Clădirea fostului consulat austriac din Fălticeni, care a funcţionat cu această destinaţie până în anul 1918, a fost transferată ieri din administrarea Consiliului Judeţean Suceava în administrarea Consiliului Local al municipiului Fălticeni. O decizie în acest sens a fost luată de consilierii judeţeni în şedinţa de ieri, cu 27 de voturi "pentru" şi şase abţineri, proiectul supus dezbaterii provocând discuţii aprinse în rândul unor membri ai deliberativului. Transferul acestei clădiri în administrarea municipalităţii fălticenene s-a făcut după ce primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a solicitat acest lucru în vederea realizării unui proiect de investiţii din fonduri guvernamentale sau europene. Prezent la şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean, Cătălin Coman a ţinut să precizeze că în funcţie de domeniile de finanţare disponibile din partea Uniunii Europene, primăria intenţionează să promoveze un proiect pentru transformarea acestui edificiu într-o clădire de utilitate publică, cu destinaţia de centru de asistenţă socială sau centru cultural. El a precizat că Primăria Fălticeni are în buget fondurile necesare pentru eventualele studii necesare pentru promovarea unui proiect cu finanţare europeană în vederea reabilitării clădirii fostului consulat austriac, aflată în momentul de faţă într-o avansată stare de degradare.
„Primăria Fălticeni vrea să reabiliteze această clădire, cu păstrarea tuturor detaliilor existente. Deocamdată ne gândim să amenajăm fie un centru social, pentru copii sau bătrâni, fie un centru cultural”, a spus Cătălin Coman.
Precizările primarului din Fălticeni au fost făcute după ce consilierul judeţean PNL Dan Dascălu a solicitat amânarea adoptării acestui proiect până în momentul în care primăria va prezenta un proiect concret cu ceea ce vrea să facă din această clădire. „Îl apreciez foarte mult pe primarul Cătălin Coman că vrea să facă proiecte pentru reabilitarea acestei clădiri, însă nu a ataşat nici un document din care să reiasă ce vrea să facă acolo. Bugetul municipiului Fălticeni a fost aprobat şi nu este prinsă nici o sumă pentru această clădire. Şi dincolo de iniţiativa lăudabilă a primarului din Fălticeni, deocamdată vreau să fiu neliniştit şi să mă abţin până când primăria anunţă ce vrea să facă acolo”, a spus Dan Dascălu. El a spus că în clădirea respectivă, situată pe strada Sucevei, a funcţionat prima şcoală de horticultură, dar şi sediul iniţial al Staţiunii Pomicole din Fălticeni.