Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2015 - Anul XX, nr. 48 (5860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În Duminica Ortodoxiei

Marş pe străzile Sucevei pentru susţinerea predării orelor de religie în şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Duminica Ortodoxiei, pe 1 martie, de la ora 15:00, se va organiza în municipiul Suceava un marş pentru susţinerea predării cursurilor de religie în şcoli. Punctul de întâlnire al părinţilor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor, inclusiv cea religioasă, şi care vor să participe la marş, este Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. De aici, participanţii vor porni în marş pe traseul Casa de Cultură, Biserica „Sfânta Înviere”, Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”, magazinul Bucovina, Palatul de Justiţie, parcul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Spitalul Judeţean şi retur, pe acelaşi traseu, până la Biserica „Sf. Dumitru”.

 

„Religia în şcoală, prioritate naţională!”

Mottoul evenimentului de duminică este: „Viitorul neamului este în mâinile noastre! Religia în şcoală, prioritate naţională! Vino cu noi la marş dacă îţi pasă de educaţia religioasă a copiilor tăi!” Organizatorul evenimentului este Alianţa Bucovina Ortodoxă, din care fac parte: Bucovina Profundă, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” - Filiala Suceava, Asociaţia „Sfinţii Ioachim şi Ana”, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Kozaciok, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” - Filiala Suceava, Asociaţia ProVita Bucovina, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou”.

 

„Înscrierea elevilor la ora de religie e o mărturisire a Mântuitorului nostru Iisus în vremurile pe care le trăim astăzi”

Acest demers al organizatorilor este susţinut şi de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a declarat că „înscrierea elevilor la ora de religie e o mărturisire a Mântuitorului nostru Iisus în vremurile pe care le trăim astăzi”.

Părinţii suceveni care sunt de acord ca fiicele şi fiii lor să urmeze cursurile de religie din învăţământul preuniversitar au înfiinţat marţi, 24 februarie, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) - Filiala Suceava, organizaţie non-guvernamentală, independentă, apolitică şi fără afiliere profesională, formată din părinţi de profesii diferite care militează pentru păstrarea orelor de religie în şcoli. Scopul principal al asociaţiei este acela de a susţine şi îmbunătăţii predarea religiei în şcoală prin susţinerea şi promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor. Primul obiectiv al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” - Filiala Suceava este de mobilizare a părinţilor pentru a merge cât mai repede, până pe 3-4 martie, la şcolile unde sunt înscrişi copiii lor, să depună cereri pentru ora de religie, ultima zi de depunere a cererilor fiind 6 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marş pe străzile Sucevei pentru susţinerea predării orelor de religie în şcoli.
 Vizualizări articol: 4700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Marş pe străzile Sucevei pentru susţinerea predării orelor de religie în şcoli3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vrajeala de 2 lei trimis de
(28 feb 2015, 11:19:24
Mergeti fratilor si faceti cerere si gata. Ce atatea marsuri si vrajeli??
A interzis cineva religia in scoli??
2.   Diferența dintre prozelitism religios și curriculă trimis de
(28 feb 2015, 12:58:08
stă în formele flexionare ale substantivului religie:
- mărșăluitorii habotniciei și a îndoctrinării oarbe voiesc să se studieze O RELIGIE.
- mare parte dintre părinții subiecților de drept ai dezbaterii ar vrea să se studieze RELIGIILE, dintr-o perspectivă critică, analitică.
Să se studieze acel trunchi comun al valorilor etice, filosofice, religioase, regăsite în ABSOLUT toate credințele și ideile religioase, valori promovate inclusiv de CURENTUL religios ortodox, aparținător și parte integrantă a RELIGIEI creștine
Asta e Rroemenica medievală și ortodoxă, închistată în misticism și dogmatism,oh go on cea înscrisă în Constituție a fi un stat laic, ce garantează libertatea religioasă a tuturor cultelor:

„Libertatea conştiinţei

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”
2.1  RE: Diferența dintre prozelitism religios și curriculă trimis de
(28 feb 2015, 13:17:43
Legea Educației Naționale nr.1 /2005

„ ART. 7
(1) În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale SUNT INTERZISE activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic ,precum şi activităţile de natură politică şi PROZELITISMUL RELIGIOS.”

Asta e Rroemenica!
De ce să afle copiii despre existența unui trunchi comun de valori etice, promovate atât de creștinism, cât și de islam, buddhism și hinduism.
De ce să se studieze originile sincretice* ale iudaismului, drept precursor ideologic al crestinismului?
De ce să se studieze evoluția acestei credințe religioase din perspectivă obiectivă, istorică, privite sub aspect criticii analitice?
De ce să afle tinerii studioși despre curentele protestante și neo-protestante, cine sunt și ce particularități prezintă acestea?
Nooooo!shame on you
În țara bizantină, cenușie și tristă a celor 18.000 de biserici creștin-ortodoxe, în țara în care există un preot la 1.000 de locuitori și un medic de familie la peste 2.000 de locuitori, problema bunăstării acestei numeroase seminții a Leviților pravoslavnici devine o problemă spinoasă.
Soluția: depășirea planului cincinal la producția de oi și berbeci de teracotă, la hectarul prozelitismului religios desfășurat ÎN ȘCOALĂ.

Asta e!i dont know
-----
* un veritabil mix heterogen între credințele arhaice ale triburilor arameice din Peninsula Sinai, împrumuturi consistente din religia egiptenilor, cea a populațiilor babiloniene, asiriene, mesopotamiene, la care se adaugă un bogat bagaj specific culturii elenistice.
2.2  RE: Diferența dintre prozelitism religios și curriculă trimis de
(28 feb 2015, 13:35:27
Erată:
„Legea 1/2011” și „sub aspectul criticii..”
3.   Manipulare grosolana trimis de
(28 feb 2015, 13:18:23
Curtea Constitutionala a decis foarte clar.Religia va fi o materie optionala.Modalitatea prin care un copil poate studia religia in scoala este foarte simpla.Parintele copilului trebuie sa faca o cerere la secretariat in acest sens.Si atata tot.Felul in care a reactionat Biserica mi se pare disproportionat si gratuit,fara esenta.Mai grav este ca biserica se implica in actiuni anticonstitutionale.Se incearca fortarea parintilor sa semneze aceste cereri.Au aparut cereri tip care au doua optiuni,da sau nu.S-a implicat si politicul in acest sens.La inspectoratele scolare s-au tinut sedinte cu directorii pentru a se semna cererile.S-au facut presiuni asupra parintilor.
4.   Manipulare grosolana trimis de
(28 feb 2015, 13:27:05
*Profesorul Emil Moise, care a generat întreaga dezbatere pe statutul orelor de religie, anunţă că Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, asociaţie pe care o conduce, va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Profesorul susţine că, de la publicarea deciziei în Monitor, cadrele care predau Religia fără cererea explicită a părinţilor "nu vor putea fi retribuite din bani publici".
*“Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curții Constituționale. O astfel de prevedere, dacă ar fi adoptată de către Parlament, ar însemna o revenire mascată la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, în contradicție flagrantă cu litera și cu spiritul deciziei Curții. De ce se teme Biserica de libera opțiune a părinților? De ce incearcă Biserica să-i constrângă pe elevi să accepte orele de religie?” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.
*Mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă parlamentarilor români, prin intermediul căreia le solicită să respecte decizia Curții Constituționale privind statutul orelor de Religie în școli. La sfârșitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constituțională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.Î Patriarhia BOR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii în concordanță a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-menționata decizie a CCR, se solicită ca “înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul școlarizării, pentru toată perioada acesteia”.

5.   Manipulare grosolana trimis de
(28 feb 2015, 13:32:42
Parlamentarul Remus Cernea:"Orele de religie, sau îndoctrinarea religioasă în şcoli, au generat deja foarte multe situaţii extrem de negative în ceea ce-i priveşte pe tineri (…) Sunt numeroase situaţii cu copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la orele de religie, unde sunt ameninţaţi cu diverse pedepse, inclusiv cu flăcările Iadului sau riscul de a fi pedepsiţi de Diavol, pentru că există astfel de profesori, care utilizează aşa-numite metode educaţionale, înspăimântându-i pe copii. Multe manuale de religie au avut prevederi discriminatorii faţă de alte culte sau faţă de persoanele care nu au o religie, dar trebuie şi ele respectate, nu incriminate în societate. Sunt numeroase motive pentru care este evident că orele de religie nu au generat un efect, în general, pozitiv, ci au existat numeroase situaţii extrem de îndoielnice. De aceea, cred că îndoctrinarea religioasă nu ar trebui acceptată în şcoli", scria Remus Cernea.
6.   Rumänien bygger katedral – struntar i misären trimis de
(28 feb 2015, 13:49:41
Jenny Sonesson - parlamentar liberal suedez
în traducere: „Romanii mor de foame, iar in tara se construiesc mega-catedrale”

„Innebunesc cand ma gandesc la faptul ca Guvernul roman prioritizeaza constructia de biserici, in fata bunastarii poporului roman”, scrie Sonesson

„ De profesie asistent social, Jenny Sonesson, fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să finanţeze programe pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei şi menţionează, în acest context, prezenţa numeroasă a cerşetorilor români pe străzile din Stockholm.

De asemenea, Jenny Sonesson relatează că în primăvară a făcut parte din delegaţia condusă de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, care s-a aflat în vizită la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei. Ea se declară impresionată de vizita într-un sat din România, unde menţionează că a observat doar case sărăcioase, noroi şi căruţe trase de cai neîngrijiţi. Politicianul suedez face, totodată, referire la întâlnirea cu o locuitoare pe nume Nicoleta şi menţionează că aceasta trăieşte împreună cu cei patru copii mici într-o casă fără încălzire şi instalaţii sanitare.

În acelaşi timp, politicianul suedez face observaţii cu privire la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului şi prezintă costurile publicate anterior de presa străină, remarcând că în "una dintre cele mai sărace ţări din Europa" sunt alocate resurse pentru această construcţie, în condiţiile în care femeia pe care a întâlnit-o într-un sat din România trăieşte împreună cu cei patru copii într-o casă lipsită de căldură şi electricitate.
6.1  RE: Rumänien bygger katedral – struntar i misären trimis de
(28 feb 2015, 13:50:34
Jenny Sonesson susţine, în acest context, că politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în timpul campaniilor electorale.

Pe de altă parte, Jenny Sonesson prezintă, în articolul din site-ul TheLocal.se, cifre ale Eurostat cu privire la nivelul sărăciei în România şi adaugă că, potrivit Naţiunilor Unite, membrii comunităţii rome sunt cei mai vulnerabili şi trăiesc în condiţii asemănătoare cu locuitorii din Africa. Politicianul suedez consideră că "în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tipul Planului Marshall". "UE ar trebui să solicite României să accepte prezenţa unor echipe de experţi internaţionali pe termen lung", afirmă Sonesson.

În finalul articolului, Jenny Sonesson menţionează că este inadmisibil ca "milioane de cetăţeni UE să trăiască în disperare". "Dacă politicienii din România nu arată o dorinţă reală de schimbare, atunci este necesară o discuţie cu privire la viitorul ţării în Uniunea Europeană, în condiţiile în care nu sunt îndeplinite criteriile de la Copenhaga", susţine Sonesson în articolul publicat de site-ul TheLocal[dot]se.
6.2  RE: Rumänien bygger katedral – struntar i misären trimis de
(28 feb 2015, 13:56:13
Este clar acum motivul pentru care trebuie realizată o producție record în sectorul mistico-irațional al oilor și berbecilor de teracotă?
7.   Manipulare grosolana trimis de
(28 feb 2015, 13:51:11
IPS CIPRIAN, INVITAT LA ŞEDINŢA CU DIRECTORII DE ŞCOLI
ÎN SALĂ A INTRAT NEINVITAT ŞI PROFESORUL EMIL MOISE…
Presa n-a avut acces astăzi la şedinţa cu directorii unităţilor din învăţământul preuniversitar, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea ce a avut ca subiect ora de religie. Invitat special a fost arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Deşi nu este director şi nici nu a fost invitat, la un moment dat, în amfiteatru a intrat şi profesorul buzoian Emil Moise. Acesta a criticat prezenţa arhiepiscopului la aceasta şedinţă.După cuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, profesorul Moise a încercat la rându-i să ia cuvântul în şedinţă, dar nu i s-a permis.
*Astfel, joi, 19 februarie, IPS Mitropolit Andrei s-a întâlnit cu toţi directorii şcolilor din judeţul Cluj, iar între probleme administrative discutate, s-a numărat şi statutul orei de religie şi modul în care managerii de şcoli vor gestiona noua situaţie.
8.   Iubire si iertare trimis de
(28 feb 2015, 14:22:07
Oameni buni, - care mai suntei buni, iara nu ne-buni - ce rau poate sa ne faca faptul ca aflam de mici de unde venim si care este scopul nostru pe acest pamant?
Ce rau poate face o religie care este IUBIRE si IERTARE? Nu-i dinte pentru dinte, nu e trufie, nu e instigare, este doar iubire....Si desi invatam de 25 de ani depre acest 2 virtuti cati dintre noi le detinem sau tindem spre ele.... Deci, cu ce va supara religia?
Dar cat rau poate face unui popor dezbinarea si invrajbirea, renegarea radacinilor, necunoasterea sau invatarea gresita a istoriei.... toate acesta - putin cate putin - duc la anihilarea sufletului nostru?
De ce sa vorbim despre suflet cand putem vorbi doar despre trup.. pentru ca orele de religie vor fi inlocuite cu orele de Educatie pentru sanatate, in special ore de educatie sexuala inca de la cele mai fragede varste, ca sa stie si copiii nostri depre iubire, dar in celalalt sens.
Apoi, d-l sau d-na Remus Cernea se va lupta sa introduca treptat si celelate anomalii de care se bucura si el si care va vor parea ceva normal - casatorie intre homosexuali, infiere de copii... Asta nu va deranjeaza, dar religia ortodoxa da!

Si stiti dupa ce se vede ca lupta este puternica si tendentioasa, iar Raul vrea cu orice pret sa castige? De ce sa depuna cereri cei 80% care vor sa faca religie, cad pot depune cereri doar cei 20%... Dar nu-i nimic rau sa strangi vrafuri de hartii in fiecare semestru, ca doar ce avem de pierdut.. NIMIC, decat sufletul nostru!

PENTRU CA RAUL SA TRIUMFE ESTE SUFICIENT CA CEI BUNI SA NU FACA NIMIC!!!! Asa ca hadeti dumiica la 3 dupa amiza sa strigam si noi tare ca Iubirea nu doare!
8.1  RE: Iubire si iertare trimis de
(28 feb 2015, 15:08:09
Jawohl, Frau Priesterin!
Venim și noi să strigăm că Binele și Iubirea sunt esența TUTUROR RELIGIILOR iar fâțărnicia Leviților de rit pravoslavnic, posesori de burdihan, Merțan SLK ultimul răcnet și neobrăzare paroxistică, TREBUIE sancționată CU ACȚIUNE CIVICĂ CONCRETĂ, CU ASPRIMEA DE NETĂGĂDUIT A CUVÂNTULUI MUSTRĂTOR, rostit fără frică de represalii idioate.
De ce nu au inițiat campanii similare greco-catolicii, romano-catolicii, protestanții lutherani și nu numai, neo-protestanții, comunitatea musulmană, cea evreiască?
DE CE NUMAI ORTODOCȘII își anulează de la sine principiul toleranței universale, doar propovăduită de dogma bizantină, însă aproape deloc pusă în aplicare?
DE CE TREBUIE SĂ-I FIE IMPUSĂ DOGMA ORTODOXĂ UNUI COPIL, FĂRĂ DISCERNĂMÂNT ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ALEGEREA CONFESIUNII?
Lasă-l acuma să studieze ISTORIA RELIGIILOR, să știe câte prăvălii ce vând opiumul popoarelor există, iar când o fi mare și cu discernământ, să aleagă singur de unde-și cumpără opiumul misticismului.

Sau... vine vara, coană preoteasă, și trebuiesc dotate merțanele și gipanele cu cauciucuri de vară?
Epilările inghinale la beauty saloane sunt aidoma expansive...
concediile la Nisipurile de Aur (cel puțin, dacă nu cumva Dubai și Thailanda) cer și ele un purcoi de parale,
Afacerile de la pensiuni, hoteluri, (bordeluri), fabrici, făbricuțe și factorii de manufacturează apă, vorbe și fum iarăși cer o căciulă de dinari chezărești...
etcaetera.
E grea viața asta de preoteasă iubitoare și iertătoare, nu-i așa Frau Priesterin?
8.2  RE: Iubire si iertare trimis de
(28 feb 2015, 21:14:46
De unde stii tu ca sunt 80% care vor religia in scoli??
Daca nu o sa fie asta procentul ce o sa mai zici??
Si apropo,daca se preda religia in scoli oare nu ar fi bine sa se faca matematica si romana la biserica?? Intreb si eu ca doar popii mai au si alte ocupatii:pensiuni,gatere...... ce nu ar fi si profesori??
9.   Bravo prof.Emil Moise trimis de
(28 feb 2015, 14:25:02
Dupa 20 de ani in care orele de religie au fost impuse in scolile din tara noastra, un profesor de filosofie a reusit sa invinga sistemul, cu ajutorul Curtii Constitutionale (CCR).Este vorba despre dascalul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau, unde invata fiica sa, ridicand astfel o exceptie de neconstitutionalitate.CCR a decis miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.La baza acestei hotarari se afla profesorul Emil Moise, care se judeca de mai multi ani cu reprezentanti ai Bisericii. "Mai ramasese un al treilea dosar, cel care a si ajuns la CCR. Aici am incercat sa arat cum Legea Educatiei incalca drepturi constitutionale si am reusit", a detaliat el.Emil Moise a declarat ca a aflat de la un prieten despre decizia CCR de miercuri, respectiv de la Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR)."Credeam ca o sa pierd procesul si cand am aflat ca de fapt am castigat a fost un soc foarte puternic. Fata mea, care este studenta acum si care m-a sustinut in toata lupta, m-a felicitat si ei ii dedic aceasta victorie, dar si copiilor care au suferit de pe urma predarii Religiei la scoala", a incheiat profesorul.
10.   Bravo prof.Emil Moise trimis de
(28 feb 2015, 14:30:51
Căsătorit, tatăl Teodorei, Facultatea de Filozofie (2001) şi Facultatea de Drept (2009), ambele la Universitatea Bucureşti, master în Gen şi Politici publice (2003) şi doctorand în Ştiinţe Politice (2002-2007), ambele S.N.S.P.A. Bucureşti, cursuri postuniversitare Central European University, Budapesta şi University of Utrecht, cursuri de formare de formatori pe problematica de gen, Buxelles, susţinere lucrări la conferinţe la Universitatea Humboldt din Berlin, Universitatea din Marburg, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai, Cluj şi S.N.S.P.A. Bucureşti,
11.   Bravo prof.Emil Moise trimis de
(28 feb 2015, 14:35:27
"Care este scopul asociaţiei Solidaritatea pentru Libertate de Conştiinţă?
Asociaţia Solidaritatea pentru Libertate de Conştiinţă a fost înfiinţată în scopul promovării, printre altele, a libertăţii de conştiinţă – ca drept fundamental al fiinţei umane –, a respectului faţă de persoana umană şi a caracterului secular al statului român, în sensul valorilor constituţionale, care separă autorităţile publice de biserică, excluzând imixtiunile şi asigurând autonomia bisericii în raport cu statul, condiţie a unei adevărate libertăţi de conştiinţa.
*Există o separare reală a bisericii de stat în ţara noastră?
Cât timp biserica este finanţată din banii publici, atât pentru construirea de clădiri, dar şi prin cedări de terenuri şi păduri, dar şi prin plata salariilor angajaţilor bisericii, nu se poate vorbi de o separare a bisericii de stat.
* Cum ar trebui finanţată biserica? Modelul cărui stat s-ar potrivi la noi?
Ca instituţie privată, Biserica ar trebui finanţată numai din surse private şi numai benevol. Nu ştiu care sistem, comparativ cu alte state s-ar potrivi la noi, dar cred că biserica ar trebui să depună singură eforturi pentru propria finanţare.
12.   Suntem un stat european,democrat si LAIC trimis de
(28 feb 2015, 14:47:52
Tara noastra conform constitutiei este o tara laica.Trebuie sa avem o noua atitudine fata de biserica.Nu putem aloca sume imense Bisericii si sa neglijam invatamantul,sistemul sanitar,nevoile populatiei.Biserica trebuie sa se finanteze singura din donatiile enoriasilor si sa nu inghita sume exorbitante de la buget.Suntem un stat laic si nu unul religios.Politicienii aloca sume mari bisericii in scop electoral folosind preotii in campania electorala.De asemenea acum vedem imixtiunea brutala a politicului si a bisericii in invatamant .Nu am vazut niciodata biserica sa faca mitinguri contra coruptiei,contra Rosia Montana,contra exploatarii gazelor de sist,contra taierii copacilor.Sa faca mitinguri prin care sa taxeze mizeria din acest oras,Sa taxeze faptul ca dispar spatiile verzi si parcurile in favoarea unor proiecte imobiliare suspecte.Sa faca marsuri pentru faptul ca exista mii de caini vagabonzi.sa faca marsuri pentru ca regimul basescu a taiat salariile cu 25% si a inchis scoli si spitale.

13.   Biserica face campanie electorala "in draci" trimis de
(28 feb 2015, 14:51:49
Preoţii clujeni au primit, tot în Campania electorala pentru prezidenţiale, o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prin care li se spune să-i îndemne pe enoriaşi să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, pentru a alege un preşedinte „creştin ortodox”.
“Noi vă spunem, votaţi-l pe-al nostru. Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cruce”, a spus Iustin Sigheteanul,arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului
„Trebuie să învăţăm că în sufletul unui ortodox nu trebuie să existe vicleşug. Ortodoxia nu stă la masă cu viclenia. De aceea, să încercăm să ne unim, iar duminică, când vor fi alegerile, să mergem să dăm un vot pentru ţara noastră. E aici şi vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor, care ne îndeamnă să votăm cu Victor Ponta căci el poate să ne unească”, a spus părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea.
Guvernul Ponta a aprobat, în şedinţa din 15 octombrie 2014, acordarea a 6 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, respectiv a două lăcaşe de cult din Gorj şi Cluj.
La Suceava Ponta a mai dat 500.000 lei pentru Catedrala Neamului.

14.   Biserica face campanie electorala "in draci" trimis de
(28 feb 2015, 14:52:59
Mircea Govor vicepresedinte PSD CJ Satu Mare:
Fraţilor, NU, la revedere, şi i-am spus la preasfinţit, a spus presfinţitul trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS şi-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta să nu-l văd. Dar nu se mai poate. Nu se mai poate. Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează. Deci s-o terminat."

15.   Patriarhia romana profit maxim trimis de
(28 feb 2015, 14:56:29
Patriarhia Română - Administraţia Patriarhală a avut anul trecut un profit mai mare decât multe dintre marile companii din România adica băieţii deştepţi din energie, regii asfaltului sau McDonald's.Concret, Patriarhia Română a înregistrat la sfârşitul anului trecut un profit de 27,93 milioane de lei, echivalentul a 6,6 milioane de euro (la cursul mediu din 2011), în creştere cu 68 la sută faţă de "prevederile anuale", după cum rezultă din datele publicate de Ministerul Finanţelor.Spre comparaţie, două dintre firmele aşa-numiţilor regi ai asfaltului - Romstrade şi Pa&Co -, una dintre firmele băieţilor deştepţi din energie -Alpiq Romenergie - sau firma care operează magazine de discount - Rewe Group - , au înregistrat anul trecut profituri mai mici decât Patriarhia Română.

16.   Padurarul Pimen trimis de
(28 feb 2015, 14:58:20
Tentativa jalnica ,imorala si hilara a unui fond constituit in 2000 de a acapara 38% din suprafața județului Suceava, acoperită cu pădure, atât cât fac cele 166.813 ha(in valoare de 10 miliarde de euro)s-a terminat cu un esec total..Pe langa paduri au fost revendicate peste 160 de clădiri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale.In fruntea fondului troneaza domnul Pimen.Acesta a avut doua vocatii la viata lui.Prima data cea de turnator la securitate.A doua cea de padurar.

17.   Pimen si scandalul fonduri APIA trimis de
(28 feb 2015, 15:00:46
Peste 1,8 milioane de euro din totalul de 4,9 milioane de euro din subventii agricole acordate bisericilor din toata tara in 2013 s-au dus catre manastirile si parohiile din judetul Suceava. Miercuri, procurorii DNA au inceput o ancheta despre posibile plati ilegale de subventii catre manastiri care de fapt nu desfasurau activitati agricole.Procurorii anticoruptie suspecteaza ca multe din subventiile acordate catre manastiri au fost facute ilegal si ca, de fapt, APIA a platit subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice.

18.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 feb 2015, 15:04:40
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.

19.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 feb 2015, 15:07:14
Zeci de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe sunt doar câteva dintre bunurile lumeşti din administrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.În staţiunea Durău, Mitropolia deţine un hotel în toată regula, „Casa Pelerinul“, şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. La Miclăuşeni, undeva după graniţa cu judeţul Iaşi, Mitropolia a dobândit şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza.Un alt domeniu în care Mitropolia Moldovei deţine proprietăţi importante este cel silvic: suprafaţa de pădure deţinută ajunge la aproape 10.000 de hectare. În urmă cu câţiva ani, de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ au fost retrocedate către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei 9.615 hectare de pădure. Odată cu pădurea, Mitropolia a obţinut şi clădirile construite pe terenul respectiv. Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvică Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu. Preoţii au mai obţinut şi celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, unde se organizează petreceri private, împreună cu celelalte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.

20.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 feb 2015, 15:08:18
Cea mai mare lovitură în afaceri a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ar fi fost însă, de departe, obţinerea dreptului de proprietate asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate pe raza judeţului Suceava încă din 2001.De menţionat că până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit 15.000 de hectare de pădure, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult.Şase vile şi o sală polivalentă din comuna Ceahlău (judeţul Neamţ), aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, în mod gratuit, în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Transferul proprietăţilor a fost aprobat prin hotărâre aprobată recent de Guvern.
Vilele, denumite "Floare de Colţ", "Crinul", "Toporaşul", "Ghiocelul", "Bujorul" şi "Viorica", au fiecare o suprafaţă construită de peste 150 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de peste 300 metri pătraţi, iar sala polivalentă are o suprafaţă desfăşurată de 4.572 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.722 metri pătraţi.

21.   Apropo de numărul statistic al „credincioșilor” trimis de
(28 feb 2015, 15:21:07
La recensământul din anul 2011, m-am declarat „FĂRĂ RELIGIE” la rubrica corespunzătoare din formularul de recensământ.
După vreo doi ani de zile, când au apărut pe site rezultatele recensământului, am căutat de curiozitate localitatea natală.
Surpriză: în localitatea mea, în care eu m-am declarat „FĂRĂ RELIGIE” și operatorul recenzor a notat în fața mea această declarație, la rubrica „Fără religie” stă scris sec: 0 persoane, 0 %
QED!
-----
P.S:. opțiunea personală fiind inspirată dintr-o vorbă de duh, atribuită lui Leonardo da Vinci:

„Căci, la drept vorbind, curțile principilor sunt aidoma preoților: orice le-ai cere nu primești decât apă, vorbe și fum!”hee heeoh go on
21.1  RE: Apropo de numărul statistic al „credincioșilor” trimis de
(28 feb 2015, 18:58:20
Mey trollache taz izman de pamp a lache, ideologiile nu sant bune ca nu au mama. Tu esti buiac ma baiete inca nu te-a lovit napasta in adevaratul sens al cuvantului sa devii si tu mai uman. O fi si in breasla preoteasca uscaturi asa cu esti tu cel care faci sau ai facut parte dintr-o breasla profesionala.
21.2  RE: Apropo de numărul statistic al „credincioșilor” trimis de
( 1 mar 2015, 13:32:15
Băhh NEAGÂGĂ, maaare buhai ești... laughing mă faci să râd.
Lasă uăi jijeauă turbată, nu-ți fă griji pentru lumea noastră. tu vezi-ți de paradisul tău alb imaculat (și capitonat).
Jijel în țara minunilor, diminecioară un Rudotel, peste zi un duș rece, vreo două electroșocuri, iar seara înainte de culcare un Xanax de noapte bună.
Obrăznicătură, nu mai fura de la dom' doctor din birou, propoziții din manuale de specialitate, nu de alta da' ai s-o pui de o porție zdravănă de electric- boogie pe scaunul ăla cu brățări și coroniță laughing
22.   Saraci cu duhul trimis de
(28 feb 2015, 19:15:35
Radumamii, Io-tazman...suntei si dusi cu pluta, nu numai saraci cu duhul. Macar sunteti platiti bine? Sau degeaba va chinuiti pe aici, ca tot nu citeste nimeni ce postati. Ar trebui ca administratorii publicatiei, sa va stearga din baza de date a celor ce pot posta.
23.   JOS MASCA trimis de
(28 feb 2015, 20:04:13
Te recunosc BAISANULE TU ESTI RADUMAMII
24.   Catre radumatii si dracultazmanian trimis de
(28 feb 2015, 22:50:42
Dupa cum se vede sunteti 2 comentatori de serviciu cam la toate articolele contra Bisercii. Si acum nu v-ati dezis de acest obicei.Va credeti formatori de opinie in privinta atacului asupra tot ce exista. Faptul ca numai voi comentati nu inseamna ca ceilalti oameni sunt de acord cu voi, ci oamenii luminati nu se complica in a va raspunde la mizeriile puse pe net.

Si in privinta orei de religie o sa aveti (ca de altfel toti ceilalti care nu de acord cu ea) o mare dezamagire. 90% dintre parinti vor opta pentru religie.Si atunci ce o sa mai ziceti? Bineinteles..... veti gasi scuze ca Biserica s-a implicat etc
25.   Odin trimis de
( 1 mar 2015, 14:01:54
Ateismul nu este, în niciunul dintre sensurile posibile ale cuvântului, o religie. Dimpotrivă, el reprezintă libertatea totală faţă de orice religie.
Ateii nu-i urăsc pe Dumnezeu sau Isus, ci pur şi simplu nu cred în existenţa lui Dumnezeu sau în divinitatea lui Isus (sau a oricui altcuiva). Creştinii, de exemplu, nu cred în zeul hindus Krişna, dar nu se poate spune că-l urăsc. A nu crede sau a nu fi de acord nu înseamnă a urî.
Ateii nu sunt, prin definiţie, imorali. Nu e nevoie de o carte "sfântă" ca să-ţi spună ce e "Bine" şi ce e "Rău". Empatia, raţiunea şi experienţa sunt suficiente. Din nou, unii atei ar putea să fie imorali, la fel de bine cum unii teişti pot fi imorali. Părerile despre supranatural, oricare ar fi acestea, nu garantează conduita (i)morală a oamenilor.
Unii creştini cred că ateii fac un fel de efort special să nu creadă în Iehova sau Isus. Nu este aşa. Aceştia sunt doar doi dintre zeii în care nu credem. Nu au nimic special, din punctul de vedere al unui ateu. Ateismul nu este opusul creştinismului, ci absenţa teismului, a credinţei în orice fel de zei. Eforturile speciale ale ateilor sunt mai degrabă îndreptate spre aflarea adevărului, spre analiza raţională atentă a tuturor informaţiilor şi argumentelor prezentate, ceea ce a condus deocamdată la respingerea tuturor argumentelor teiste. Odată cu apariţia unei dovezi incontestabile a existenţei unei divinităţi, ateii ar deveni imediat teişti. Pentru moment, însă, teiştii trebuie să furnizeze argumente solide şi dovezi palpabile pentru afirmaţiile lor ("zeul X există"), a caror validitate nu este evidentă.
Ateii nu sunt slujitori ai lui Satan, nici nu-l venerează. Satan este doar o altă entitate supranaturală a carei existenţă nu a fost dovedită.

P.S Mi se fâlfâie de unde am copiat asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei