Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2015 - Anul XX, nr. 47 (5859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poveşti cutremurătoare

Scene ca-n romanele Agathei Christie în dosarul celor 18 turişti intoxicaţi la pensiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşa cum vă anunţam în ediţiile trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat săptămâna trecută rechizitoriul în dosarul celor 18 turişti intoxicaţi în februarie 2010 la Casa Aristocrat, turişti din care unul a decedat, lista inculpaţilor trimişi în judecată numărând nouă persoane şi două societăţi comerciale.

Ce nu s-a scris nicăieri în presă însă a fost ce s-a întâmplat în acea noapte de coşmar în pensiune, procurorii conturând un scenariu ca-n romanele Agathei Christie, punând cap la cap declaraţiile victimelor.

 

106. Camera blestemată

Ce nu s-a ştiut în toţi aceşti cinci ani cât a durat ancheta a fost faptul că în camera 106, acolo unde a fost găsit fără suflare turistul din Focşani (Daniel Ciupercă, 45 de ani), a mai fost cazat un turist, care a fost găsit leşinat. A fost semnalul de alarmă care ar fi putut să împiedice nenorocirea care s-a petrecut peste noapte.

3 februarie 2010. Ora 12.00.Mihaela Anca C., recepţioneră, intră în tură.

Două ore mai târziu, un client o anunţă că persoana cazată la 106 nu răspunde la telefon şi o roagă să deschidă camera pentru a verifica dacă a păţit ceva colegul său. Este chemată femeia de serviciu, care avea cheile de rezervă la camere şi, concomitent, recepţionera sună la 112.

În cameră este găsit Ştefan C., agentul unei firme din Ilfov, care este transportat la „Urgenţele” Spitalului Judeţean, unde a rămas internat până a doua zi.

Nimeni nu a bănuit atunci că ar fi vorba de o intoxicaţie cu monoxid de carbon, crezându-se că internarea este urmarea unei crize de epilepsie.

Colegul de serviciu al lui Ştefan C. s-a întors la pensiune şi a predat cheia. Camera 106 era din nou liberă pentru cazare.

Ora 19.00 -20.00.La recepţia pensiunii de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia s-a prezentat pentru cazare Daniel Ciupercă, un fost ofiţer de poliţie din Focşani.

A fost cazat la camera 106. A coborât la cină, după care s-a dus în camera lui, unde avea să fie găsit mort a doua zi.

În jurul orei 23.30, recepţionera a închis uşa de la intrare şi s-a întins pe patul din spatele recepţiei, pentru a se odihni.

 

„Sunaţi la ambulanţă!”. Recepţionera a leşinat. „Un ceai de tei! Doamna doar s-a speriat”

Noaptea de 3/4 februarie 2010. Ora 2.00.La recepţie coboară Andreea L., director de vânzări la o societate comercială, cazată la camera 107, fiind însoţită de un coleg de serviciu, cazat la 203.

Andreea L. a cerut voie să stea în holul recepţiei pentru că nu se simte prea bine, motivând că probabil are acea senzaţie de rău întrucât a servit un pahar de vin roşu la masa de seară.

După aproximativ jumătate de oră, a urcat la cameră, spunându-i recepţionerei că şi-a revenit.

În jurul orei 4.00,însă, acelaşi coleg de serviciu al Andreei L. a coborât la recepţie şi a cerut să fie chemată o ambulanţă.

Recepţionera a leşinat şi ea, însă şi-a revenit la scurt timp şi a motivat că s-a speriat pentru că a fost trezită brusc din somn. A sunat la 112 (apel înregistrat la 4:27), iar la Casa Aristocrat a fost trimisă o ambulanţă.

Echipajul medical a consultat-o pe Andreea L. şi, la coborâre, i-a comunicat recepţionerei să-i facă un ceai de tei, pentru că „doamna s-a speriat”.

Mai erau doar câteva ore până se lumina afară. Recepţionera s-a întins din nou în pat şi a adormit. 

 

A căzut de două ori pe scări, până când a ajuns la recepţie

În timp ce la recepţie era agitaţia cu directoarea căreia i se făcuse rău, într-o altă cameră, 201, un turist trecea prin momente cumplite.

Florin D. a ajuns la Casa Aristocrat pe 3 februarie 2010, în jurul orei 20.00, fiind cazat la camera 201.

S-a culcat în jurul orei 23.00. A adormit şi s-a trezit în jurul orei 3.00, cu dureri foarte mari de cap, neputând să se mişte. „I-au trebuit 30 de minute să se rostogolească din pat şi să ajungă la fereastră. I-au mai trebuit 20 de minute să se ridice în picioare şi să deschidă fereastra. A adormit lângă fereastra deschisă”, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

Turistul s-a trezit la ora 7.00. Era în continuare foarte ameţit. S-a îmbrăcat cu greu şi a coborât la recepţie.

Pe scări a căzut de două ori. Ajungând la parter, nu a găsit recepţionera. Erau doar Andreea L., directoarea pentru care venise ambulanţa în toiul nopţii şi colegul de serviciu al acesteia. Ambii acuzau dureri groaznice de cap. Recepţionera nu era de găsit. Unii clienţi spuneau că ar fi fost găsită leşinată în spatele recepţiei. A fost momentul în care turiştii au început să ajungă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”.

 

Trezit din somn de un echipaj de pe ambulanţă

Cătălin Gabriel B. era manager regional în cadrul unei firme şi se cazase la Casa Aristocrat pe 3 februarie 2010, în jurul orei 18.30. A fost cazat la camera 102, iar când a ajuns în cameră a dat drumul la instalaţia de încălzire şi a coborât la restaurant. A urcat în cameră, în jurul orei 23.00, când a închis instalaţia de încălzire şi a făcut un duş.

„I s-a făcut rău, a deschis fereastra de la baie şi s-a aşezat pe vasul WC. După 10 minute s-a ridicat, a lăsat fereastra şi uşa de la baie deschisă. S-a culcat şi s-a trezit pe la ora 6.00, cu dureri de cap”, arată anchetatorii.

S-a dus la recepţie şi a găsit-o pe recepţioneră şi pe încă o femeie care acuza dureri de cap (cel mai probabil Andreea L.). Întrucât nu aveau pastile la recepţie, Cătălin Gabriel B. a urcat în cameră, a deschis larg ferestrele, pentru că era foarte cald, şi s-a dus la farmacie, de unde a cumpărat pastile şi le-a dat şi recepţionerei şi celeilalte femei.  Apoi, a urcat înapoi în cameră, unde a închis fereastra, a mai luat o pastilă şi a vomat.

A redeschis fereastra, a aerisit, iar după o perioadă a închis-o. „ La scurt timp a adormit câteva minute. A fost trezit de administratorul pensiunii care a intrat în cameră şi a deschis fereastra, spunându-i că i-a fost rău din cauza căldurii din cameră. A adormit din nou. După 30 de minute a fost sculat de către un echipaj medical trimis de administratorul pensiunii”, reiese din scenariul conturat de procurori.

Între timp, în camera 106, fusese găsit decedat turistul din Focşani, Daniel Ciupercă.

 

„Au bătut şi la 106, dar nu a răspuns nimeni”. Turistul era deja decedat. Acasă, îl aşteptau soţia şi doi copii minori

Declaraţia administratorului de la Casa Aristocrat, Gheorghe Filipciuc, a fost consemnată de anchetatori în rechizitoriu. Omul de afaceri le-a povestit anchetatorilor că era în drum spre pensiune, când a fost sunat de recepţioneră să vină repede că s-a întâmplat ceva grav. Când a aflat că mai mulţi clienţi au acuzat dureri de cap, stări de vomă, ameţeli şi au reclamat că e prea cald în camere, Gheorghe Filipciuc l-a contactat telefonic pe Paul Pădurariu (cel care a montat centrala termică la pensiune) şi i-a cerut să vină repede acolo. Administratorul a pus-o pe recepţioneră să sune la fiecare cameră şi să vadă dacă sunt şi alţi clienţi cu probleme de sănătate, spunându-i să anunţe că, împreună cu reprezentantul Saniterm (Paul Pădurariu), urmau să verifice fiecare cameră şi să regleze termostatele din ambient.

„A sosit inginerul Pădurariu Paul şi, împreună cu administratorul Filipciuc Gheorghe, au coborât mai întâi la camera centralei termice, găsind cazanele oprite pe avarie. Administratorul Filipciuc nu i-a permis lui Pădurariu să le pornească, intuind ceva. A urcat sus pe hol şi recepţionera i-a comunicat că a sunat la fiecare cameră, dar la 106 nu mai răspunde nimeni”, continuă scenariul procurorilor.

La camera 104 era cazată o familie cu doi copii. Tatăl, Iustin M., i-a spus recepţionerei că nu coboară din cameră, întrucât nu se simt bine copiii săi.

Gheorghe Filipciuc i-a cerut recepţionerei să sune de urgenţă la 112.

„Au bătut şi la camera 106, dar întrucât nu a răspuns nimeni au deschis cu cartela de rezervă şi, când au intrat, l-au găsit pe reprezentantul de vânzări Ciupercă Daniel întins pe pat”. Focşăneanul care venise în delegaţie la Suceava era deja decedat. Acasă, la Focşani, îl aşteptau soţia şi cei doi copii, pe atunci în clasele a VI-a şi a XII-a.

 

Camerista: „Mi se făcuse rău şi se uscaseră buzele”

Procurorii au audiat-o şi pe camerista care era de serviciu în dimineaţa de 4 februarie 2010. În timp ce pregătea două camere, îşi amintea femeia, a început să i se facă rău şi să i se usuce buzele.

A observat că în camere era mai cald decât în celelalte zile şi s-a dus la recepţie să-i spună acest lucru recepţionerei, acesta din urmă apelându-l telefonic pe administratorul Gheorghe Filipciuc.

 

„Când s-a întors în cameră a leşinat”

Ion Cristian F. se cazase la Casa Aristocrat în după-amiaza zilei de 3 februarie 2010. Seara a servit masa, după care s-a culcat. S-a trezit dimineaţă în jurul orei 6.30, simţindu-se foarte rău.

„S-a îndreptat spre baie, unde şi-a dat cu apă peste faţă şi a deschis fereastra. Când s-a întors în cameră a leşinat. S-a trezit după o perioadă de timp, cu faţa în jos şi s-a îndreptat spre fereastra din cameră pe care a deschis-o, apoi a pornit instalaţia de încălzire, sesizând că i se face rău.  Şi-a dat seama că problema provine de la aer, a deschis larg fereastra, s-a îmbrăcat şi a coborât la recepţie”, scrie în actul de sesizare a instanţei.

La recepţie, s-a întâlnit cu celelalte victime şi a aflat că nu e singurul care acuză dureri de cap, greaţă şi ameţeli.  

 

Cum a ajuns gazul otrăvitor în camere

„În urma accidentului din noaptea de 3/4 februarie 2010 a rezultat decesul unei persoane şi intoxicarea cu monoxid de carbon a altor 17 persoane”, explică procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Aşa cum vă informam în primul material, cel de acum câteva zile, când anunţam finalizarea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a celor 11 inculpaţi, printre care Gheorghe Filipciuc, dar şi reprezentanţii firmei care au instalat centrala termică (Saniterm), aerul otrăvitor a ajuns în camere din cauza montării incorecte a tubulaturii de evacuare a gazelor arse de la cazanele termice.

„Din cauza particularităţii sistemului de încălzire care presupune reciclarea aerului fără aport de aer curat din exterior, fiecare cameră din pensiune a fost afectată, mai puţin camera 101, unde era defect sistemul de închidere a ferestrei de la baie, dar şi camera 206, unde s-a stat tot timpul cu fereastra deschisă. Concentraţia de monoxid de carbon din fiecare cameră a depins de modul cum s-a utilizat termostatul de ambient şi de volumul camerei. Monoxidul de carbon a pătruns în întreaga clădire şi prin golurile din jurul conductelor termice, goluri create la străpungerea pereţilor şi a planşeelor. Spaţiile de la parter au fost afectate din cauza monoxidului de carbon care a pătruns în camera centralei pe lângă tubulatura de evacuare care nu era etanşă cu peretele”, sunt o parte din concluziile care arată modul de producere a intoxicaţiei colective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scene ca-n romanele Agathei Christie în dosarul celor 18 turişti intoxicaţi la pensiune.
 Vizualizări articol: 4566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scene ca-n romanele Agathei Christie în dosarul celor 18 turişti intoxicaţi la pensiune5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pana la urma cine e daniel ciuperca? trimis de
(27 feb 2015, 12:14:24
Ora 19.00 -20.00.La recepţia pensiunii de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia s-a prezentat pentru cazare Daniel Ciupercă, un fost ofiţer de poliţie din Focşani.
A fost cazat la camera 106

2 Între timp, în camera 106, fusese găsit decedat turistul din Focşani, Daniel Ciupercă.

3 Au bătut şi la camera 106, dar întrucât nu a răspuns nimeni au deschis cu cartela de rezervă şi, când au intrat, l-au găsit pe reprezentantul de vânzări Ciupercă Daniel întins pe pat”. Focşăneanul care venise în delegaţie la Suceava era deja decedat.

ba e turist ..ba e fost politist.. pa e reprezentant de vanzari..

adevarul ca merita 1 leu pt ziar!!! voi manipulati ??
1.1  RE: Pana la urma cine e daniel ciuperca? trimis de
(27 feb 2015, 12:21:58
si ce turist e asta cu femeia si doi copii acasa? ceva femei in zona noastra? de unde pana unde turist? se practica si turismul " la sangur"?
2.   Comentariu trimis de
(27 feb 2015, 12:58:25
BAI LUKANU daca esti prost taci din gura nu mai corecta tu pe toata lumea ca nu asta e esentialu
3.   Comentariu trimis de
(28 feb 2015, 11:17:56
simplu...fost ofiter de politie ...reprezentant vanzari la momentul respectiv..deci calatorea ...cartitor mai esti ...
dar ziarul si articolul sunt ieftine ....de fiecare data trebuie sa citim printre randuri ... sa reconstruim povestea ...jalnic

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mălainic sau turtă de mălai E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate.. Nu se folosesc obiecte ascuțite, fiind pericol de înțepături atât pentru animale, cât și pentru oameni. Acum se... Citeşte