiect, care să conducă la creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

Coordonatorului Centrului de Incluziune Socială care funcţionează acum la Siret, Manuela Scripcariu, a prezentat serviciile oferite, printre care şi cele de consiliere şi orientare profesională, şi intenţia de dezvoltare mai aplicată, corelată cu capacitatea de muncă a persoanelor cu dizabilităţi, îndeosebi în cazul handicapului mintal. Din discuţii a reieşit că, în ciuda faptului că sunt câteva firme şi fundaţii care au angajat persoane cu dizabilităţi, numărul salariaţilor din această categorie este destul de mic.

 

Voluntarii, mai implicaţi în susţinerea persoanelor cu dizabilităţi

Drept cauze pentru această situaţie au fost indicate pe de o parte reticenţa angajatorilor, iar pe de altă parte, limitarea activităţilor care pot fi prestate de persoane cu handicap mintal. Un punct de vedere optimist a avut reprezentantul fundaţiei anglo-americane Eagle House, Liviu Humeniuc, care a arătat că şi oamenii cu dizabilităţi pot lucra, ”dar trebuie foarte multă răbdare şi resurse, deoarece distrug mult”.

”Noi încercăm să facem această activitate cu voluntari pentru că au altă motivaţie, sunt mult mai dedicaţi decât cei angajaţi. Uitaţi, de exemplu, un băiat a avut de confecţionat o scară. Un voluntar a stat cu el jumătate de zi până a finalizat-o. O persoană angajată şi-ar fi pierdut răbdarea. Noi avem peste 100 de voluntari cu care lucrăm, dar unii pot să vină doar în anumite perioade. Avem şi două cazuri de succes, pe care putem să le prezentăm”, a spus Liviu Humeniuc. Cel mai spectaculos exemplu este cel al unui tânăr orfan trecut prin centre de plasament şi care apoi a fost ajutat de voluntari străini să studieze, a avut o bursă în străinătate şi acum are propria sa afacere.

Membrii grupului de lucru au analizat şi riscurile la care se pot expune persoanele cu dizabilităţi odată intrate într-o activitate profesională, de la riscul de a fi exploataţi până la capacitatea lor de a respecta normele de protecţia muncii şi evitarea accidentelor. ”Sunt tineri cu nevoi speciale, inclusiv de comunicare. Ei muncesc ca roboţii, nu ştiu să se oprească şi să se odihnească, să se relaxeze. Trebuie să le spună cineva să facă asta, or angajatorii au tendinţa să profite”, a afirmat Laura Jolobai, de la Centrul Kincasslagh.

După două ore de dezbateri, partenerii în proiect au ajuns la concluzia că există suficiente activităţi pe care aceşti tineri pot fi învăţaţi să le presteze în cadrul unui program şi că pentru asta este nevoie de formarea unor formatori specializaţi în pregătirea profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Cel puţin două argumente susţin această variantă - 1. din cauza capacităţii reduse de concentrare a persoanelor cu handicap mintal, cursurile ar trebui să aibă o durată scurtă şi să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp; 2. activităţile în care ar avea randament mai bun sunt cele repetitive.

Următoarea reuniune a grupului de lucru va avea loc în jurul datei de 20 martie a.c. Proiectul ”ACCES PLUS - pentru o piaţă a muncii incluzivă” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, la Siret.
 Vizualizări articol: 2828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiect de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, la Siret5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei